MENÜ

Biostimulátorokkal a biztonságos termelésért

Oldalszám: 21
Szarvas Zoltán 2016.08.09.

A mezőgazdasági termelőnek, egyéb gazdasági ágakkal szemben, eredendően is sokkal több bizonytalansági tényezővel kell szembesülnie a gazdasági év tervezése során. Hiszen sokkal jobban ki vagyunk téve, többek között, az időjárás szeszélyeinek.

A szántóföldi növénytermesztés fejlődésével, a költségek és hozamelvárások emelkedésével, a nagy termőképességű fajták elterjedésével együtt felértékelődik a kiszámíthatóság szerepe. A növekvő kockázatokat csak a termésbiztonság fokozásával tudjuk ellensúlyozni.

Emellett az éghajlatban tapasztalható változások, a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válása, a változékonyság növekedése mind fokozott kihívást jelentenek a jövedelemtermelő-képesség szempontjából.

A Timac AGRO mindig is nagy hangsúlyt fektetett a stresszélettanban elért kutatási eredmények gyakorlati hasznosítására. Biostimulátoraink kiemelkedő hatásának köszönhetően vált a Timac AGRO a dinamikusan fejlődő új üzletág megkerülhetetlen szereplőjévé az elmúlt 10 évben.

Ma már az intenzív termesztéstechnológiák szerves részét képezik a biostimulátorok, amelyek képesek javítani a termésbiztonságot.

Hatásukat és a termesztéstechnológiában elfoglalt helyüket figyelembe véve két fő csoportra oszthatjuk a Timac AGRO termékeit.

A tenyészidő elején, amikor még a fiatal növény fejletlen, fontos szempont, hogy minél előbb képessé tegyük arra, hogy gyorsabban hasznosítani tudja a talajban lévő víz- és tápanyagtartalékokat. Serkentsük a gyökérfejlődést, fokozzuk a sejtosztódást és természetesen adjunk védelmet az ilyenkor felmerülő kedvezőtlen időjárási hatásokkal szemben. Erre a korai időszakra fejlesztettük a Fertiactyl® termékcsaládot.

A tenyészidő során minden növény esetében jól beazonosíthatóak azok a pontok, amikor különösen fontos a növény zavartalan fejlődését biztosítani, mert az ilyenkor elszenvedett fejlődési zavar különösen nagy termésveszteséget okozhat. Ilyen érzékeny időszak pl. a virágzás és termésképzés időszaka. Ezekben az esetekben más kihívásoknak kell megfelelni, a felépítő anyagcsere folyamatokat kell serkenteni, fokozni kell a növény energiatermelését, gátolni kell a káros elöregedési folyamatokat. Ezen túl fokozni kell a felmerülő kedvezőtlen időjárási hatásokkal szembeni toleranciát. Ezekre az életszakaszokra fejlesztettük a Fertileader® termékcsalád egyes tagjait. Arra is van lehetőségünk, hogy akár teljes értékű mikro- és mezoelem-pótlást biztosítsunk növényeink számára.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai a következő eredményt produkálták:

Szarvas Zoltán
termékmenedzser, Timac AGRO


Hol kaphat több információt?

Tel.: +36 (20) 470 16 55 ● +36 (20) 918 66 27
www.timacagro.hu