MENÜ

Látványos terméshozam-növekedés a Mikro-Vital használatával

Oldalszám: 58
2016.02.10.

Látványos eredményekkel zárta a 2015-ös évet, és sok új tervvel kezdte meg a 2016-osat a Mikro-Vital baktériumtrágyát forgalmazó Bio-Nat Kft. Partnertalálkozóik folyamatosan zajlanak, melyek középpontjába a cég a kézzelfogható eredmények bemutatását helyezte.

Mikro-Vital logo_FULL
„A baktériumtrágya alkalmazását nem hiába támogatják központilag az AKG program keretében, hiszen komoly kutatási eredmények bizonyítják alapvető funkcióját talajainkban” – nyilatkozta Justus Lilla, a cég ügyvezetője, akik a magyar piacon úttörőként vettek részt a talajbaktérium készítmények bevezetésében, majd folytatta. „A hitelesség és az eredmények kell, hogy meghatározzák tevékenységünket. Éppen ezért az ország különböző pontjain, a fő kultúrákat illetően megvizsgáltuk, pontosan milyen hatással is van a Mikro-Vital talajbaktérium készítmény a terméshozamokat illetően.

Bionat

Dunaújvárosban végeztünk kukoricában üzemi kísérletet. Az őszi tápanyag (N:P:K=0:30:90 kg/ha), valamint a tavaszi tápanyag (N:126 kg/ha) melletti kontroll terület terméshozama 4,58 tonna volt egy hektáron, míg a Mikro-Vitallal kezelt területeken ehhez képest 18%-os hozamnövekedést mértünk. A Böhönyén végzett napraforgó kísérletek alapján kimutatható volt, hogy a baktériumtrágyával kezelt terület hozama 23%-kal növekedett a kezeletlenhez képest, valamint a napraforgó beltartalmi paraméterei is jelentősen javultak. A HESTA héjastökkel kapcsolatos vizsgálatunk Szeghalmon történt. A tavaszi tápanyagellátás 51 t/ha istállótrágya, valamint 27 kg/ha nitrogén volt. A tábla 1,368 hektáros részét kezeltük továbbá Mikro-Vitallal, ahol a kezelés hatására szintén kiemelkedő eredményt értünk el.

A Mikro-Vital baktériumtrágyával végez kísérleteket 2007-től Dr. Tóth Szilárd egyetemi docens.

„2007-től a Bio-Nat Kft. megbízásai alapján beállított kísérletek 4, illetve 5 év eredményei alapján mind az őszi búza-, mind a kukoricatermesztésben a termőképességet szignifikánsan, statisztikai elemzésekkel is igazolva átlagosan 1 t/ha értékkel, napraforgónál pedig 700 kg/ha-ral növelte a Mikro-Vital baktériumtrágya alkalmazása. Ezen hatását a Mikro-Vital légköri nitrogén megkötő, valamint a talajban levő foszfor- és káliumkészletek mobilizáló, valamint az aszály esetén is folyamatos tápanyagszolgáltató képességein keresztül fejti ki” – tájékoztatta lapunkat Dr. Tóth Szilárd egyetemi docens és hozzátette. „A 2015-ben Sárándon végzett kukoricafajta kísérletek is meglepően jó eredményt hoztak. A 6 különböző fajtán elvégzett vizsgálatot N:P:K=27:90:90 kg/ha őszi, valamint N:67,5 kg/ha tavaszi tápanyagellátás mellett végeztük. A két legjobban teljesítő hibrid a Thriller I. és az ES FLATO 330 volt, az előbbinél 34, az utóbbinál 30%-kal hozott több termést a Mikro-Vitallal kezelt terület.”

Dr. Tóth Szilárd elmondása alapján, a készítmény talajszerkezet javító hatásait a felvételezések eredményein kívül az elmúlt 2 évben műszeres talajszelvény-vizsgálatok is igazolták. Ezáltal jelentősen javult a talajok víz- és levegőgazdálkodása, csökkent a talajellenállás, így a hektáronkénti gázolajfogyasztás is alacsonyabb szintűvé vált a kezelt területeken.

Prof. Dr. Bíró Borbála talajbiológus szerint a mikroorganizmusok a lebontóképességükön túl további számos tevékenységet is kifejtenek a talaj-növény rendszerben. „A legfontosabbak a biológiai nitrogén-kötésre képes mikrobák, így a pillangósokat tápláló „Rhizobium”, az egyszikű növényeket (búza, kukorica, árpa stb.) tápláló „Azospirillum”, és a szabadon élő „Azotobacter” fajok, amelyek a műtrágyák felhasználásának a csökkentésével, vagy esetleg teljes elhagyásával fejthetnek ki igen hasznos tevékenységet. A nitrogénkötők a sejtjeik felületén olyan védő nyálkaanyagokat is kiválasztanak, amelyekkel hozzájárulnak a talajszerkezet javításához, és így közvetve a jobb növényi szárazságtűréshez is” – mondta Prof. Dr. Bíró Borbála.

Összefoglalva elmondhatjuk tehát, hogy a növénytermesztésben a siker alfája és omegája a talaj. Kiemelt fontosságú tehát, hogy talajaink elegendő mennyiségű mikroorganizmust tartalmazzanak, és azok kellő hatékonysággal „tegyék a dolgukat”, ebben segít a Mikro-Vital.

„A termék helyes használatával kapcsolatban, valamint a kutatási eredmények pontos részleteiről kollégáink szívesen adnak pontos tájékoztatást. Ez az év kiemelten fontos cégünk számára, hiszen Justus Lilla
25. működési évünket kezdtük meg, ezért egyedi vásárlási akciót is indítottunk partnereink számára. A mondás úgy tartja, hogy a májusi eső aranyat ér, a június pedig értékes meglepetéseket tartogat mindazok számára, akik legalább 20 liter Mikro-Vital baktériumtrágyát vásárolnak június 8-ig. Az akció részleteit és a készítményünkkel kapcsolatos további fontos információkat megtalálják weboldalunkon: www.mikro-vital.hu” – zárta gondolatait Justus Lilla (képen).