A tájfajták előnye a hibridekkel szemben a kisebb termelési költség, mint például olcsóbb vetőmag, kevesebb öntözés, aszályos időben a termésbiztonság, homogenitásuk viszont kisebb mértékű – mondja érdeklődésünkre dr. Géczi László, a Nyíregyházi Egyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kar tanára, örökös tagja, nemesítő és fajtafenntartó.
A hajdúhadházi tájfajta káposzták szelekciós munkáit dr. Géczi László végezte az utóbbi tíz évben, ennek eredménye, hogy káposztái 2013-ban államilag elismert tájfajta címet könyvelhettek el, ezt követően pedig, 2014-ben felkerültek az államilag elismert fajták listájára. Tavaly termett először vetőmag a minősített vetőmagokból (a NÉBIH által ellenőrzött, szervezett keretek között) a Hajdúhadházi Szociális Szövetkezet és Szöllős László agrármérnök területén.
Hajdúhadház kertjeiben és külső területein már több mint 200 éve folyik káposztatermesztés, napjainkban mintegy 50–60 ha területen. Csaknem minden háztáji kertben ültetnek káposztát, elsősorban saját célra. Az itt élők ragaszkodnak a helyi fajtához, mert szárazságtűrése jó, a belőle készített friss vagy savanyított káposzta ízletes. A nagyobb területen termelők több fajtát ültetnek, konstans és hibrid fajtákat egyaránt.
Dr. Géczi László felidézi, régebben a nyírségi-hajdúsági tájkörzetben a gazdák a magtermesztést is magukra vállalták. Az őszi felszedéskor kiválasztottak néhány szebb fejet, pincében vagy az udvaron leföldelve átteleltették, tavasszal kiültették, majd júniusban a magvakat begyűjtötték. 1952-ben a Debreceni Mezőgazdasági Akadémia Pallagi Kertészeti telepén kezdődött meg a tájfajták különböző bio típusainak begyűjtése és vizsgálata, majd a vetőmagtermesztés üzemi technológiájának kidolgozása. A szelekciós nemesítői munka Karmacsi Bertalan és Preczner Gábor kertészmérnökök irányítása mellett folyt. A morfológiai egyöntetűségen túl a kutatók vizsgálták a kiválasztott törzsek beltartalmi értékeit és a szárazságtűrő képességeiket is. Mindezek figyelembe vételével kapott állami elismerést a Hajdúsági, majd a Pallagi lapos fajta. Ezek a fajták elsősorban savanyított káposzta készítésére, kisebb mértékben frisspiaci értékesítésre alkalmasak.
-btj-