MENÜ

Fű, tej, profit

Oldalszám: 98-99.
2015.07.02.

Az utóbbi évek szeszélyes időjárása és a kizárólag kukorica és lucerna bázisú tömegtakarmányozási gyakorlat sok helyen nehéz feladat elé állította a szarvasmarhatartó telepek sokaságát.

agronaplo_vitalfeed20150618_foto

A több lábon álló – több növényfajra alapozott tömegtakarmány bázist használó – telepek sokkal könnyebben vészelték, vészelik át ezt a nehéz időszakot, magas termelési szinttel rentábilisan termelve. Mind gazdaságossági, mind élettani szempontból a bendőemésztést támogató magas emészthető NDF tartalmú tömegtakarmányok kerültek az érdeklődés középpontjába.

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges hatalmas mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmány. A fű, illetve a fű-here keverékek jelentik a szarvasmarhák természetes táplálékát, és a modern fű- és hereváltozatok, a füves területek telepítésének, fenntartásának és alkalmazásának modern technológiái, valamint a megfelelő takarmányozási gyakorlat lehetővé teszi magas mennyiségű tej, valamint marhahús megtermelését.

Riportunkban hazai termelőket kérdeztünk ennek a technológiának az alkalmazásáról, tapasztalataikról eredményeikről!

 

peto jozsef

2014 őszén vetettünk először Jeanne-t, szeptember 23-án lucerna törésbe. Vidékünkön a csapadékeloszlás miatt ez a jó megoldás. Ősszel 1,5 q/ha NPK műtrágyát szórtunk ki alá.

Tavasszal az első növedék 2 q/ha 27% N-tartalmú műtrágyát kapott. A tavaszi csapadék mennyisége 8 mm volt összesen a 3., 4., 5. hónapban.  Az állomány az aszály ellenére szép volt, nem sárgult,  kimondottan épp széles levélzettel. Így takarítottunk be május 6-7-én 17,5 t/ha termést 35% Sza. tartalommal.

A betakarítást követően azonnal kijuttattunk 1,5 q/ha 27% N-tartalmú műtrágyát, amit 45 mm csapadék követett 4 nap alatt. A második betakarítás június 8-án kezdődött.

 

sztupa gergely

 Második évben vetettünk Jeanne olaszperjét.  2014. szeptember 15-én vetettük. Sobac technológiát használunk. Bacteriolittel kezelt szerves trágya kerül kijuttatásra vetésmélységbe bedolgozva, 15 t/ha mennyiségben. Tavasszal, február végén 94,5 kg/ha N, március végén 67,5 kg/ha N került kijuttatásra. A csapadék mennyisége 2., 3., 4. hónapban 10 mm volt. Az első betakarítás május 10-én volt. 20,7 t/ha termett 35% száraz anyaggal. Ami tetszik benne, nagyon jó a levél/szár aránya, jó az áttelelése, nem száradnak le az alsó levelei.  Lassabban kalászol, 7–10 nap áll az optimális betakarításra rendelkezésre.

 A második növedék betakarítása június 10-én kezdődik.

 

szilagyi antal

 Első alkalommal Jeannet vetettünk, 2014. szeptember 3-án. Árpa volt az elővetemény. Tárcsa majd két kompaktor ezután egy germinátor következett a talajelőkészítésben. A vetést hengerezés követte. Ősszel 1,5 q/ha ammónium-nitrát alapműtrágyát kapott. Tavasszal, március 5-én 2 q/ha ammónium-nitrát lett kiszórva.

Meglepett a növény rendkívüli növekedési erélye, és az aszályos időjárás ellenére adott termés mennyisége. Jobban jártunk, mintha rozst vetettünk volna. A betakarítást május 11-én kezdtük 44,2 ha-on, 21,52 t/ha termést takarítottunk be 35% átlagos száraz anyag tartalommal. Ezután kukoricát vetettünk, a feltörés nehéz volt, de a visszamaradó jelentős mennyiségű szerves anyag biztosan kedvezően hat a talajra.

