MENÜ

Nálunk minden a kukorica körül forog

Oldalszám: 50-51
Schipp Márton 2016.01.15.

Syngenta Kukorica Program

Az elmúlt évek megváltozott időjárási körülményei nagyban befolyásolják a kukoricatermesztés eredményességét. Ez a változás az átlaghőmérséklet emelkedésén túl az időjárási szélsőségek intenzitásában is megmutatkozik. A csapadékos éveket egyre gyakrabban követik az extrém aszályos időszakok, és ez a tendencia minden prognózis szerint tovább fokozódik.

A kukorica biológiailag is nagy vízigényű növény, ehhez hozzáadódik, hogy a fejlődése az egész nyáron átível, így ki van téve az aszályos és az igen meleg periódusoknak is. A hektikus csapadékeloszlás különösen érzékenyen érinti a hazai öntözés nélküli termesztést. Fel kell készülnünk arra is, hogy a kártevők mellett a gombakórokozók jelenléte is egyre több problémát fog okozni a jövőben. Kukoricatermesztésünk technológiáját ezért érdemes átgondolnunk, keresni kell azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével a jövőben is eredményesen és jövedelmezően tudunk kukoricát termeszteni. A Syngenta Kukorica Program ehhez szeretne útmutatást nyújtani.A Syngenta kukorica program elemei:

1. Korai vetésű Syngenta prémium hibridek Force 20 CS-sel csávázva:

A technológia egyik legfontosabb eleme a vetés időpontja. Régóta hangsúlyozzuk a korai vetés előnyeit, melyre az SY Zephir, SY Iridium, SY Ulises, SY Arioso és az NK Lucius hibridjeink igen kedvezően reagálnak. A hosszú távú időjárás-előrejelzésre és a saját területek ismeretére alapozva, a vetést el lehet kezdeni évjárattól függően és termőhely-specifikusan március végén, április elején, így a növény ki tudja használni a téli csapadékot, korábban indul fejlődésnek, és hamarabb is fog virágozni a kukorica, nagyobb eséllyel kerüli el a július eleje-közepe során menetrendszerűen bekövetkező aszályos időszakot. A korábbi virágzás korábbi aratást is eredményez, így biztonsággal vethető utána őszi kalászos. Valamennyi hibrid, mely a Syngenta Kukorica Programban szerepel Maxim XL + Force 20 CS csávázószerrel kerül forgalomba, hogy egy alapvédelmet adjunk a talajlakó kórokozók és kártevők ellen.

 

2. Talajfertőtlenítés Force 1,5 G-vel

A kukoricabogár ellen való védekezés mára a kukoricatermesztés technológiájának alapvető elemévé vált. A lárvák elleni védekezés leghatékonyabb eleme a vetéssel egy menetben végzett talajfertőtlenítés.  Az elmúlt évek hazai vizsgálati eredményei azt mutatták, hogy a Force 1,5 G 12–15 kg/ha adagban a vetéssel egy menetben kijuttatva a kártételi küszöb alatt tartotta a lárvák egyedszámát. Ezzel a technológiával az elmúlt 13 év átlagában több, mint  1,6 t/ha termést lehetett megmenteni a kezelt területeken.3. Gyomirtás Lumax-szal

A gyomok versengenek a tápanyagért, a vízért és a fényért a kukoricával, ezért minél korábban kikapcsoljuk a “versenytársakat”, annál több marad a kukoricánk számára. Szakmai szempontból a korai gyomirtás a leginkább célravezető, amely a termésmaximalizálás egyszerű formája (500–1000 kg/ha termésmentés). A háromkomponensű Lumax-szal végzett korai posztemergens kezelés a harmadik eleme a technológiának.

 

4. Állományvédelem Ampligo-val és Quilt Xcel-lel

A melegedő klimatikus viszonyok hatására a korábban csak kevesebb figyelmet kapott kártevők – mint a kukoricamoly, a gyapottok bagolylepke és egyes években a levéltetvek – egyre erősebben éreztetik jelenlétüket. A rovarkártevők nemcsak mennyiségi kárt okoznak, hanem minőségit is, mert károsításuk következtében számos gombakórokozó (pl.: Aspergillus flavus, különböző Fusarium fajok) telepedhet meg, amelyek olyan toxinok termeléséért felelősek, mint például az aflatoxin vagy a fumonizinek. Az Ampligo a két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagának köszönhetően hatékony védelmet biztosít a kukoricamoly és gyapottok bagolylepke ellen.

A Quilt Xcel gombaölő szer preventív védelmet biztosít a kukorica legfontosabb helmintospóriumos levélfoltossága ellen. Fungicid hatásán túl a kukoricára gyakorolt kedvező élettani hatásának köszönhetően hozzájárul a jobb minőségű, magasabb szintű és biztonságos termés eléréséhez. A készítmény használata mind takarmány, mind siló, mind csemege, mind vetőmag előállításban javasolt, mivel segíti a megtermékenyülést, használata nagyobb, kiteltebb, fajsúlyosabb és jobb csírázóképességű szemeket eredményez. A Quilt Xcel mérsékli az asztály okozta stressz káros hatásait, ezáltal a növény kondíciójának javításán keresztül hozzájárulhat a mikotoxin termelő gombafajok megtelepedésének megakadályozásához.

Az Ampligo és a Quilt Xcel együttes használatával közvetve hatékonyan tudunk védekezni a toxintermelő gombakórokozók, elsősorban a Fusarium fajok ellen, hozzájárulva ezzel a toxintartalom csökkenéséhez.5. Folyamatos szakmai tanácsadás

Az újgenerációs hibridek és az ajánlott készítmények mellett a Syngenta Kukorica Program fontos eleme a résztvevők számára nyújtott folyamatos szaktanácsadás is.

Syngenta_kukorica_program

2015-ben is számos helyen állítottunk be kísérletet, ahol az üzemi technológiát hasonlítottuk össze a Syngenta Kukorica Programjával.

A korábbi évek és a 2015-ös kísérletek eredményeként állítjuk, hogy a Syngenta termesztéstechnológiájával biztonságosabban és kiszámíthatóbban lehet a kukoricát termeszteni, segítségével szélsőséges körülmények között is jobb minőségű és magasabb termést érhetünk el.

A Syngenta Kukorica Programmal kapcsolatban keresse a Syngenta területi képviselőit, vagy látogasson el weboldalunkra: www.syngenta.hu.

Schipp Márton

Termékmenedzser, Syngenta Kft.