MENÜ

Szójatermesztés Huminisz-technológiával

Oldalszám: 93
Pais István 2015.07.02.

Az eredményes szójatermesztés megkívánja a gazdától a megfelelő gondosságot, odafigyelést és szakmai tapasztalatot. A szója olyan területeken is meghonosodott hazánkban, ahol a klíma- és talajviszonyok nem optimálisak a növény számára. Az idei évben a szójatermesztők köre jelentősen bővült, a vetésterület növekedett.

A gazdaságos szójatermesztés érdekében a gondos fajtaválasztáson, talajelőkészítésen, vetésminőségen stb. kívül nagyon lényeges a megfelelő növénykondicionálók, lombtrágyák használata. A szója az átlagosnál is jobban meghálálja a levéltrágyázást.

A SOLVITIS lombtrágyák és a KONDISOL növénykondicionálók már két kezelés után is jelentős, 515% termésnövekedést eredményeztek a lombtrágyával nem kezelt vagy a kezelt kontroll táblarészekhez képest az elmúlt 3 év szélsőséges időjárási körülményei között.

A KONDISOL+SOLVITIS üzemi szintű alkalmazásával nettó 3 t/ha közeli eredményeket értek el partnereink jellemzően a Nyugat-Dunántúlon. 3-4 t/ha hozam volt jellemző a Dél-Dunántúlon, illetve néhány 4,5 t/ha feletti eredmény született Baranya és Békés megyében.

A 2013-as szezonban a csapadék mennyisége, illetve annak eloszlása kedvezőtlen volt a szója számára. A 2014. évben pedig helyenként a túl sok víz okozott terméscsökkenést. A szójatermesztők nagy része kizárólag a korábbi fenofázisok egyikében él a növénykondicionálás eszközével, amikor:

  • környezeti stressz okozta gyenge kezdeti fejlődésen kell rövid idő alatt átlendíteni a növényt;
  • a herbicid utóhatást kívánjuk megszüntetni.

A növénykondicionálást követő néhány napon belül a növény lényegesen zöldebb, vitálisabb lesz, a hajtásnövekedés elindul.

A szójának azonban – többek között a jobb megtermékenyülés érdekében – célszerű még a virágzás elején bórt adni. A SOLVITIS BÓR EXTRA bór-etanol-amin formában, szerves komplexben tartalmazza a bórt 135 g/l mennyiségben.

A KONDISOLBAN található huminsavak és fulvosavak sokrétű, jótékony hatása virágzásban is érvényesül, hiszen sokkal egyöntetűbb lesz állományunk.

Különösen szélsőségesen száraz évjáratokban és vetőmagtermesztésben ne feledkezzünk meg a hüvelyképződés időszakára időzített kezeléssel, amikor a KONDISOL vagy KONDISOL B+S mellett legalább 1 l/ha SOLVITIS Mg-t juttassunk ki (fotoszintézis, intenzívebb együttérés stb.)!

A kondicionálást és mikroelempótlást szükség esetén kiegészíthetjük SOLVITIS NPK (12-7-4), későbbi fenofázisokban SOLVITIS NPK (4-4-11) makroelem-tartalmú lombtrágyákkal.

Egy kezelés (4 l/ha KONDISOL + 2 l/ha SOLVITIS) nettó hektárköltsége kb. 5200 Ft.

A gazdaságos szójatermesztés érdekében érdemes a Huminisz-technológiát választani, hiszen még 100 ezer Ft/t felvásárlási áron is legalább 3-4-szeres árbevételtöbblet realizálható a többletráfordításhoz viszonyítva.

A Huminisz-technológia nemcsak a hatása, hanem kiemelkedően magas ár/érték aránya miatt is egyre népszerűbb a kertészeti és szántóföldi termelők körében.

 

Pais István

Huminisz Kft.

 

huminisz_logo

HUMINISZ Kft., 8380 Hévíz, Ady Endre u. 28. • Tel.: 06-83/540-210; 06-30/47-44-229 • [email protected] • www.huminisz.hu