MENÜ

Csávázás, … minden esetre!

Oldalszám: 44-45
Vados Csaba 2016.08.09.

Az idei esztendő megint „egy egyik szemem sír a másik nevet” fajta, mondhatnánk az „első félidőt” értékelve. Sok viszontagság, izgalom, bizonytalanság után jutottunk el a kalászosok aratásáig. Most hogy végre a határ képe „meglehetős”, a kezünk szorul ökölbe a terménypiaci helyzet láttán. Nem egyszerű kérem...!

Ahogy végiggondoljuk a dolgainkat egyre jobban előtérbe kerül a biztonság, azok az eljárások, amelyekre építeni érdemes. A csávázás is ilyen alapvető technológiai elem, amely minden évben biztonságot ad, sőt terméstöbbletet is biztosíthat. Az Arysta hosszú évek óta foglalkozik azzal, hogy a megszokott csávázási technológiát jobbítsa, a növények, a felhasználó és a környezet számára kedvezőbbé tegye. Ennek eredménye az a professzionális formulációs technológia, ami egyedülálló a magyar piacon.

Ez az ME technológia vagyis a mikroemulziós formuláció –, emulzió az emulzióban. A gyártási eljárásban részt vevő részecskéket eddig utolérhetetlen módon olyan kicsire – 10 mikron méretűre – sikerült csökkenteni, hogy homogén folyadékként viselkednek. Az áttörést jelentő technológiának igen kedvező, csávázást, kijuttatást, csírázást végigkísérő biológiai fizikai és környezetvédelmi hatása van. Csak ízelítőül: óriási felületnövekedés, egyenletesebb fedettség és jobb felszívódás, nincs leporlás, tiszta marad a csávázógép pontos adagolhatóság, és folytathatnánk. Ezt a jövőbe mutató technológiát jelenleg két készítményünk hordozza:

A Rancona 15 ME az első készítmény,  melynek sikere a mikroemulziós eljáráshoz fűződik. Mindössze 15 g ipkonazol hatóanyagot tartalmaz, amely kis mennyisége ellenére kiválóan teljesít a különböző, magot támadó gombák ellen. Kitűnik a mezőnyből a porüszög és a különböző fuzárium fajok elleni hatásával. A formulációnak köszönhetően kiváló kontakt hatása van, de könnyen és gyorsan fel is szívódik, így a mélyben meghúzódó, embriót támadó micéliumok ellen is hatásos védelmet kínál.

Az ipkonazol a legújabb generációs triazolok közé tartozik. A többi, hasonló hatóanyagtól abban mindenképpen különbözik, hogy hideg körülmények között sem veszít hatásosságából és semmilyen retardáló hatása sincs.

Búzában és árpában is eredményesen használható: búzában 1,0 liter, míg árpában emelt, 1,33 l/vetőmagtonna dózissal. Az emelt dózissal a pirenofórás betegségek elleni védelem is biztosított. Biztos hatásával, leporlásmentes, könnyű kezelhetőségével kitűnő Rancona 15 ME kiváló ár-érték arányának köszönhetően jó választás lehet az árérzékeny felhasználók számára is.

A Rancona i-MIX kombinált hatóanyagú készítményt azért alkották meg, hogy a mikroemulziós technológia további sikereket érhessen el. Ez a termék a fungicid csávázószer piac egyik legmagasabb koncentrációjú csávázószere. A Rancona 15 ME készítményben már jól vizsgázott ipkonazol a Rancona i-MIX-ben több mint 30%-kal nagyobb töménységben van jelen. A megerősített, fuzáriumok és üszögök elleni hatás mellett a szeptória ellen is kiváló preventív és kuratív védelmet kínál.

