MENÜ

Kukorica Termésverseny díjátadó

Oldalszám: 52
2016.01.18.

A siker kulcsa a talaj és a hibrid egysége

A nyírderzsi Papp György nyerte 15,6 tonna/ha terméseredménnyel a Magyar Kukorica Klub 2015. évi Kukorica Termésversenyét.

Kukorica_termesverseny
Papp György

Elmondása szerint a kukorica tenyészidőszakában az elmúlt 20 év legkevesebb csapadéka esett idén Szabolcsban – mindössze 110 mm –, ráadásul négy ciklusban „támadó”, hosszan tartó hőségidőszakokkal tarkítva. Nemcsak az időjárás, hanem a nyírségi talajok is szélsőséges képet festenek e térségben. Papp Györgyék 300 hektáros gazdaságában eltérő szintkülönbséggel homokos, kemény, kötött, agyagos, vályog és réti talajok is megtalálhatóak. A különböző talajtípusoknál igencsak eltérő eredmények születtek, ebben az aszályos évjáratban a réti mély fekvésű talaja tudta kihozni magából a legtöbbet.  Saját kísérleti fajtasorában teszteli és választja ki az adott talajtípushoz legjobban alkalmazkodó és legjobb eredményt hozó hibridet. Minden talajon más hibrid teljesít jobban, az erre irányuló kísérletezése igazi szakmai kihívást jelent számára. Véleménye szerint a talaj és a hibrid egysége által valósulhat csak meg a jó, netán legjobb hibrid fogalma, persze ehhez nélkülözhetetlen az intenzív technológia. A DKC 4943 hibriddel produkálta ezt a kimagasló eredményt, a DEKALB innovációjának elsősorban a kiemelkedő aszálytűrését dicséri György, a nagy termőképességet pedig bizonyítja az eredmény.

A szabolcsi csendes, mindössze 650 lelket számláló kis falu Nyírderzs jó hírét keltik évről évre Pappék, hiszen György testvére Mihály, a tavalyi Kukorica Termésverseny győztese idén is kitűnő eredményt ért el, szintén a DKC 4943-at állítva csatasorba, mindössze 100 kilóval elmaradva öccse eredményétől.  A Termésverseny kitűnő alkalom a Papp testvérek számára, hogy a legtöbbet hozzák ki kukoricájukból, s a már régen elfeledett gyermekkori versengéseiket is évről évre újra átélhessék.

Kukorica Termésverseny eredmények: www.magyarkukoricaklub.hu

 

Az év kukoricája 2015

Az ÉV KUKORICÁJA vándordíjat 2015-ben a DEKALB 4943 érdemelte ki a Top20, a Kukorica Termésverseny eredmények és a népszerűségi mutatók adta komplex értékelés alapján.

Könczől Péter
Könczől Péter

A díjat Könczöl Péter, a Monsanto Hungária Kft. nemesítője vette át Gödöllőn, a Kukorica Termésverseny ünnepélyes díjátadóján. Elmondta, hogy a vállalat élenjár a nemesítési módszerek fejlesztésében, jelentős erőforrásokat mozgósít a technológiák fejlesztésére, ezáltal tudja helyzetbe hozni a fejlesztési munka haszonélvezőit, a gazdálkodókat.

A DKC4943 a nagy elődök, a DK471 és a DKC5143 hagyományát követi egy magasabb szinten, azaz a kiemelkedő termés mellé kiváló vízleadást kínál. A FAO 400 eleji érésidőben hiánypótló hibrid magas termőképesség és kiváló vízleadó képesség, valamint a kiemelkedő aszálytűrés jellemzi. Ez a három tulajdonság, ami a jövedelmezőséget és a biztonságot jelenti a gazdáknak.

 

Akik hozzájárultak a Magyar Kukorica Klub küldetésének teljesítéséhez

A 10 éves Magyar Kukorica Klub a Gödöllői Királyi Kastélyban az ünnepélyes Kukorica Termésverseny díjátadóján elismerésben részesítette azokat, akik tevékenyen részt vettek a Klub megalapításában, a Klub tevékenységét nagy elszántsággal támogatták és szellemiségükkel hozzájárultak a Klub küldetésének teljesítéséhez.

A közös fotón balról jobbra: Hartmann Imre, Gyenei Ferenc, Szanyi István, Varga Péter, Simon László, Varsányi Miklós, György Dániel, Szieberth Dénes, Borsos Csaba, Juhász Zoltán, Bódis László
A közös fotón balról jobbra:

Hartmann Imre, Gyenei Ferenc, Szanyi István, Varga Péter, Simon László, Varsányi Miklós, György Dániel, Szieberth Dénes, Borsos Csaba, Juhász Zoltán, Bódis László

Az elismerésben részesültek névsora: Dr. Bódis László, Blum Zoltán, Czigány Tibor, Dr. Csibor István, Juhász Zoltán, Dr. Menyhért Zoltán, Perczel Mihály, Simon László, Szanyi István, Dr. Térmeg János, Tímár András, Gyenei Ferenc, György Dániel, Dr. Gyulavári Oszkár, Hartmann Imre, Borsos Csaba, Dr. Szieberth Dénes elnök munkáját a Klub vezető tisztségviselői külön ajándékkal köszönték meg.