MENÜ

Teljes körű higiéniai megoldás - VIII. ECOLAB konferencia

Oldalszám: 108-109
2015.09.02.

Szakmai konferencia a minőségi tejtermelésért

„Tisztább, biztonságosabb, egészségesebb...” címmel tartott Dunapatajon konferenciát június 26-án immár nyolcadik alkalommal az Ecolab-Hygiene Kft., az Animal-Hygiene Kft. és az AnimaxxLayout 1
Premium Kft. A pataji Kodály Zoltán Művelődési Ház üléstermében sorra kerülő rendezvény előadói és résztvevői a magyar tejtermelésben nagy szerepet játszó közepes és nagy telepek szakmai vezetői és tulajdonosai, illetve meghívott tudományos előadók voltak. A konferencia címe egyúttal a modern tejtermelő tehenészetek örökérvényű mottója is: a tisztaság, a biztonságos és egészségesebb minőségi és mennyiségi tejtermelés elengedhetetlen feltétele. Az Animal-Hygiene Kft. évek óta rendszeres konferenciával, termékek bemutatásával és információszolgáltatással fáradozik azon, hogy a tejtermelő tehenészetekből minőségi tej kerüljön a feldolgozókhoz és azon, hogy támogassa a tejtermelő tehenészetek higiénikusabb és ez által hatékonyabb termelését. A rendezvényt szervező Ecolab-Hygiene Kft. által forgalmazott Ecolab termékek vezető szerepet foglalnak el ebben a szegmensben és kiváló minőségüknek köszönhetően egyre több termelő használja e termékeket. A szakmai hátteret a jól képzett szakemberek és a 15 ország szakvezetését ellátó budapesti központ adja.

ecolab_csoport

Érdekességként kell megemlíteni, hogy az Animal-Hygiene Kft. az idei XXII. Alföldi Állattenyésztési Napok „Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat 2015”, Agrárinformatika, tartástechnológia, állategészségügy és szaporodásbiológia tagozat I. díját (30 pályázó közül) az Animal-Hygiene Kft. kapta az általa kizárólagosan forgalmazott Incimaxx Aqua SD - a kiváló vízminőségért, a biztonságért, az állatok egészségéért és a jobb termelékenységért – termékéért.

Layout 1

Layout 1

Az szakmai pályázatok elbírálását független szakmai és tudományos szervezet végezte (akadémikusok is voltak a tagok között).

A konferencia résztvevőit Kiss Attila, az Animal-Hygiene Kft. igazgatója, a konferencia szervezője, majd Dr. Formanek Zoltán, élelmiszeripari mérnök, az Ecolab közép-kelet európai mezőgazdasági üzletág vezetője köszöntötte. A konferencia levezető elnöke Prof. Dr. Fehér Károly CSc c. egyetemi tanár, kommunikációs igazgató, a magyar lovassport és állattenyésztés meghatározó alakja volt. Jelentős várakozás előzte meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Bács-Kiskun Megyei Kirendeltség vezetőjének, Hajdú Sándor előadását, aki a legújabb szarvasmarha-ágazati pályázatokról adott összefoglalást és új információkat.

Layout 1

Dr. Hankó Faragó Emese az Intervet Hungária Kft. szakmai vezetője a szarvasmarháknál alkalmazható, bőrön át fölszívódó új gyulladáscsökkentő módszerekről tartott előadást. Molnár Ernő, a Vitafort Zrt. szarvasmarha specialistája az ivóvízellátás hatása a tejelő tehenek takarmányozására és termelésre címmel összegezte a téma gyakorlati tapasztalatait.

Csóka János Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. állattenyésztési ágazatvezető-helyettese a fejőházi munkával kapcsolatos, részletes előadását hallhatta a közönség. Csóka János kitért a szarvasmarha-tartó telepek környezeti viszonyaira, az ott végzett munka hatásosságára, valamint a fejési technológiára és a használt vegyszerekre. Objektív módszerrel, nagyszámú állaton végzett kísérletével, reprezentatív módon vizsgálta a különböző tőgyhigiéniai termékek (7 db prémium, jód tartalmú terméket vizsgált) szomatikus sejtszámra (a tőgyek gyulladását jellemző mutatószám) és a tejtermelésre gyakorolt hatásukat. Megállapítása alapján az Animal Hygiene Kft. által kizárólagosan forgalmazott Ioshield D –nevű termék 70%-al csökkentette a tőgyulladásos állatok számát és minimum 2 l-el növelte meg az állatok átlagos tejtermelését napi szinten.

 

Ádám Attila az Interagrárium Zrt. ágazatvezetője a tejtermelő szarvasmarha telepen végzett munka és a higiéniai ellátottság és szolgáltatás összefüggéseit és eredményeit ismertette a hallgatósággal. Előadásából az előbb említett tőgyhigiéniai termékeken túl, kitért a Kovex lábvég tisztító és fertőtlenítő rendszer alkalmazása által elért lábvég betegségek visszaszorításában elért eredményekre, melyek jelentősen hozzájárulnak a telep hatékony működéséhez.

Bak András, a Dunatáj Mezőgazdasági Zrt. szarvasmarha-ágazati igazgatója, a tejelő tehenészetek hatékony takarmányozási módszereit vázolta fel, majd Nógrádi Sándor a Servitec Kft. ügyvezetője, a takarmányok különböző paramétereinek új, hatékony és pontos gyorsvizsgálati módszerét ismertette NIR (közeli infravörös) technikával.

Dr. Formanek Zoltán a tejelő szarvasmarha-telepek gazdaságos termelését meghatározó paraméterekkel foglalkozott. A Magyarországon alacsony áltagos laktáció szám növelésének, és a rendkívül hosszú, két ellés közötti idő lerövidítésének, valamint a takarmány jobb hasznosulásának szakmai lehetőségeit tárgyalta.

Layout 1

A konferencián került első alkalommal bemutatásra az Animaxx Premium Kft. Maxx termékcsaládja, mely megoldást jelent a kérődzők bendő mikrobáinak egyenletes táplálására, és ez által a gazdaállat egészségének gazdaságos fenntartására. A termék különlegességnek számít és a ketózis, acidózis és a méhgyulladás elkerülésével támogatja a kérődzők gyorsabb ivarzását, ezáltal a rövidebb két ellés közötti időt. Az energia hiány, szétcsúszás, ellés utáni bénulás, halva születés, hő-stressz stb. ellen is kiváló védelmet nyújt.

Dr. Fehér Károly összegzésként elmondta, hogy a konferencia tartalmába is színvonalasabb volt az előző rendezvényeknél és jól szolgálja a tejelő szarvasmarha-telepek technológiai fejlődését.

A szakmai napot követően alkalom nyílt további kötetlen eszmecserére, kapcsolatok teremtésére is. A szervezők gondoskodtak arról is, hogy a helyi ízeket és nevezetességeket is megismerjék. Az ország minden részéről jöttek résztvevők. A szakmai napot követően került sor az Animal-Hygiene Kft. és a Dunapataji Községi Sportegyesület által szervezett sportnapra, ahol hat csapat mérte össze tudását kispályás futballban.

Layout 1

Layout 1

Layout 1

Layout 1

 

Hivatalos forgalmazó: Animal-Hygiene Kft.

Fax: +36 78 426-251

Kiss Attila: +36-30-229-6794

Molnár Helén: +36-30-952-9678

Molnár Bettina: +36-30-334-2592

 

Ecolab-Hygiene Kft.

1139 Budapest, Váci út 81-83. sz. 8. em. (Center Point II)

Tel: +36 1 886-1315

Fax: +36 1 886-1320