MENÜ

Kertészet

Szakfolyóirat > 2016/03 > Kertészet Káposzta káposzta fajta Kertészet

Megbecsült régi hajdúsági és nyírségi káposzta tájfajták

A tájfajták előnye a hibridekkel szemben a kisebb termelési költség, mint például olcsóbb vetőmag, kevesebb öntözés, aszályos időben a termésbiztonság, homogenitásuk viszont kisebb mértékű – mondja érdeklődésünkre dr. Géczi László, a Nyíregyházi Egyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kar tanára, örökös tagja, nemesítő és fajtafenntartó.

Szakfolyóirat > 2016/03 > Kertészet Káposzta vecsési káposzta tájfajta

Megújítják a bevált tájfajtákat

Tavaly ősszel kiválasztották azokat a tájjellegű vecsési káposzta fajtákat, amelyek alapját adhatják egy toleráns, nagy termőképességű és a vecsési ízeket megőrző magyar hibridnek – mondja Héring Viktor, a Ferihegy Kft. tulajdonos ügyvezetője. A kutatómunka két éve kezdődött el a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) nemesítő laborjaiban.

Szakfolyóirat > 2016/03 > Kertészet Káposzta káposztafélék növénykondí

Milyen legyen a káposztafélék növénykondicionálása?

Számtalan receptúra forog a kertészetekben Ha rendelkezésre áll érett istállótrágya, annak bedolgozása a káposztafélék termesztéséhez optimális a tápanyagellátás és a talajszerkezet szempontjából. A sikeres káposztatermeléshez az NPK-feltöltés mellett ügyelni kell a makro-, mezo- és mikroelemek felvehetőségére egyaránt – erről beszélgettünk dr. Pap Zoltán adjunktussal, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Zöldség- és Gombatermesztési Tanszékén.

Szakfolyóirat > 2016/03 > Kertészet vetőmag Nemesítés Káposzta

Vecsést a káposzta tette híressé

A káposzta nem befejesedik, hanem fordítva, belülről kifelé hizlalja a leveleit – mondja Dobrovitz József agrármérnök, az egyik legismertebb vecsési káposztatermelő és vetőmag-nemesítő. Az is tévedés, hogy a sárga színre érett savanyú káposzta az ízesebb. Nem, a fehér a jobb.