A Rancona i-MIX imazalil-tartalma egyedülállóan magas, több, mint 10%-kal magasabb a konkurens termékhez képest. Az 50 g/l imazalil tökéletes védelmet ad az árpában rendszeres és búzában is egyre gyakoribb pirenofórás levélbetegségek ellen. A maghéjon átjutni képes, lokálszisztémikus hatóanyag az ipkonazol kontakt és felszívódó hatáskifejtését egyaránt felerősíti. A két hatóanyag szinergista hatását a széles, kiválóan kontrollálható gombaspektrum is bizonyítja. A Rancona i-MIX mind a vetőmagban megbújó, mind a mag felszínéről vagy a talajból támadó gyomfajok ellen hatásos védelmet képes biztosítani. A hatóanyagok nagy előnye, hogy bár a triazol csoport tagjai, alkalmazásuk során mégsem tapasztalható semmilyen csírázást visszatartó, retardáló hatás. A mikroemulziós technológiának köszönhetően ez a készítmény is kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Nem porlik le, a csávázott vetőmag könnyen kezelhető. Dózisa egységesen 1,0 l/vetőmagtonna. Fontos tudni, hogy az idei szezontól a Rancona 15 ME és a Rancona i-MIX engedélyokirata már a teljes kalászos fajkörre érvényes, beleértve a rozsot, tritikálét, őszi és tavaszi zabot is. Az AKG programokban sem esnek korlátozás alá, tehát bátran használhatjuk őket, bármely előíráscsoportban is nyertünk pályázatot.

Sajnos a vírusvektorok – levéltetűfajok és kabócák – jelenlétére ősszel is egyre biztosabban számíthatunk. A megelőző védekezés biztonsága igen felértékelődött. Ennek, a felhasználók által támasztott új fajta védekezési igénynek a kielégítésére új, rovarölő szeres technológiai csomagunk kínál remek megoldást.

Rancona i-MIX + Matrero 600 FS nevű csomagunk 25 tonna vetőmag csávázására alkalmas. A csírázó és kelőfélben lévő növényt károsító gombabetegségek és rovarkártevők elleni együttes védekezésre került kialakításra. A széles spektrumú gombafajok elleni védelmet a Matrero magas, 600 g/l koncentrációjú imidakloprid hatóanyaga egészíti ki. Hatásosan működik a levélen károsító levéltetű és kabócafajok ellen, valamint a drótférgek és csócsároló lárva ellen is.

Mivel a kiemelkedő biológiai hatásosság mindkét oldalról biztosított, emellett a csomag ára is kedvező, nagy sikerre számíthat az idei csávázási szezonban.

A Signal 300 ES rovarölő csávázószerünk csócsároló lárvája és más talajlakó kártevők pl. drótférgek, pajorok ellen biztosít hatékony védelmet. Ahol kalászos kalászost követ, a Signal igen jól szolgál, egy állománykezelésnél jóval hatékonyabb és – ami igen fontos idén is – jóval olcsóbb megoldást kínál.

Végül, de messze nem utolsósorban beszéljünk a Vitavax 2000 készítményről. Kiváló hatóanyag-összetétele, kontakt és felszívódó hatásmódja, az egymásra szinergista hatással bíró hatóanyagok magas koncentrációja mind a csúcsra predesztinálja. Hatóanyag-tartalma 200 g/l thiram és 200 g/l karboxin, ez 1000 g hatóanyag-mennyiséget jelent egyetlen vetőmagtonnára! Bónuszként pedig ott van az unikális karboxin hatás! Csírázást serkentő hatása, amely szabadalmilag védett, már sok szélsőséges helyzetben volt segítségünkre, akár túl mélyre vagy sekélyre vetettünk, esetleg nagyon megkéstünk és hideg talajba, kukorica után kellett begyötörni a magot a talajba. Ha megkésünk az alacsony magnormájú fajták vetésével, mindenképp támaszkodjunk a Vitavax segítségére!

Az Arysta minden lehetséges felhasználói igényre felkészülten, széles készítménypalettával lépett az idei csávázószer piacra. Aki professzionális, többhatóanyagos – sőt rovarölő szerrel kiegészített – terméket keres, az kínálatunkban éppúgy megtalálja a kedvére való készítményt, mint aki az egyszerűbb megoldások híve. Elkötelezett szaktanácsadói csapatunk országszerte segítségükre lesz a megfelelő készítmény kiválasztásában.

Kiváló őszi szezont, eredményes csávázást kíván az Arysta csapata!

Vados Csaba
Csávázószer-termékfelelős