MENÜ

COMPLEX alapot a kalászosoknak!

Oldalszám: 37
Makra Máté 2015.09.01.

A mai korszerű búzafajták és hibridek különösen igényesek a megfelelő tápanyagellátással szemben. Igazán magas termést csak egy jól megtervezett tápanyag-utánpótlási technológiával tudunk elérni.

Kalászosainknak a megfelelő fejlődéshez szükséges foszfort és káliumot már ősszel biztosítanunk kell. Ezek a tápanyagok a talajban gyakran a növények számára nehezen felvehető formában vannak jelen (szerves vegyületekben, vagy talajásványokhoz kötötten), ezért célszerű olyan műtrágyákat használnunk, amelyek a növények számára azonnal felvehető formában tartalmazzák az egyes tápelemeket.

Complex_alapot

Az országban több helyen végzett kísérleti eredményeink következetesen mutatják a foszfor és kálium hatóanyagok őszi kijuttatásának pozitív hatását (1. ábra). Az őszi alaptrágya hatóanyagonkénti 30-ról 50 kg-ra növelésével 10% terméstöbblet volt elérhető, egységes tavaszi nitrogénkijuttatás mellett. Az őszi nitrogén hatóanyag mennyisége maximálisan 3040 kg legyen (a szármaradvány mennyiségétől és a talajtípustól függően), mely biztosítja a megfelelő áttelelést, de még nem fejlődik túl az állományunk.

A Borealis L.A.T által kínált komplex műtrágyák új NPK összetételekkel bővültek. Lássuk, mit ajánlunk a kalászosok alaptrágyázására a 2015-ös őszi szezonban:

  • Kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú talajokra a COMPLEX 15/15/15+7SO3+Zn és COMPLEX 14/10/20+10SO3 termékeinket;
  • Alacsony foszfortartalmú talajokra a COMPLEX 12/24/12+9SO3 (ÚJ) foszfortúlsúlyos műtrágyánkat;
  • Gyenge foszfor-, viszont jó káliumellátottság esetén célravezető lehet DAP 18/46 műtrágya alkalmazása, amivel magas foszforadagot lehet kijuttatni az áttelelést még nem veszélyeztető nitrogéndózis mellett;
  • Magasabb káliumigény esetén pedig káliumtúlsúlyos COMPLEX 5/10/30+17SO3 (ÚJ) és a COMPLEX 6/12/18 + 20SO3, valamint a COMPLEX 0/10/25+15SO3 termékeinket;
  • Ahol nagy mennyiségű foszforra és káliumra is szükség van, ott a COMPLEX 0/25/25 termékünk lehet a megoldás.

 A kalászosok tápanyagellátásával kapcsolatos kérdéseivel keresse bizalommal értékesítő kollégáinkat!

Makra Máté

Borealis L.A.T Hungary Kft.

www.borealis-lat.com