MENÜ

Gépesítés

Szakfolyóirat > 2016/03 > Gépesítés Munkagép Traktor ISOBUS

ISOBUS kommunikáció a traktor és a munkagépek között

Kezdetben volt a CANBUS-rendszer, amely erőgépek belső kommunikációját volt hivatott segíteni, elsőként a tehergépjárműveken, majd később a mezőgazdasági és építőipari erőgépeken jelent meg. Segítségével a vezető a fedélzeti terminál segítségével informálódhatott a jármű vagy erőgép beállítási adatairól, belső egységeinek (motor, sebességváltó, hidraulika stb.) működéséről.

Szakfolyóirat > 2016/03 > Gépesítés Szárítás Szárító szárítóberendezés

Korszerű szárítóberendezések általános jellemzői

Előzetes híradások alapján - hamarosan megnyílhat – a rendelkezésre álló adatok alapján március hónapban 19,66 Mrd forintnyi támogatás a kisméretű terményszárító és -tisztító korszerűsítésére, kisméretű terménytároló építésére, korszerűsítésére. A tervezett beruházás megvalósítása előtt azonban érdemes megvizsgálni néhány sarkalatos pontot, hogy melyek is egy korszerű terményszárító lényeges ismérvei.

Szakfolyóirat > 2016/03 > Gépesítés Gumiabroncs járószerkezet gumiheveder

Talajkímélő járószerkezetek a gyakorlatban

A szántóföldi munkák során ma már elterjedten alkalmazott nagyobb teljesítményű és tömegű, korszerű erő- és munkagépek a talajszerkezet fizikai paramétereinek megváltoztatásával olyan mértékű talajtömörödést idézhetnek elő, amely kihat a növények fejlődésére és a terméseredmények (a mennyiség és a minőség) alakulására. A fajlagos talajterhelés csökkentése, vagyis a gépi talajtaposás miatt elkerülhetetlen talajtömörítés minimalizálása tehát az egyik legfontosabb szempont a különböző mezőgazdasági gépek járószerkezetének kialakításánál.