MENÜ

Új forrásszerzési lehetőségek nyílnak meg a kkv-k előtt

Oldalszám: 21
2015.05.06.

Új vállalati hitelprogrammal pörgetné fel a vállalkozói hitelezést a mezőgazdaságban is az OTP Business

 

Új, kifejezetten a kis- és középvállalatokat (kkv) megcélzó hitelprogramot hirdetett meg „OTP Business 250 Hitelprogram” néven az OTP Business azzal a céllal, hogy újabb lökést adjon a magyarországi vállalkozói hitelezésnek.

OTP_Business
Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója

A mezőgazdasági ágazatban tevékenykedő cégeket is megcélzó program keretében a vállalkozások többféle hitelkonstrukció közül választhatnak, legfeljebb 250 millió forintos keretösszegig. Az OTP Business 250 Hitelprogram újdonsága, hogy a vállalkozások egyszerre juthatnak folyószámla-, forgóeszköz- és beruházási hitelhez, miközben az egyszerűsített feltételeknek köszönhetően lényegesen gyorsabb hitelelbírálásra számíthatnak.

A vállalati hitelezés élénkülése az egyik legfontosabb feltétele a magyarországi gazdasági növekedés fenntarthatóvá tételének.

 

Ugyanakkor a lassú hitelbírálati folyamat, a túlzott biztosítékigény vagy éppen a saját forrás hiánya miatt előfordul, hogy a kis- és középvállalkozások jelentős hányada  nem jut fejlesztési, működési forráshoz. A felmérések szerint a vállalkozások épp emiatt említik lényeges szempontként a bankválasztáskor az adott bank hitelezési hajlandóságát és képességét. Erre az üzleti igényre kíván válasszal szolgálni és egyúttal a hazai vállalkozói hitelezésnek újabb, jelentős lökést adni az OTP Business, amely új vállalkozói hitelprogramot hirdetett meg OTP Business 250 Hitelprogram néven. Az OTP Business 250 Hitelprogramba az évi 250 millió forintnál nagyobb árbevételű vállalkozások kapcsolódhatnak be, amelyek egyszerre juthatnak folyószámla-, forgóeszköz- és beruházási hitelhez is. Az egyes hitelösszegek 10 és 250 millió forint között változhatnak, az elérhető legnagyobb hitelösszeg több hitel együttes igénylése esetén 250 millió forintban maximalizált. Mindez jó lehetőséget kínál a forrásszerzésre a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozásoknak is.

Célunk az, hogy minden eddiginél sokoldalúbb és rugalmasabb hitelfelvételi lehetőséget kínáljunk a magyarországi kis- és középvállalkozásoknak, s ezen belül az agráriumban dolgozó vállalkozásoknak. Kiemelt figyelmet fordítottunk a hitelbírálati folyamat egyszerűsítésére és felgyorsítására is. A termék megjelenését nagy várakozás övezi, hiszen hamarosan kiírásra kerülnek az új támogatási ciklus első uniós pályázatai” – mondta el Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

A korábbi tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy az agrárvállalkozások számára a megfelelő biztosíték előteremtése is gyakran problémát jelent. Így az OTP Business 250 Hitelprogramban forrást igénylő vállalkozások a gyorsított eljárás mellett maximum 100 millió Ft-ig jogi biztosíték nélkül is folyószámlahitelhez juthatnak. Beruházási és forgóeszköz finanszírozásnál pedig meghatározott feltételek esetén lehetőség van arra, hogy a finanszírozott eszközök fedezetbe vonásán túl további biztosíték ne kerüljön kikötésre. „Az OTP Business érti, hogy a kis- és középvállalkozásoknak sokszor nehézségbe ütközik a tárgyi fedezet biztosítása, pénzintézetünk az új hitelprogramba foglalt könnyített feltételek révén erre is választ kíván adni” – hangsúlyozta Csonka Tibor.

Az OTP Bank elkötelezett a magyarországi vállalkozások sokrétű finanszírozásában, a hitelprogram előkészítése során pedig kiemelt szempont volt, hogy a hitelt igénylő vállalkozások elérhető áron jussanak a hitelekhez, és a legkedvezőbb árú MNB Növekedési Hitelprogram (NHP) kínálta lehetőségeket is ki tudják használni.

Az ügyvezető igazgató mindehhez hozzátette: „Az OTP Business komoly perspektívát lát a vállalati hitelezésben, s ezen belül az agrárcégek finanszírozásában: képes és akar is hitelt adni, maga is tevőlegesen hozzá kíván járulni a magyarországi vállalati hitelezés felpörgetéséhez. Fontos tény, hogy pénzintézetünk a magyarországi kkv-k 25 százalékával van közvetlen kapcsolatban, ezért minden piaci szereplőnél jobban érti a vállalkozások gondolkodásmódját, problémáit, igényeit. A vállalkozók pedig gyors, rugalmas ügyfélkiszolgálást igényelnek, ez talán még fontosabb számukra, mint az ár.”

Az új EU-s finanszírozási időszakban több száz milliárd forintos keret áll majd a kkv-k rendelkezésére pályázati források formájában. A források lehívása csak abban az esetben

lehet sikeres, ha az önerő biztosítása is zökkenőmentes. Az OTP Business 250 erre a problémára is megoldást kíván nyújtani, hiszen az uniós támogatással megvalósuló beruházások esetén a programot kiíró pénzintézet akár önerő nélküli finanszírozást is vállal a hozzá forduló vállalkozásoknak.