MENÜ

Megújult Berthoud Raptor

Oldalszám: 56-57
2016.02.10.

Permetezőgépeink feladata a növényvédő szakmérnök által meghatározott hatóanyag pontos kijuttatása a növény felületére. Legyen a folyamat gyors, kisebb környezeti terhelést okozó megelőzés, ne drága utókezelés. Pontosan és optimális időben.

Berthoud_2

Válasszuk a legpontosabb permetlészabályzást és a lehetőségek szerinti  legnagyobb keretméretet. Számos partnerünk ismeri a vontatott és függesztett Berthoud permetezőgépek megbízhatóságát, pontos permetlészabályzását, a szórókeret stabilitását. A gépekben immár 120 év gyártási tapasztalata realizálódik, a modern permetezéstechnika élvonalában járnak. A betakarítási munkák végeztével kontrollálni tudjuk az elvégzett növényvédelmi munkáink eredményességét. Ezen feladatok elvégzésének azonban vannak kiélezett helyzetei. Azok a gazdálkodók, akik előrehaladott  növekedési stádiumban lévő ültetvényeiken állománypermetezést végeznének, illetve bérmunkák végzése során ilyen helyzetbe kerülnek, nem kerülhetik el, hogy ne gondolnának nagy hasmagasságú, nem traktorral vontatott, nagy keretméretű permetezőgépre. A Berthoud magajáró permetezőgép előnye, hogy nem tekinthető szezonális gépnek, hiszen a tavaszi növényvédelmi feladatok elvégzésén túl oldott műtrágyák kijuttatására, deszikkálásra is használható. Az elvárható teljesítmény meg kell hogy haladja a műszakonkénti 200–250 hektárt. Ezt szolgálja a 24 és 42 méter munkaszélesség között választható, központi forgócsapon felfüggesztett háromszög keresztmetszetű szórókeret, illetve a tartálymérettől függő 175, 217 vagy 245 lóerős Deutz erőforrás.

Berthoud_1

Munkavégzés során a szórókeret mindig a futóművel párhuzamosan áll be, lengéscsillapítók segítségével pedig semlegesíti a gyorsulásból és lassulásból adódó, a keretstruktúrára ható nem kívánatos lengést. Rétegvonalak mentén végzett permetezés során követi a terep lejtését. Minden szórókeret funkció elektrohidraulikus működtetésű, így opcióként esetleg ultrahangos szórókeret-szabályzó rendszerrel is felszerelhető.

Nagy munkasebességhez nagy teljesítményű szivattyú szükséges. Ezt teljesíti a Berthoud Raptor duplaturbinás centrifugál szivattyúja 550 liter/perc teljesítménnyel 3 bar nyomáson. Maximális nyomása 8 bar.

A kiszórandó dózis meghatározása nyomás vagy hektáronkénti mennyiség alapján kerül szabályozásra a nyomásadatok alapján dolgozó EC.TRONIC monitorral, mely 15 db tetszőleges hosszúságú keretszakaszt tud kezelni. GPS alapú automata szakaszolás előkészítést tartalmaz. Hasonló teljesítmény természetesen csak az önjáró felépítmény és a permetező felépítmény tökéletes összhangjában megépített géppel érhető el.

A folyamatos fejlesztés eredményeképpen a Raptor most megújult.

Az eddig is kiváló terepjáró képességekkel rendelkező gép Bosch-Rexroth bolygóműves hidrosztatikus hajtása a 120 literes eddigi olajmennyiség helyett 140 literrel gazdálkodhat. A módosítás eredményeként alacsonyabb motorfordulaton is nagyobb nyomatékkal hajtja a kerekeket. Munkavégzés közben 0–18 km/óra és 0–25 km/óra között választhatók a sebességek. Közúton a 40 km/óra sebesség 1700–1800 1/min fordulaton elérhető.

Berthoud_8_New_Raptor

Teljesen új kabin CAT 4 légszűréssel.

Berthoud_5-2

Új, elfordítható vezetőülés automata súlyállítással, ülésfűtéssel és -szellőzéssel.

Az új kartámasz, mely a legkényelmesebb pozícióba elektromosan állítható. A gombok funkciói piktogramokkal jól definiáltak.

Berthoud_7-2

Új monitor, a gép paramétereinek egyidejű megjelenítésére (sebesség, motorfordulatszám, sebességfokozat, hidraulikus nyomtávállítás és aktuális nyomtáv…).

ECO funkció alapkivitelben:

A gépkezelő beállítja a haladási sebességet, a gép pedig automatikusan szabályozza a motorfordulatot és a váltó „áttételt” a terhelés függvényében.

A funkció kombinálható a cruise control-lal, amivel a gépkezelő előre definiálja a munkasebességet.

Egy nagyon fontos opcióval bővült a 4000 és 5000 literes gépek felszerelhetősége. Szabad hasmagasságuk hidraulikusan állítható 125 cm alapmagasságról 180 cm-re. Feltétlenül szükséges volt ez a fejlesztés annak okán, hogy a napraforgó növényvédelmében, illetve ha szükséges a deszikkálásban is kártétel nélkül lehessen használni.