MENÜ

Döntsön jól, hogy kukoricáját semmi ne dönthesse meg!

Oldalszám: 71
Horváth András 2016.01.15.

Ne kockáztasson, ha van biztos megoldás!

Minden termelő és gazda jól tudja, hogy a mezőgazdasági vállalkozásokat nem hasonlíthatjuk egyéb iparágakhoz kiszámíthatóság szempontjából. Számos, rajtunk kívülálló ok akadályozhatja meg a termelés sikerességét, a biztos terméshozamot, több kockázati tényező is befolyásolja a bevételt. Ezek közül a kockázati tényezők közül a legtöbbre nincs ráhatásunk – például az időjárásra.  Ugyanakkor vannak agrotechnikai elemek, melyekkel kapcsolatban törekedhetünk a minél biztosabb megoldásra, csökkentve a további kockázatok lehetőségét. Ha biztos döntést szeretne hozni, 2016-ban is válassza a Force 1,5 G talajfertőtlenítőt, amely több mint egy évtizede bizonyítja töretlen sikerét, egészségesen tartva a kukoricát a talajlakó kártevőktől és a kukoricabogár lárvájától!

Hazánkban a kukoricában az egyik legsúlyosabb, legnagyobb termésveszteséget  okozó kártevő a kukoricabogár. Azon kártevő rovarok közé tartozik, amelynek a lárvája és a kifejlett imágója is károsítja a kukoricát. A jelentősebb károkat a lárva kártétele okozza, ami a kukorica gyökerén fejlődik. Súlyos fertőzés esetén a kukorica elveszíti az egészséges életfolyamatokhoz szükséges gyökértömeget és a támasztógyökereket is, aminek következtében gondok adódnak a víz- és tápanyagfelvételben. A meggyengült gyökérzet miatt a kukorica „hattyúnyakasan” fejlődik, később a csövek súlyától vagy akár már enyhébb viharkároktól is megdőlhet, nehezítve, ellehetetlenítve a betakarítást és jelentős terméskieséseket okozva.

syngenta_gyökér_1

Az elmúlt évek száraz és meleg időjárása kedvezett a kukoricabogár felszaporodásának. A kukoricatermesztőknek a kukoricabogár kártételének lehetőségével sajnos együtt kell élnie, a kukoricabogár ellen való védekezés a kukoricatermesztés technológiájának alapvető elemévé vált. A kukoricabogár lárvák elleni védekezés leghatékonyabb eleme a vetéssel egy menetben végzett talajfertőtlenítés. Jelenleg több megoldás is kínálkozik a hazai piacon a kártétel mérséklésére, leküzdésére. Hogy miért a Force 1,5 G-t ajánljuk, ha dönteni kell? A következőkben megindokoljuk.

A 2015 évre előrejelzett kártétel-előrejelzés beigazolódott, olyan helyeken is fellépett megdőlés, ahol a termelők nem számítottak rá. Ahol a megdőlés mérsékelt volt, ott is komoly terméscsökkenést szenvedtek el a termelők. A károsított, lecsökkent gyökérzet nem tudta megfelelő mennyiségű vízzel és tápanyaggal ellátni a növényt a nyári hőhullámok idején. Aki 2015-ben a kukorica gyökerét óvta az a termését is megóvta.

A Force  1,5 G több mint 1 évtizede biztosítja a dőlésmentes kukoricaállományt és a biztos plusz terméshozamot, 13 év átlagában +1,6 t/ha terméshozamot. Ebben az átlagban benne vannak olyan évek is, amelyek kedvezőtlenebbek voltak időjárás szempontjából a kukoricára nézve, ilyen esetben egy akár gyengébb lárvakártétel után a nyár folyamán a szárazságtól, aszálytól szenvedő kukoricánál tapasztalhatunk jelentős különbségeket, mikor a károsított gyökerek nem képesek a regenerációra és az elvesztett gyökértömeg jelentős károkat von maga után. Ilyen években  a Force  1,5 G által megmentett terméstöbblet akár 2,5 t/ha körül is alakulhatott!

syngenta_gyökér_2

 

A Force 1,5 G mellett kételyek nélkül dönthet. Megdönthetetlen érvek szólnak mellette! 

  • Nem káros a csírázó és fiatal növényre, nem befolyásolja a gyökérnövekedést, nem fitotoxikus.
  • Használata után semmilyen, kukoricában engedélyezett gyomirtó szer felhasználása nem korlátozott.
  • Hatáskifejtése és egyenletes, hosszú hatástartama időjárási körülményektől független.
  • Minden talajművelési mód mellett és erősen fertőzött területeken is biztos megoldás.
  • Biztos terméstöbblet, megtérülő befektetés.

A Force 1,5 G talajfertőtlenítő szer 13 éve töretlen megbízhatóságával és stabilitásával, minden körülmény között, kompromisszumok és korlátozások nélkül az egyetlen biztos hatékonyságot nyújtó megoldás a kukoricabogár lárvakártétele ellen! Használatával a megtérülő befektetés lehetőségével élhetünk: +1,6 t/ha termést nyerhetünk, 13 vizsgálati év átlagában, legyen szó akár csapadékos, akár száraz évről! Miért kockáztatna, ha van biztos megoldás!?

Horváth András

Szántóföldi technológus, Syngenta Kft.