MENÜ

Szójatermesztés felsőfokon Huminisz-technológiával

Oldalszám: 27
Pais István 2016.02.10.

Az eredményes szójatermesztés megkívánja a gazdától a megfelelő gondosságot, odafigyelést és szakmai tapasztalatot. A szója olyan területeken is meghonosodott hazánkban, ahol a klíma- és talajviszonyok nem optimálisak a növény számára.

A gazdaságos szójatermesztés érdekében a gondos fajtaválasztáson, talajelőkészítésen, vetésminőségen, gyomirtáson kívül nagyon lényeges a megfelelő növénykondicionálók, lombtrágyák használata. A szója az átlagosnál is jobban meghálálja a levéltrágyázást.

solvitis logó
kondisol logó

A SOLVITIS lombtrágyák és a KONDISOL növénykondicionálók már két kezelés után is jelentős, 515% termésnövekedést eredményeztek a lombtrágyával nem kezelt vagy a kezelt kontroll táblarészekhez képest az elmúlt 3 év szélsőséges időjárási körülményei között.

A 2015. évben 24,5 t/ha terméshozamot értek el a Huminisz-technológiával partnereink (néhány teszt a 2015., 2014. és a 2013. évből).

A 2013-as és 2015-ös szezonban a csapadék mennyisége, illetve annak eloszlása kedvezőtlen volt a szója számára. A szójatermesztők nagy része kizárólag a korábbi fenofázisok egyikében él a növénykondicionálás eszközével, amikor:

  1. környezeti stressz okozta gyenge kezdeti fejlődésen kell rövid idő alatt átlendíteni a növényt;
  2. pre/poszt gyomirtás szójára gyakorolt negatív hatását kívánjuk megszüntetni. Üzemi tapasztalatok igazolják, hogy már kis levélfelület (24 levél) esetén a KONDISOL néhány nap után jelentősen csökkenti az adott herbicid okozta sárgulást és növekedésgátlást. 6-os pH alatti talajok esetében célszerű KONDISOL N-t használni nitrogénpótlás céljából, hiszen ilyen talaj pH esetén a gümőképződés korlátozott vagy egyáltalán nem jellemző.

A KONDISOL + SOLVITIS Zn kezelést követő néhány napon belül a növény lényegesen zöldebb, vitálisabb lesz, a hajtásnövekedés elindul. A szójának azonban – többek között a jobb megtermékenyülés érdekében – célszerű még a virágzás elején bórt adni. A SOLVITIS BÓR EXTRA bór-etanol-amin formában, szerves komplexben tartalmazza a bórt 135 g/l mennyiségben.

A KONDISOLBAN található huminsavak és fulvosavak sokrétű, jótékony hatása virágzásban is érvényesül, hiszen sokkal egyöntetűbb lesz állományunk.

Különösen szélsőségesen száraz évjáratokban és vetőmagtermesztésben ne feledkezzünk meg a hüvelyképződés időszakára időzített kezeléssel, amikor a KONDISOL vagy KONDISOL B+S mellett legalább 1 l/ha SOLVITIS Mg-t juttassunk ki (fotoszintézis, intenzívebb együttérés stb.)!

A kondicionálást és mikroelempótlást szükség esetén kiegészíthetjük SOLVITIS NPK (12-7-4), későbbi fenofázisokban SOLVITIS NPK (4-4-11) makroelem-tartalmú lombtrágyákkal.

Egy kezelés (4 l KONDISOL vagy 4 l KONDISOL N + 2 l SOLVITIS) hektárköltsége ca. 5500 Ft/ha.

A gazdaságos szójatermesztés érdekében érdemes a Huminisz-technológiát választani, hiszen még 100 ezer Ft/t felvásárlási áron is legalább 3-4-szeres árbevételtöbblet realizálható a többletráfordításhoz viszonyítva.

A Huminisz-technológia nemcsak a hatása, hanem kiemelkedően magas ár/érték aránya miatt is egyre népszerűbb a kertészeti és szántóföldi termelők körében.

Pais István

Huminisz Kft.

Szójatermesztés_Kattintson a képre a nagyításhoz!
Kattintson a képre a nagyításhoz!

HUMINISZ Kft., 8315 Gyenesdiás, Iparosok útja 1889/9. • Tel.: 06-83/540-210; 06-30/47-44-229 • [email protected]www.huminisz.hu