MENÜ

Tudjuk-e jól indítani 
tavaszi kalászosainkat?

Oldalszám: 85-86
Daoda Zoltán 2015.02.15.

„Áprilisi árpa, maradjon a zsákban” – tartja a régi gazdászmondás. 
A tavaszi kalászosok (árpa, zab, esetleg tavaszi búza) vetésének ideje február, március. Azokon a területeken, ahol még több munkamenetnyi talaj- és magágy-előkészítési munkálatok vannak hátra, komoly fejtörést okozhat, az időbeni, megfelelő magágy elkészítése, biztosítva a növényeknek megfelelő vegetációs időt. Lesz-e elegendő időnk a minőségi magágy elkészítésére?

A talajmunkák és az elővetemény problémái

Az idei szokatlanul csapadékos ősz szomorú eredményei a kevesebb elvetett őszi kalászos, a még szántatlan, szármaradványokkal teli napraforgó és kukoricatarló. Valószínűleg tavasszal nagyobb figyelem és érdeklődés fordul majd a tavaszi kalászosok felé, mivel nagy területeken tárcsáztak be őszi vetéseket. Ugyanakkor az már teljesen biztos, hogy a kint maradt napraforgó- és kukoricatarlók helyén kiváló magágy már csak nehezen készíthető, a növény-egészségügyi problémákról (pl. fuzárium, rozsda, szklerotínia) nem is beszélve.

Normál esetben át lehet gondolni, hogy hova, milyen talajokra, milyen elővetemény után tesszük a kiválasztott kalászost, de látszik, 2015 tavasza sajnos nem ilyen! Azokon a területeken, ahol még kint van a napraforgó vagy kukorica szármaradvány, ott a berögzült reflexekre alapozott talajművelés bizonyosan nem vezet eredményre, mivel a szármaradványok elbomlása tavasszal már biológiailag is lehetetlen. Az ilyen magágyba vetett mag gyenge növényállománnyal, alacsony termésátlaggal „kecsegtet”.

Tápanyag-visszapótlás problémái

Ahogyan az őszi talajmunkák, úgy az őszi tápanyag-visszapótlási műveletek is elmaradtak az említett területeken. Normális viszonyok között ez a folyamat ősszel kezdődik és a tavasz végéig tart. A szármaradványok mikro-, makroelem-tartalmának lassú és folyamatos feltárása szerves kötésben ekkora befejeződik, és így közvetlenül a növény rendelkezésére állnak. A termőtalaj szerves anyagában stabil formában deponálódnak, emellett a talaj szerkezetét, vízmegtartó képességét is javítják.

Növény-egészségügyi problémák

A tarlón lévő szármaradványok további, főleg növényvédelmi problémát okoznak. A kukorica-kalászos vetésváltásban kiemelten fontos a fuzárium elleni védelem, hiszen ez a kórokozó mindkét kultúrnövény rettegett ellensége. Jusson eszünkbe 2014 őszi csapadékos időjárása, ami kifejezetten kedvezett a kórokozó szaporodásának, fertőzésének! Ezt kiválóan igazolja a betakarított kukoricák magas fuzárium- és DON toxin tartalma. Emlékezzünk vissza a kukorica átvétele körüli igen komoly gondokra, mely nem egyszer a termény átvételének megtagadását, vagy az átvételi ár jelentős csökkentését eredményezte.

Kérem, most gondoljon arra, hogy ez a brutális méretű fertőzési forrás ott van az Ön talajaiban is. A termőtalajban ezeknek a gombáknak a spórái áttelelnek, majd tavasszal felszaporodnak. Amennyiben a gombák számára kedvezővé vállnak a körülmények megkezdődik az újabb, akár nagyobb mérvű kártétel.

Megoldás a fenti problémákra

Az elmaradt őszi munkaműveletek tavaszi pótlása nem egyszerű feladat. Természetes, hogy az évszakokat nem tudjuk megváltoztatni, azonban van olyan lehetőség a gazdák kezében, mellyel a fenti problémák jól orvosolhatók.

Talajminőség

A BactoFil® A10 használata – a benne lévő baktériumtörzseknek köszönhetően – elkezdi lebontani a szár- és gyökérmaradványokat, javítja a talaj kolloid szerkezetét, vízháztartását. A porózusabb talajon könnyebb és egyszerűbb a tavaszi talajmunkák végzése.

Tápanyag

A BactoFil® A10 integrált módon alkalmazva javítja a műtrágyák hatékonyságát, miközben maga is tápanyagokat (N;P;K) biztosít a kultúrnövénye számára. A vegetáció során 40–80 kg/ha nitrogént köt meg és 35-35 kg foszfort és káliumot tár fel. Azokon a területeken tehát, ahol nem volt lehetőség az őszi alaptrágyázásra, itt egy ragyogó lehetőség a tápanyagok biztosítására, és a tavasszal kijuttatott műtrágyák hasznosulásának ugrásszerű növelésére. A BactoFil® A10 törzsei továbbá mikroelemeket, növényi hormonokat (auxin, gibberrelin) és vitaminokat termelnek, melyek még a gyengébb minőségű talajokon is minőségi csírázást és kelést eredményeznek.

 

85.bactofil

 

„Növényvédelmi” hatás

A kórokozó gombák (tavaszi) felszaporodását tudja gátolni a Pseudomonas fluorescens baktérium, amely a gombák szaporodásához nélkülözhetetlen Fe++ és Fe+++ ionokat vas-kelát formájában megköti, így a gomba erőforrás hiányában elhal. A BactoFil® technológia tehát jelentősen gátolhatja a gombák felszaporodását, csökkentheti a betegség kialakulási esélyeit. Így a gazda komoly növényvédelmi költségeket takaríthat meg, illetve komplex megelőzési és védelmi rendszer alakítható ki a kalászosok számára (pl. Fuzárium menedzsment).

Javasolt technológia

A fagyos talajon elvégzett szárzúzást követően BactoFil® Cell és 
BactoFil® A10 1-1 liter/hektáros adagjával kell kezelni a talajt BactoFil JET alkalmazásával, majd egy menetben valamennyi szármaradványt aláforgatni. Előre gondolni kell a szinte biztosan fellépő pentozán hatásra! A baktériumok a cellulóz bontásakor és növekedésük során egyre nagyobb mennyiségű N hatóanyagot igényelnek. A Bactofil® A10-ben lévő két igen hatékony N-kötő törzs (Azospirillum brasilense és Azotobacter vinelandii) jelenléte azonban szükségtelenné teszi pótlólagos nitrogén műtrágya kiszórását. A BactoFil® A10 már 5 C-nél használható.

 

Tisztelt gazdálkodó! A Bactofil® termékcsalád tagjai Önnek csak akkor tudják a fenti előnyöket biztosítani, ha azokat a termesztési technológiába beemelve, a többi input anyaggal harmóniában és rendszeresen használja. Ennek részleteiről érdeklődjön az AGRO.bio területi képviselőinél, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére!

Daoda Zoltán, szakmai igazgató

AGRO.bio Hungary Kft.