MENÜ

A kékkőtől a BIOSILD TWIN-ig

Oldalszám: 59
Jáger Ferenc 2016.06.08.

A kalászosok csávázásának története Magyarországon jóval a II. világháború előtt kezdődött. A gazdák felismerve a csírakori kórokozók elleni prevenció jelentőségét egyre nagyobb számban már csak csávázott gabonát kezdtek vetni. Kezdetben elsősorban csak a porüszög ellen védekeztek, a hatóanyagok felfedezésének és széles körű használatának köszönhetően mára már viszont gyakorlatilag az összes csírakori kórokozó ellen a csávázás a megoldás. A kékkő (rézgálic) első használatától közel száz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a gazdasági kárt okozó rovarok ellen is hatékonyan védekezhessünk csávázással. Ehhez felszívódó, hosszú hatástartamú rovarölő szer hatóanyagokra volt szükség.

Napjainkra ezek a rovarölő szer hatóanyagok is a termelés részeivé váltak. Eleinte csak permetezőszerként, később pedig elsősorban cukorrépa, kukorica, napraforgó és repce csávázószerként. A kalászosok gomba- és rovarölő szeres csávázása néhány évvel ezelőtt kapott lendületet.

A Biosild termékcsalád is hosszú utat járt be. A  Biosild BD a 90-es évek közkedvelt kalászos fungicid csávázószere volt. Ezt a termékünket 2010-től a Biosild TOP követte.

A legújabb Biosild – a BIOSILD TWIN – pedig 2016-ban kerül a piacra. 

Miért is „született” meg a BIOSILD TWIN? Röviden válaszolva azért, mert termelői igény volt rá!

Mire vezethető vissza ez a termelői igény? Alapvetően két dologra: a termesztéstechnológiai változásokra és az időjárási, klimatikus változásokra. Ezek tételesen az alábbiak:

 • Alacsony tőszám¸ csökkenő vetőmagnormák, hibrid búzák terjedése és a hibrid árpák bevezetése.
 • Az alternatív gabonák termesztésének reneszánsza és a hagyományos aestivumok nagy fajta és így vetési szortimentje.
 • Kalászos kalászos utáni nagy biztonságú újratermesztése.
 • Korai vetésből eredeztethető hátrányok minimalizálása.
 • Gyakorta hosszú, meleg őszi időjárás – vírusvektorok: levéltetvek, kabócák fokozódó kártétele.
 • Enyhe téli időjárás – nagyobb talajlakó kártevő pl. gabonafutrinka nyomás.
 • Bizonytalan kivitelezhetőségű őszi rovarölő szeres állományvédelmek.
 • Igény  a munkaműveletek számának csökkentésére.

 

Mit kap a Biosild Twin használó?

 • Megalapozott és hosszan tartó védelmet a kalászosok csírakori és akár korai gomba kórokozóitól és rovarkártevőitől.
 • A vírusvektor levéltetvek és a kabócák elleni hatékony védelem hozadékaként vírusmentes növényállományt.
 • Kisebb környezeti kockázatot a célzott, vetőmagra kerülő gomba- és rovarölő szer miatt.
 • Nagyobb termelői biztonságot nagyobb hozam mellett.

Mi is a BIOSILD TWIN?

A twin jelentése magyarul ikrek. Kik is a BIOSILD ikrek? A Biosild Top és a Lotus 600 FS, együttes nevükön BIOSILD TWIN.

A BIOSILD TWIN-ben négy hatóanyag dolgozik. A Biosild Top tiofanát-metilje és az abból képződő karbendazim mellett a tetrakonazol, továbbá a Lotus 600 FS imidaklopridja.

 

A BIOSILD TWIN 10 liter Biosild TOP-ot és 8 liter Lotus 600 FS-t tartalmaz, így 10 tonna őszi kalászos vetőmag teljes gomba és rovarölő szeres csávázását biztosítja.

A felmérések szerint a kalászosok gomba- és rovarölő szeres csávázásának részaránya évek óta folyamatosan növekszik. Ebbe a trendbe illeszkedik be ettől az évtől kezdve a BIOSILD TWIN. A Sumi Agro reménye szerint nem csak az eddig is Biosildet használó vetőmagüzemek és gazdálkodók fogják megelégedéssel használni.


Jáger Ferenc,
www.sumiagro.hu