MENÜ

Nagydíjas bio termék az öntözővíz felhasználásának csökkentésére

Oldalszám: 70
2016.06.08.

Az elmúlt években egyre jobban érzékeljük a klímaváltozás hatásait. Elég csak arra gondolni, hogy a tartós téli hótakaró és annak vízmegtartó képessége az utóbbi években jelentősen csökkent. Azt már mindenki tudja, hogy a szélsőségek nőnek és lokalizálódnak, mind a hőmérséklet, mind pedig a csapadék vonatkozásában. Az átlagos évi csapadék is sokkal nagyobb intenzitással, egyenetlenebbül jelentkezik, mint korábban.

A szántóföldön elszenvedhető termésveszteségek fő oka a termesztett növények állomány szintű kondícióromlása. Az agrotechnika folyamatosan keresi azokat az eszközöket, amelyek a jelentős és a vegetáció folyamán már nem visszafordítható folyamatokat akadályozzák, illetve előzik meg. A fejlett talajművelő eszközök, precíziós vetőgépek, GPS-vezérlésű erő- és munkagépek segítik ugyan a gazdálkodókat a termelékenység fokozásában, de a természetes környezeti hatásokat jelenleg még kevéssé lehet befolyásolni. 

A vegetációs csapadékösszegek ugyan országrészenként elég változatosak, a 450 mm-től a 900 mm-ig, az intenzitás eltérés miatt térségenként időszakosan még a legtöbb esőt kapó nyugati országrészben is előfordul aszályos állapot. Ha ez a kultúrnövény érzékeny fázisában (kelés, virágzás stb.) fordul elő, a fellépő kondícióromlás jelentős kárt, termésveszteséget okoz.

Szinte elkerülhetetlen a kockázat jelentős vállalása, ha a korai betakarítású árpa, búza után másodvetésű zöldtrágya, silózható takarmánynövény, lucernatelepítés kerül, még akkor is, ha a terület öntözhető.

Az új szabályozás szerinti „zöldítés” sokaknak okoz fejtörést, hiszen a támogatáshoz jutás feltétele, viszont hiábavaló költségnövekedés racionálisan nem vállalható.

Egyértelmű, hogy a termésbiztonság elérése ezekben az esetekben is a jövedelmezőség alapfeltétele. A vízmegőrzést biztosító talajkondícionálók használata a kockázatot csökkenti, használata a nyári vetések esetén nélkülözhetetlen biztosíték.  

A WaterRetainer (VízŐr) egy organikus alapokon nyugvó talajkondicionáló készítmény, amelyet kémiai, mikrobiológiai, illetve állattenyésztési-növénytermesztési szakemberek fejlesztettek. A termék azáltal, hogy megőrzi a nedvességet a talajban, csökkenti az öntözővíz felhasználást és az aszály okozta kiszáradást. A WaterRetainer (VízŐr) segít abban, hogy a talajban stabilabb nedvességszintet tartsunk fenn. Elősegíti az adagolt tápanyagok hasznosulását, és a talaj mikrobiológiai életéhez egészségesebb feltételeket biztosít.

A megfelelő és egészséges élelmiszer előállítás érdekében alapvető prioritást kell, hogy élvezzen a megfelelő adaptáció a környezeti változásokhoz. Ennek felismerése volt az egyik legjelentősebb hajtóerő számunkra, amikor belekezdtünk a kutatásokba, és kifejlesztettük a WaterRetainer (VízŐr) talajkondicionáló vízmegtartó készítményünket. A termék organikus alapú, és azáltal, hogy csökkenti a talaj WaterRetainer (VízŐr) alkalmazásával akár 50%-kal csökkenthetjük az öntözési költségeket szántóföldi növények-, zöldségek-, szőlő- és gyümölcs vagy akár még gombatermesztés esetében is. Öntözetlen művelésben történő alkalmazás esetén jelentősen – akár 1- 2-szer – megnő a növények aszálytűrő képessége, az aszálytűrés ideje, ezáltal jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termés várható.

A WaterRetainer (VízŐr) másodlagos pozitív hatása a talajtermékenység kiegyensúlyozása. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a talaj egyenletes vízháztartása következtében javulhat a műtrágyák hasznosulása, intenzívebbé válik a talajlakó mikroorganizmusok működése. Mindezek csökkentik a költségeket és a termelés időjárás okozta kockázatait.

 

Tehát a WaterRetainer (VízŐr) háromféle módon segít:

  • csökkenti a talaj kipárolgását,
  • segíti a gyökérzet minél jobb vízellátását,
  • elősegíti az egészséges talajélet kialakulását és fennmaradását azáltal, hogy biztosítja, hogy a talaj nedvességtartalma folyamatosan vagy hosszabb ideig kedvező legyen.

 A VízŐr növényi kultúrától függetlenül hatásos. Minden talajtípuson alkalmazható!

 

Válassza a VízŐrt, mert:

  • a nedvesség jobban megőrződik a talajban,
  • 50%-kal kevesebb vizet kell használni az öntözéshez,
  • a növények sokkal tovább bírják eső nélkül, növekszik az aszálytűrő képességük,
  • a tápanyagok jobban hasznosulnak a kedvező talaj-nedvességtartalom miatt és növekszik a mikrobiológiai aktivitás,
  • a megfelelő talajnedvesség miatt a tápanyagok jobban hasznosulnak, így a foszfor jobb feltáródását eredményezi a talajból, mivel a mikrobiológiai talajélet aktívabb lesz.

 

Kérje szaktanácsadóink segítségét:


Sepsi Eszter                +36 30/962 89 10
Nyugat-Magyarország

Szűcs Pál                      +36 30/511 28 36
Kelet-Magyarország

Fodor Sándor               +36 30/823 39 52
Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Hajdú-Bihar-, Borsod megye

www.alphaplant.hu     
www.waterandsoil.eu