 

varga gabor

A Hegykői Mezőgazdasági Zrt. 2006 óta, szinte az elsőként az országban vet minden évben olaszperjét vagy intenzív hibrid takarmányfüvek keverékeit, az alternatív tömegtakarmány bázis biztos megteremtése érdekében. A termesztési technológia egyik legfontosabb elemének a szerves trágyázott területet tartjuk, 15–18 tonna/ha mennyiségben, majd azután a területet egy hónapig pihentetjük. Az aprómagnak megfelelő magágyelőkészítés után a vetőmagnak meggyőződésünk, és a lehetőségeink szerint minden évben augusztus 20. napjáig „földben kell lennie. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ebben az esetben egy szerencsés időjárás esetén ugyanabban az évben október közepén „le lehet hozni róla az első növedéket”. 2014/15-ös tenyészidőszakban 60 ha füvet vetettünk, a tápanyagutánpótlást a szerves trágyán felül őszel 200 kg/ha 27-es nitrogént szórtunk ki, majd a tavasszal 150 kg/ha 27-es került kijuttatásra. A tavaszi első betakarítás 2015. május 12-én történt, egy menetes betakarítást alkalmaztunk. A zöldtömeg mennyisége átlagosan 30 tonna/ha volt. A szenázs beltartalmi paraméterei még ismeretlenek június 12-én, de a cukortartalma már most tapintásra érezhetően magas.

varga gabor_aratas

 

 

 

Filatz_Ferenc

A Komáromi Zrt.-ben régóta törekszünk arra, hogy a tehenek takarmány adagjában nagyobb arányban szerepeljen a jó minőségű, könnyen emészthető rostot tartalmazó fű- vagy gabonaszenázs. Meggyőződésem, hogy a magas termelésű tehenek egészséges takarmányozása ma már ezen alkotóelemek nélkül elképzelhetetlen, mert ezek tudnak a takarmányadagba könnyen emészthető struktur rostot vinni. Emésztésük nem jár nagymértékű hőtermeléssel, ezért a nyári takarmányadagban a részarányukat indokolt megemelni, így csökkenthető a nyári hőstressz okozta termeléskiesés. Tavaly ősszel vetettünk először a Jeanne olaszperjéből olyan táblába, amiről előtte takarítottuk be a silókukoricát. A vetése október elejére esett, ennek ellenére – köszönhetően a jó agrotechnika megválasztásának is – nagyon gyorsan kikelt és így megfelelően telelt át. A kései vetés és a tavaszi aszályos idő ellenére is nagyon jó tömeget adott. A sikeres termesztéséhez úgy gondolom, hogy oda kell figyelni a megfelelően aprómorzsás magágy készítésére, a vetésidő megválasztására és ami nagyon fontos: a tápanyag-utánpótlásra. Kiemelném a fajta jó levél/szár arányát és a növekedési erélyét.

Komáromi Zrt. 2015. 04. 01., Jeanne olaszperje
Komáromi Zrt. 2015. 04. 01., Jeanne olaszperje

 

 

 

petho zoltan

Az olaszperje részvénytársaságunkban a tehenészetek egyik legfontosabb takarmánynövénye. Több mint 400 hektáron termesztjük. Több fajtát próbáltunk ki az elmúlt 6 évben. A „Jeanne”-t évek óta látjuk a környékünkön, ezért is vetettünk közel 120 hektárra bátran ebből a fajtából. Nem okozott csalódást, állja a versenyt a piacon kapható legjobbakkal. A leggyengébb adottságú területen, tavaszi aszályban is jól teljesített. Hasonló nagyságrendben a jövőben is szerepelni fog a vetéstervben. 3-4 nappal későbbi a fejlődése az általunk termesztett, más fajtához képest és ez kényelmesebbé teszi az egyébként pontos időzítést megkívánó betakarítást.

 

VitalFeed logo