MENÜ

Szárszilárdítás rugalmasan

Oldalszám: 35
Somos Ferenc 2015.03.05.

Az elmúlt években egyre inkább terjed a csökkentett magmennyiséggel történő vetés az őszi búza termesztésében, csakúgy, mint a hibrid fajták növekvő aránya a köztermesztésben. Ez magával hozta és hozza a nitrogén hatóanyagú műtrágyák fokozott használatát. Akár a nagy hozam elérését, akár a malmi minőséget tűzzük ki célul, a nagy adagú nitrogén használatát nem tudjuk elkerülni. Ez magával hozza az évjáratonként eltérő mértékben tapasztalható állománydőlést, amely egyaránt okoz idő- és termésveszteséget, illetve minőségromlást. Ennek elkerülése érdekében egyre növekszik a szárszilárdító készítmények felhasználása.

Ma már bőséges választék áll a rendelkezésünkre az ilyen célú beavatkozásra, de érdemes alaposan megnéznünk, milyen előnnyel járhat számunkra a megfelelő termék kiválasztása.

Általánosságban is elmondhatjuk, hogy az üzemi használat során – legyen szó bármilyen készítményről – nagyon nagy előnyt jelent a rugalmas felhasználhatóság, amikor tág fenológiai határok között tudunk használni egy-egy terméket. Ilyen az Arysta által ebben az évben forgalomba hozott Moxa (250 g/l trinexapak–etil) szárszilárdító készítmény, amely pl. őszi búzában a szárbaindulás kezdetétől a zászlós levél kiterülésének állapotáig használható. A készítmény hatóanyaga a kalászos növények gibberellin-szintézisét befolyásolja, ezáltal csökkentve az állomány magasságát. A hatóanyag “járulékos” hatása, hogy kijuttatását követően fokozódik a gyökérzet fejlődése, a kezelt állomány erősebb gyökérzetet fejleszt. Ezáltal egyrészt növekszik a tápanyagok felvétele, másrészt ennek révén is javul az állomány “állóképessége”. A Moxa-val kezelt növények esetében megfigyelhető, hogy nemcsak az ízközök rövidülnek, hanem a szár fala is megvastagodik. Amennyiben a készítmény kijuttatását a szárbaindulás időszakára időzítjük, ez a hatás az alsó ízközökben jelentkezik. Későbbi kijuttatás esetén a hatás a kezelés időpontjában fejlődésben lévő, vagy az azt követően fejlődő ízközökre korlátozódik.

 

35.1.
Kerüljük el az ilyen, termésveszteséggel és minőségromlással járó helyzeteket

 

35.szárszilárd.

 

 • magas, gyenge szárú, megdőlésre hajlamos fajták termesztésekor,
 • nagy adagú nitrogén műtrágyadózisok alkalmazásakor (különösen azok késői kijuttatásakor),
 • magas csíraszámmal történő vetés esetén,
 • csapadékos évjárat esetén.

Néhány tanács a készítmény felhasználásához:

 • a készítményt száraz levélfelületre juttassuk ki,
 • alacsony hőmérséklet vagy éjszakai fagyveszély esetén a készítmény kijuttatását halasszuk későbbre,
 • gombaölő és gyomirtó készítményekkel együttesen,
 • a hatáscsökkenés veszélye nélkül juttatható ki,
 • teljes dózisú, reguláló hatással rendelkező gombaölő készítményekkel együttesen kijuttatva a Moxa növekedésszabályzó hatása erősödhet,
 • ne használjuk a készítményt gyenge, különböző okokból           adódóan stresszelt állományban,
 • ne használjuk a készítményt, ha az évjárat szárazságra hajló,
 • kijuttatása során kerüljük a többszörös átfedéseket.

 

A Moxa a kalászos növények teljes körében használható készítmény, ezenfelül engedéllyel rendelkezik a vetőmagfogás céljából termesztett gyepeken történő alkalmazásra is. Rugalmas felhasználhatósága alkalmassá teszi arra, hogy szükség szerint szinte bármikor be tudjuk vetni búzáinkban a megdőlés veszélyének csökkentésére, amikor csak szükségünk van erre.

Somos Ferenc

Arysta Magyarország Kft.

25_6 Arysta logo