MENÜ

Mirador Forte - Győztesek találkozása

Oldalszám: 33
Dr. Lukács Domonkos 2015.03.05.

A Makhteshim Agan, immár ADAMA néven, megújult arculattal áll a termelők rendelkezésére. Egyik legfontosabb célkitűzésünk a termelő középpontba helyezése áll továbbra is a kereskedelmi és a fejlesztési koncepciónk hátterében. Igyekszünk olyan termékeket a mezőgazdaság szolgálatába állítani, amelyek ár-érték arányban a legjobb választás a termés, ezáltal a termelés jövedelmének biztosítására.

Az idei évben Mirador Forte néven egy új gombaölő szert kezdünk el értékesíteni. A Mirador Forte két piacvezető hatóanyag, egy strobilurin és egy azol gyári kombinációja.

Az azoxistrobin kémiai alapja egy természetben előforduló gombafaj másodlagos anyagcsereterméke. A növénybetegségek széles spektruma ellen hatékony, a gombák sejtlégzését gátló vegyület. Megakadályozza a gombaspórák csírázását, a csíratömlő fejlődését, az apresszóriumok és a micélium növekedését. Mindemellett kedvező élettani hatással is rendelkezik, több tápanyagfelvételt és asszimilációt, ezáltal több és jobb minőségű termést eredményez. Szisztémikus, megelőző jellegű hatóanyag.

A tebukonazol a szterol bioszintézisét gátlók csoportjába tartozó, széles hatásspektrumú hatóanyag. Az ergoszterol bioszintézisét két helyen gátolja, így nagy hatásbiztonságot eredményez. Felszívódó és jól transzlokálódó tulajdonsága révén a fiatal szövetekbe is eljut. Megelőző és gyógyító hatású egyben.

A Mirador Forte a két hatóanyagot 60/100 arányban tartalmazza, így rendkívül erős gombaölő hatása mellett élettani, termésnövelő tulajdonsága is megfelelően érvényesül. Használatával a triazolokhoz képest szélesebb hatásspektrum, hosszabb tartamhatás és magasabb termés várható (1. és 2. ábra).

33.adama1.
33.adama.2.

 

A Mirador Forte kalászos (búza, árpa, tritikálé, zab) és őszi káposztarepce kultúrákban engedélyezett, szárbaindulástól a virágzás végéig alkalmazható, egy vagy két alkalommal kijuttatva.

Kalászosban egyszeri kezelés esetén alkalmazását az első tünetek megjelenésekor javasoljuk. Intenzív termesztéstechnológia mellett két kijuttatás célszerű: az első kezelést megelőző jelleggel, a 2-3 szárcsomós állapottól a zászlóslevél megjelenéséig terjedő időszakban kell elvégezni. Ez a kezelés megfelelő prevenciót nyújt a korai levélbetegségekkel (lisztharmat, sárga- és vörösrozsda) szemben. A második kezelést a zászlóslevél védelmére kell összpontosítani. A zászlóslevél védelme rendkívül fontos a termés minőségének alakításában. A Mirador Forte élettani („zöldítő”) hatásának köszönhetően ez a kezelés nagymértékben hozzájárul a növények aszálytűréséhez is.

Repcében szintén felhasználható már tavasszal, szárbainduláskor. A tebukonazolnak köszönhetően a gombabetegségek elleni hatása mellett a repce növekedésére is hat: csökkenti a növénymagasságot, növeli a szárszilárdságot és serkenti az oldalhajtások képződését, ezáltal növeli a becők számát. Virágzás kezdetén kijuttatva nagyon jó hatékonyságú a szártőkorhadás (Sclerotinia) és a becőrontó (Alternaria) ellen. Élettani hatásának eredményeként javul a tápanyagok felvétele és beépülése, fokozódik a fotoszintetizáció, használatával több és magasabb olajtartalmú termést érhetünk el.

 

A Mirador Forte alkalmazási javaslatai:

  1. Korai lisztharmat és rozsda fellépése esetén
  2. Sárga- és vörösrozsda ellen
  3. Vegyes gombafertőzöttség ellen, megelőző jelleggel
  4. Erős helmintospórium fertőzés mellett
  5. Kalászfuzáriózis megelőzésére, egyéb fertőzések blokkolására
  6. Szárbainduláskor a használatával csökkentjük a tavaszi betegségek fertőzésének veszélyét repcekultúrában, emellett javul a szárszilárdság és több oldalhajtás képződik
  7. Virágzás elején alkalmazva nagyon jó hatékonyságú a szártőkorhadás (Sclerotinia) és a becőrontó (Alternaria) ellen

Legyen Ön is győztes! Használja a Mirador Forte-t növényei védelmére!

További információkért keresse régiómenedzserét és szaktanácsadóját, vagy látogasson el a www.adama.hu oldalra!

 

Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser

ADAMA Hungary Zrt.

AD_INSECTICIDE_LOGO_ST_FC_CMYK