MENÜ

Forthial - A kalászosok biostimulátora

Oldalszám: 79
Somos Ferenc 2015.04.03.

Az elmúlt években egyre többet lehet hallani a biostimulátorokról, mint olyan új termesztési tényezőről, amely segít a növényekben rejlő terméspotenciál kiaknázásában. Napjainkra számtalan változatban, összetételben jelentek meg, a választék igazán bőséges. Az erőteljes marketing tevékenység azonban sok esetben – az általánosságokon túl - adós marad a válasszal azokra a szakmai kérdésekre, hogy pl. mitől is működnek ezek a készítmények, minek köszönhető a növényekre gyakorolt kedvező élettani hatásuk.

Az Arysta által ettől az évtől forgalmazott Forthial esetében azon-ban kijelenthető, hogy a hatásmechanizmus tápanyagfelvétellel kapcsolatos részletei legalább részben felderítésre kerültek, bár a folyamatosan zajló kutatások még a későbbiekben is a felszínre hozhatnak új összefüggéseket. A Goemar Laboratories által kifejlesztett Forthial biostimulátor is tagja annak a termékcsaládnak, amely a gyártó által újonnan kifejlesztett Physio Activator® technológián alapul.

79.1.Physio


A technológia az Ascophyllum nodosum tengeri algából készült algaszűrlet kedvező élettani hatásait használja fel. A szűrletben – többek között – nagy mennyiségben találhatók meg az oligoszacharidok, amik ez esetben az aktív molekuláknak tekinthetők.

Az oligoszacharidok több ponton avatkoznak be a kezelt növény életfolyamataiba, így hatással vannak az ásványi anyagok felvételére is. Segítségükkel a növények gyökérrendszere fokozott ütemben kezdi el kiválasztani és a gyökérzetet körülvevő talajrétegbe kibocsátani azokat az enzimeket, amelyek segítenek az ásványi anyagok felvételében.

 

Melyek azok az enzimek, amelyekre bizonyítottan hatással bír a Forthial készítménnyel való kezelés:

  • nitrát reduktáz (a nitrogén felvételét elősegítő enzim)
  • foszfatáz (a talajban lévő foszfor oldódását elősegítő enzim)
  • vas-reduktáz (a talajban lévő vas oldódását, felvételét elősegítő enzim)

Ezen meghatározó enzimek-enzimrendszerek aktiválásával általánosságban fokozható a tápanyagfelvétel mértéke, az életfolyamatok intenzitása, ezen keresztül a növények vegetatív növekedése.

Amennyiben a Physio Activator® technológia búzanövényre kifejtett hatását vizsgáljuk, akkor a fokozódó tápanyagfelvételt – mint a növény elsődleges reakcióját – itt is megtalálhatjuk. A teljes növény tápelemtartalmát vizsgálva a kontrollhoz képest jelentős – egyes elemeknél – akár a 10%-ot is meghaladó különbséget találunk 15 nappal a Forthiallal történő kezelést követően (ábra).    Ennek egyenes következménye a klorofilltartalom növekedése, illetve a fotoszintézis intenzívebbé válása.

 

79.2.physio

 

 

A Forthial biostimulátor felhasználását kalászosokban elsősorban a zászlóslevél megjelenése-kiterülése időszakában javasoljuk. Ebben az időszakban leginkább azoknak a leveleknek az aktivitását növeli meg, amelyek legnagyobb hatással vannak a szemképzésre és a szem kitelésére, így közvetlen hatással vannak a mennyiségi és minőségi paraméterek alakulására.

 

Összefoglalásként tekintsük át, milyen hatásra számíthatunk a Forthiallal történő kezelést követően:

  • növényeink tápanyagfelvétele növekszik,
  • javul a tápanyagok hasznosulásának mértéke, így a tenyészidőszakban felhasznált műtrágyáé is,
  • növekszik a legfelső levelek fotoszintetikus aktivitása, így a termésképzésben meghatározó zászlóslevélé is,
  • növekszik a termés mennyisége és javulnak annak beltartalmi paraméterei.

Somos Ferenc

Arysta Magyarország Kft.