MENÜ

Sultan Top a repce őszi gyomirtója

Oldalszám: 43
2015.06.29.

A sikeres növénytermesztést alapvetően öt tényező határozza meg. A termőhely és az ehhez választott, oda illő fajta, a megfelelő agrotechnika, tápanyag-gazdálkodás, és végül, de nem utolsósorban a növényvédelem.  Ez fokozottan igaz a sikeres repcetermesztésre és talán nem meglepő, ha a növényvédelem jelentőségét kiemelten hangsúlyozni szeretnénk ebben a témában.

Őszi repcegyomirtás

Az őszi vetésű növényeink közül a repce az egyik legérzékenyebb az okszerű növényvédelemre a vetést követő időszakban. (Rovarok elleni védelem, őszi gombaölő, ill. regulátor kezelések). 

Általánosságban a hagyományosan jó repcetermő területeken (Dunántúl, Bácska) bevett gyakorlat a vetés utáni őszi gyomirtás. Erre két lehetőség kínálkozik a vetés után kelés előtti (preemergens), ill. a kelés utáni (posztemergens) kezelés.

 

Az utóbbi években egyre inkább terjednek a poszt kezelések, amelyek nagy előnye, hogy csak a már biztosan kikelt repcetáblát kezeljük a gyomok ellen. Közismert a repce vetésre (mélység, évjárati hatás, korai rovarkártevők) való érzékenysége, amelynek kockázatát ezzel a technológiával lehet mérsékelni.

A kelés utáni állománykezelések elsősorban a repce kétszikű gyomnövényei ellen irányulnak, hiszen az egyszikű gyomok, vagy a gabona árvakelés ellen célzottan tudunk védekezni a speciális egyszikű irtó készítményekkel (pl: Agil 100 EC, Leopard 5 EC).

A posztkészítményekkel szemben jogos elvárás a felhasználók részéről a tenyészidőszak egészére kiterjedő tartamhatás. Jó néhány forgalomban lévő készítmény azonban nem rendelkezik valódi tartamhatással. Az ADAMA Hungary Zrt. által forgalmazott Sultan Top (metazaklór + quinmerak) egy kombinált, két hatóanyagot tartalmazó gyomirtó, amely az azonnali gyomirtó hatás mellett valódi, talajon keresztüli tartamhatással is rendelkezik. 2 l/ha-os dózisban felhasználható mind kelés előtt, mind pedig állománykezelésre egyaránt. Egyedi hatóanyag-kombinációjának köszönhetően kiemelten szelektív a repcére, míg a legfontosabb kétszikű repcegyomok (ebszikfű, tyúkhúr, veronika-félék, pipacs, galaj, árvacsalán fajok) ellen kiváló hatékonysággal rendelkezik. A megfelelő tartamhatás eléréséhez 15–25 mm bemosó csapadék szükséges a kijuttatást követő 2 héten belül.Repce

A gyomirtás időzítése az egyik legfontosabb feladat a Sultan Top készítmény használata során, mert a megkésett kezelések nagyban csökkenthetik a hatáskifejtést. A kétszikű gyomok a szik-, ill. egy valódi leveles korban legérzékenyebbek a két hatóanyagra, ezért erre az időszakra érdemes koncentrálni. A kijuttatási időpont megválasztása során, mindezt figyelembe véve, az ún. korai poszt kezelés a leghatékonyabb. A Sultan Top pedig ennek a technológiának a meghatározó, méltán piacvezető kombinációja. A fenológia alapján elvégzett későbbi technológiák esetén a gyomok már a repcével versenyre kelnek, amire ez a kultúrnövény a repce korai stádiumában igen érzékeny.

A Sultan Top gyomirtó készítmény az idén is megvásárolható a már jól ismert 20 ha-os technológiai csomagban (Sultan Top + Orius 20 EW).

További információért keresse régiómenedzserét és szaktanácsadóját, vagy látogasson el a www.adama.hu weboldalra.

ADAMA Hungary Zrt.