MENÜ

Pronik Plus – egy kombináció, amely megoldást jelent a kukorica minden gyomnövénye ellen

Oldalszám: 45
Schipp Márton 2016.03.04.

Az elmúlt években egyre inkább az állománykezelések irányába mozdul el a gyomirtás a kukoricában. Ezt elsősorban egyes gyomnövények elterjedése, felszaporodása indokolja. A mélyen csírázó, nagy magvú gyomok – csattanó maszlag, szerbtövis, selyemmályva, árvakelésű napraforgó – ellen preemergens kezeléssel nem tudunk minden esetben megfelelő hatást biztosítani, meg kell várni azok tömeges kelését.

A korai, erős felmelegedéssel érkező tavasz az évelő gyomok intenzív kihajtását segíti. Az utóbbi években egyre nagyobb gondot jelent kukoricában is a mezei acat fertőzés. Ez az agresszív, évelő kétszikű gyomfaj a meleg hatására a talaj mélyebb rétegeiből kihajtva, más gyomfajokat nem találva, számára kedvező körülmények között fejlődve sanyargatja az éppen kelőfélben lévő, gyámoltalanabb kultúrnövényt. Az ország egyes területein az évelő egyszikűek, ezek közül is a fenyércirok okoz jelentős problémát a kukoricatermesztőknek.

Célszerű tehát olyan gyomirtó szer kombinációt választani, amely különböző hatóanyagainak köszönhetően alkalmas arra, hogy egyszeri kezeléssel hatékony gyomirtást nyújtson mind a magról kelő, mind az évelő gyomok ellen, legyen szó akár egyszikűekről, akár kétszikűekről. Ilyen készítmény a Pronik Plus gyomirtó szer csomag, amely két terméket, Caspert és Milagro 240-et tartalmaz. A proszulfuron és dikamba hatóanyagú Casper felelős a kétszikű gyomnövények kontrollálásáért. A Casper kettős hatásmóddal rendelkezik. A proszulfuron ALS inhibitor és a dikamba növekedésgátló hatásának köszönhetően gyomirtási spektruma meglehetősen széles. A kettős hatásmechanizmusának köszönhetően a hatáskifejtés rendkívül hatékony. A kezelést követően a gyomnövények fejlődése leáll, majd ezt követően megkezdődik a pusztulási folyamat, ami az időjárási körülményektől függően 2-3 hét elteltével teljes elszáradáshoz vezet. A két különböző hatóanyag együttes használata nagyban hozzájárul a herbicid rezisztencia kialakulásának megelőzéséhez is.

A Pronik Plus csomagban található másik készítmény a nikoszulfuron hatóanyagú Milagro 240, elsősorban az évelő fenyércirok ellen nyújt megoldást, de a készítmény a magról kelők (kakaslábfű, muhar és köles fajok) ellen is megbízható hatékonyságot biztosít. A mellé csomagolt Eucarol Plus adalékanyag jó esőállóságot és gyorsabb felvételt biztosít a készítmény számára.

A felhasználás időpontjának meghatározásánál az egyszikű gyomfejlettséget kell figyelembe venni, de a kukorica fejlettsége sem haladhatja meg a 6 leveles állapotot. A készítmények a kukorica kelése után 0,4 kg/ha Casper + 0,2 l/ha Milagro 240 + 0,5 l/ha Eucarol Plus dózisban, állománykezelésre használhatók. Ha rizómáról hajtó fenyércirok ellen védekezünk, akkor a Milagro 240 magasabb (0,25 l/ha) dózisával, a fenyércirok 10–20 cm-es fejlettségekor permetezzünk. Köles fertőzés esetében a kijuttatás a gyökérváltás előtt 1-2, maximum 3 leveles fejlettségéig, a kakaslábfű 1–3 leveles állapotában történjen. A magról kelő kétszikűek 2–4 leveles állapotban, a mezei acat tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb a kombinációra.

 

Az alkalmazástechnika szerepe a posztemergens gyomirtásban

A gyomnövények – a kultúrnövényhez hasonlóan – védekeznek az időjárás hatásaival szemben. A viaszos bevonat, szőrözött levélfelszín, vastag epidermisz, besodródott levélfelület nehezíti a gyomirtó szerek tökéletes felszívódását, a gyomirtás hatékonyságát. Ezt a viaszbevonatot fel kell oldani, segíteni kell a készítmények bejutását, amiben nagy szerepe van a tankkeverékhez adagolt nitrogén műtrágyának és nedvesítőszernek. Bármely típusú nitrogéntartalmú műtrágya (pl. ammónium-nitrát, Nitrosol, Pallos) hatásfokozó sokat segít a hatóanyag gyomnövénybe való felszívódásában, fokozva ezzel a megfelelő hatékonyságot. A permetlé készítéshez használt víz minősége, ezen belül elsősorban a víz keménysége nagymértékben befolyásolja a gyomirtó szerek hatását, akár 10–30%-kal is csökkentheti azt. Ez megelőzhető 3-4 kg/ha ammónium-nitrát műtrágya permetléhez való hozzáadásával, ami kedvezően befolyásolja a permetlékészítéshez használt víz tulajdonságait is. Emellett a gyomnövények biológiai folyamatait és a gyomirtó szer felszívódását is fokozhatjuk nitrogéntartalmú lombtrágyák segítségével. A ProNik Plus csomagban lévő nikoszulfuron és proszulfuron hatáskifejtése nagymértékben gyorsítható 3-4 kg/ha ammónium-nitrát hozzáadásával. A jó herbicid hatás előfeltétele a gyomnövények megfelelő permetléfedettsége. Számos kísérletünk mellett üzemi tapasztalatok is bizonyították, hogy állománykezelés esetén mennyire fontos a megfelelő permetlémennyiség – a 200–250 l/ha – használata. Erős gyomosodás esetén, ha a gyomok egymást is árnyékolják, magasabb permetlémennyiség használatát javasoljuk. Legalább ilyen fontos és meghatározó tényező a megfelelő szórófej kiválasztása. A szeles időben, preemergens gyomirtás elvégzésére kiválóan alkalmas légbeszívásos szórófejjel végzett posztemergens kezelés esetén csupán részleges hatás érhető el. Állománykezelésben, főleg a keskeny levelű, kis termetű egyszikű gyomok megfelelő permetlé borítását a kettősréses szórófejtípusok használatával biztosíthatjuk. A forró nappalok fokozzák a fitotoxikus tünetek kialakulásának veszélyét, nagyon fontos figyelmet fordítani a permetezés időzítésére, amennyiben lehetséges, inkább a kora reggeli vagy késő délutáni időszakra ütemezve. A helyes agrotechnika, a jó minőségű magágy minden esetben segíti az egyenletes gyomkelést, ezzel hozzájárul a jó gyomirtási eredményhez. A területünk gyomflórájának ismeretében szükséges kiválasztani a készítményt, a kezelés időpontját, és megfelelő permetezéstechnikával kombinálva tudjuk elérni a kívánatos eredményt.                                                        

Schipp Márton

Kampánymenedzser

Syngenta Kft.