MENÜ

Portré

Szakfolyóirat > 2016/01 > Portré Élelmiszer élelmiszer-termelés Popp József

Exkluzív interjú Popp Józseffel - Ereky Károly víziói nyomában, avagy a történelem ismétli önmagát?

Kaptam egy könyvet. Egy polihisztorról, egy felettébb művelt, idegen nyelveket beszélő, az egész világra nyitott, de valójában az utókorban mellőzött tudós ember életművéről szóló könyvet. Hogyan lehet több, jobb, olcsóbb élelmiszert előállítani? Mi lesz a szerepe a természettudományoknak az élelmiszer-előállításban? Mi lesz a parasztbirtokok jövője Magyarországon? Többek között ezek a kérdések foglalkoztatták őt, a könyv főhősét, a korát jócskán megelőző, gondolkodó Ereky Károlyt (1878–1952). Egy személyben gépészmérnökként, közgazdászként, állat- és növénybiológusként, vállalkozóként, politikusként tanulmányozta például Németország és Dánia legfejlettebb üzemszervezési módszereit már akkor, az 1900-as évek elején.