MENÜ

Az idei sláger a sekély művelés nagymestere, a SuperMaxx

Oldalszám: 97
Dr. Kelemen Zsolt 2016.07.11.

A Güttler Kft. tulajdonosa, Hans Güttler sajtónapra invitálta a jelentősebb hazai mezőgazdasági szaklapok képviselői mellett a német, holland, belga és szerb szakújságírókat.

A Güttler-féle talajművelési koncepciót – a gyártott konstrukciókon keresztül – Vörös Endre értékesítési vezető prezentálta. Az előadásból képet kaphattunk a cég által képviselt „Sekély talajművelési technológia” alkalmazási lehetőségeiről és előnyeiről. A 2016. évi időszakos értékesítési mutatók alapján a cég gyártmányai közül különösen a SuperMaxx sekély művelési mélységben dolgozó rugós kapaszárú, és lándzsa alakú munkaszerszámmal szerelt, különböző munkaszélességű (5,0-6,0-9,0-10,0-12,0 m) gépcsalád tagjai voltak sikeresek.

A SuperMaxx gépcsaládból a szántóföldi bemutatón a 12 m munkaszélességű SuperMaxx 1200 + RollFix változat szerepelt tarlóhántásban, illetve ápolásban. A gépen a rugós kapaszárú munkaeszközök 7 sorban vannak elhelyezve. A rugós kultivátor munkaszerszámokat pedig egy sorban elhelyezett pálcás borona és RollFix henger követi.

Ezt követte a 6 m munkaszélességű SuperMaxx 60 + RollFix + EPS 5 hasonló felépítéssel, azzal a különbséggel, hogy a lándzsa alakú munkaeszközzel szerelt rugós kapaszárak 5 sorban vannak elhelyezve, valamint a gépre pneumatikus EPS 5 típusjelű szórva vető gépet építettek.

A szántóföldi gépbemutató során a résztvevők meggyőződhettek a Güttler hengerek önmagukban is kiváló rögtörő, szántáselmunkáló munkájáról. Az összecsukható vázkeretű henger magágykészítését a rugós simítólapok segítik. Használatuk a tavaszi növényápolásnál a kalászosok bokrosodásának hatékonyságát javítja, és kombinálhatók szórva vető géppel is. A bemutatón a Güttler hengercsaládból a PW 640 Offset és a PW640 ASL Master változat szerepelt.

Az LK45AS kompaktort a rugósfogú kultivátor és henger kombinációval a magágykészítésben láthatta az érdeklődő közönség.

Művelettakarékos, illetve művelet-összekapcsolásos megoldást szemléltetett a Matador 600 + rugós front kultivátor. Az összekapcsolt gépcsoport egyesíti a mellsőfüggesztésű rugósfogú kultivátornak, magágykészítőnek az előnyeit.

A szántóföldi kultivátorok közül a PrestoPlus is bemutatásra került. A 6 m munkaszélességű gép vázkeretén a lúdtalp alakú szerszámokkal felszerelt kapaszárak három sorban vannak elhelyezve. A kultivátor gerendelyéhez kapcsolódik a terelőtárcsákat és a tömörítő hengersort tartó vázszerkezet. A szántóföldi kultivátort az 535 LE-s motorral szerelt Versatile 535 törzscsuklós kormányzású traktor üzemeltette.

A Presto Plus 600 szántóföldi kultivátor munka közben

 

Ezt követően a szántóföldi bemutató következő helyszínén láthattuk a szántáselmunkálás, magágykészítés és vetés egy menetes gépkapcsolatát, a SuperMaxx 60 + RollFix + EPS 5 vetőgép és mellső függesztésű magágykészítőt. A gépkapcsolatot Claas Axion 830 középnehéz univerzális traktor üzemeltette.

A részletes és alkonyatba húzódó gépbemutatót a John Deere 6230 univerzális traktorral üzemeltetett Green Seeder 60 + PW 640 ASL Master kombinált – egyébként külön-külön is üzemeltethető – a gyepápolás és zöldítés gépének munka közbeni bemutatója zárta.

Dr. Kelemen Zsolt