MENÜ

LG napraforgóhibridek: van bennük plusz!

Oldalszám: 83
Mórocz Péter 2016.01.15.

A Limagrain számára a napraforgó az egyik kiemelkedő jelentőségű növény. A vetőmag-értékesítés tekintetében a vállalat a 3. helyet foglalja el az európai piacon.

A nemesítési célkitűzések között a kiváló termőképességgel, és magas olajtartalommal rendelkező hibridek előállítása mellett több, a termesztés biztonságát növelő szempont is kiemelkedő hangsúlyt kap.

Napraforgó-nemesítési programunk a kezdetektől koncentrál az átalakuló gyomviszonyoknak megfelelő, egyre hatékonyabb gyomirtási technológiai fejlesztésekre. A Clearfield Plus® gyomirtó szerre rezisztens hibrideket új genetikai bázisra alapozva állítottuk elő. A szelekció során olyan vonalakat válogattunk, amelyek keresztezésével kapott hibridek mindenek előtt nagy termőképességűek. A nemesítőink a legújabb és legjobb hibridjeinkbe építik be a CLHA+ gént, ami további termésnövekedést eredményez.

A CLHA+ gén erősebb imidazolinon toleranciát biztosít, de az új hibridek a gyomirtó szer tolerancia mellett szádorrezisztensek, jó szárazság- és stressztűréssel, széles rasszspektrumú peronoszpóra rezisztenciával is rendelkeznek.

A Clearfield Plus hibridek előállítását a Limagrain nemesítői az elsők között kezdték meg. Ennek eredményeként már rendelkezünk Európában regisztrált, kereskedelmi forgalomban megvásárolható hibridekkel.

Ezek közül az LG 56.97 CLP a magyarországi regisztrációs kísérletek elmúlt két évében igen kiválóan szerepelt. 2014-ben 4,03 t/ha (107,7%) termést produkált 49,5% olajtartalommal. A 2015. évi eredménye is jóval átlagon felüli – 3,86 t/ha (105,1%) – volt.

Limagrain_táblázat_kicsi

LG 56.97 CLP: Nemcsak a termőképessége, hanem az olajtartalma is kiváló!

Természetesen további, újabb CLP hibridek is szerepelnek az európai regisztrációs folyamatban.

Ezek közül az LHA 364/42 jelű  SUNEO hibrid, a termesztés biztonságát tovább növelő, magasabb szintű szádorrezisztenciával is rendelkezik. (A G rasszal szemben is rezisztens.)

SUNEO  jelzéssel ellátott LG napraforgóhibridek lényege, hogy a jelenleg ismert, legmagasabb szintű szádorrezisztenciával rendelkeznek, hatékony posztemergens gyomirtási technológia – Clearfield® vagy Clearfield Plus® – alkalmazását teszik lehetővé minden termelő számára.

Néhány éve már a HO napraforgót termelőknek is lehetőségük van Clearfield hibrideket választaniuk, ugyanis sikerült az imidazolinon toleranciát olyan, nagy termőképességű, magas olajsavtartalmú hibridekbe is beépíteni, amelyek termesztése esetén nem kell kompromisszumot kötni a termésmennyiség, esetleg a minőség rovására.

Az LG 54.92 HO CL SUNEO  különleges a magas olajsavtartalmú hibridek között.

Termőképessége versenyképes a linolsavas hibridekkel, Clearfield gyomirtási technológiával termeszthető és rezisztens a szádor A-G rasszaira. Újdonságát az jelenti, hogy a három tulajdonság együtt jelenik meg benne, és ezek biztosítják gazdasági előnyét is. Persze az sem mellékes, hogy olajsavtartalma az elvárt érték feletti, 85–90%.

A hibridekkel és a használatukkal járó előnyökkel a hazai termelők már nemcsak fajtabemutatókon ismerkedhettek, hanem üzemi méretekben ki is próbálhatták.

A pozitív tapasztalatokra alapozva az elkövetkező években folyamatosan növelni kívánjuk az elérhető vetőmagmennyiséget, hogy minél többen élvezhessék a Limagrain fejlesztéseinek eredményeit.

Mórocz Péter

termékfejlesztési vezető