MENÜ

Aranyat érő repce

Oldalszám: 52
2016.07.11.

A Nitrogénművek Zrt. 2014-ben létrejött vetőmag-kereskedelmi üzletága a Genezis Partnerhálózat szakképzett munkatársain keresztül széles körű ismerettel rendelkezik a hazai szántóföldi terület adottságairól és a növénytermesztők elvárásairól, ami a kiválasztott vetőmag és a tápanyag-utánpótlási technológia meghatározásakor egyaránt előnyt jelent. Az üzletág 10.000 gazdaságot lát el, lefedve az ország teljes területét. A vetőmag-forgalmazásban a széles termékkínálat mellett a minőségi termékeken van a hangsúly, ezért a Magyarországon elérhető teljes vetőmagkínálat mellett fokozatosan saját portfóliót alakít ki.

A Genezis fajták és hibridek a hazai klímának és termesztési körülményeknek leginkább megfelelő vetőmagok, a gazdák számára pedig a legjobb ár/érték arányt biztosítják. „A piac hamar visszaigazolta elképzeléseinket, hiszen a 2014-es vetési szezonban értékesített Genezis őszi káposztarepce vetőmagot több mint 2000 hektáron vetették el gazdálkodó partnereink. A dinamikusan fejlődő üzletág 2014-ről 2015-re több mint 50%-os forgalomnövekedést ért el, amellyel a teljes magyarországi repceterület 15%-át lefedi” – mondta el Pletzer Imre, a vetőmag-kereskedelmi üzletág igazgatója.

 

Kimagasló terméshozamok

Intenzív termesztést csak jól megválasztott hibridekkel érdemes végezni, a magas terméshozam eléréséhez pedig pontosan megtervezett agrotechnika szükséges. A döntően 24–36 cm-es sortávolságra vetett repce célzottan kijuttatott tápanyagot igényel: pontosan ismerni kell, hogy a fejlődés különböző szakaszaiban mely tápelemek milyen arányban hasznosulnak. Az elmúlt évek terméshozam eredményei egyértelműen megmutatják, hogy a repce jól meghálálja a szakértő gondoskodást, amelyet már az őszi alapművelés előtt kijuttatandó, speciálisan a repce igényeihez igazodó Genezis 8:20:30, Genezis 10:15:15 + 4CaO + 3MgO + 8S + 0,05B, Genezis 8:12:25 vagy Genezis 10:20:10 komplex készítményekkel érdemes elkezdeni. Így a teljes vegetációban biztosítjuk a repce PK igényét, valamint az őszi nitrogén- és kénszükségletét is.

Az adott vetőmaghoz, talajadottságokhoz és termesztési technológiához javasolt Genezis Technológia már 60.000 forintos felvásárlási ártól megtérül. Tekintve a repce átvételi árát, illetve az 500-ak Klubja eredményeit, a Genezis Technológiával elérhető átlagos többletbevétel 37.000 forint hektáronként.

Az elmúlt vetési szezonban az 500-ak Klubja kísérletsorozat keretében országosan 39 helyen került beállításra a Genezis/Üzemi technológia repcében. Az eredmények azt mutatják, hogy a trágyázási technológia mellett a jó hibridválasztás is kulcsfontosságú, mivel a kijuttatott tápanyagokat eltérő hatékonysággal veszik fel, illetve a tavaly elért hektáronként 0,48 tonna terméstöbblet csak nagyobb adagú nitrogén valamint foszfor, kálium és kén kijuttatásával érhető el. Emellett felhívjuk a figyelmet arra, hogy a repcét feltétlen lombtrágyázzuk. Minden helyszínen legalább egyszeri lombtrágyázásra került sor, melynek köszönhetően javult a repce mikroelem ellátottsága, több termésre, nagyobb olajtartalomra voltak képesek.

 

A Genezis Nicola F1 bizonyított

A Genezis Technológiában nemcsak műtrágyával és tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadással, hanem már a Genezis Nicola F1 hibridünkkel is állunk a repcetermesztők rendelkezésére. A Genezis Nicola F1 hibridet a 8 fajtakísérlet mellett 9 500-ak Klubja kísérleti helyszínen választották a gazdálkodók. A Genezis Nicola F1 termés és olajtartalom tekintetében a fajtasorokban rendre a legjobbak között szerepelt, elsősorban intenzív termesztési körülmények közt bizonyít, trágyareakciója kiváló. 

Az Iregszemcsén beállított 500-ak Klubja fajtasor kísérletünkben az Üzemi parcellákhoz képest a Genezis parcellákon minden hibrid nagyobb termésmennyiséggel hálálta meg a szakszerű trágyázást, de a Genezis Nicola F1 adta a legjobb trágyareakciót, és ért el egyedüliként 1 tonnánál nagyobb többlettermést.

A terméstöbblet a felhasznált többletműtrágyát beszámítva több mint 112.000 forint többletjövedelmet hozott hektáronként a gazdálkodónak a tavalyi betakarításkor. 

A nagyításhoz kattintson a képre!

 

Hamarosan az idei terméshozam eredményeket is bemutatjuk.