MENÜ

Sileno® fejtrágyák hatása 
repcében és búzában

Oldalszám: 94
Dr. Szabó Balázs 2015.02.15.

Partnereink számára próbálunk minél kevesebb kompromisszummal járó olyan megoldásokat kínálni, amelyek költséghatékonyak, alkalmazzák a technika legújabb vívmányait és maximálisan figyelembe veszik a növények tudományosan megalapozott igényeit, a talajadottságokat és a technikai, anyagi feltételeket. A tábláknak és táblarészeknek nemcsak a termőképessége vagy makroelem-ellátása, hanem a mikroelem-ellátása is különböző. Ezeket a differenciákat nem lehet lombtrágyakezelésekkel lekövetni, mert egyrészt a lombtrágyákat általában a növényvédelemmel egy menetben alkalmazzák a termelők, ezért nem lehet differenciáltan kijuttatni őket. Másrészt, a változó igényeknek megfelelően nem lehet változtatni az összetételükön. Harmadrészt fajlagosan sokkal drágább a lombtrágyával való mikroelem-utánpótlás, mint a szilárd műtrágyákkal történő. Végül, de nem utolsósorban, az, hogy egy lombtrágya keverhető egy növényvédő szerrel, még nem sokat mond arról, hogy a hatását nem csökkenti-e. Az általunk gyártott Sileno® N-micro® kalászos és Sileno® N-micro® repce fejtrágya ezeket a nehézségeket oldja meg. Rugalmasan, egyedi igények szerint állítható össze a hatóanyag-tartalmuk. Már februárban kiszórhatók, amikor a lombtrágyázás még veszélyes lehet. Differenciált dózisokban juttathatók ki. Amennyiben nincs megfelelő műtrágyaszóró a termelőnél, vállaljuk a kiszórást is. Elkerülhetők a keverési problémák és alacsonyan tartható a hatóanyagköltség.

 

94.sileno1
94.sileno2.

 

A hatás termelésben történő felmérésére repcében állítottunk be három ismétléses, kis parcellás kísérletet. Azt vizsgáltuk, hogy a 100 kg/ha 
MAS 27% nitrogén műtrágya ellátáshoz képest milyen eredményeket lehet elérni a nitrogénadag növelésével, lombtrágyákkal és 
Sileno® N-micro® repce egyedi fejtrágyával. Az alkalmazott dózisok összeállításánál a költségeket is figyelembe vettük. A mellékelt ábrán látható, hogy a kontrollt gazdaságosan csak a Sileno® N-micro® repce fejtrágya volt képes meghaladni.

A Sileno® N-micro® kalászos hatását nagyüzemi körülmények között, Kerkabarabás környékén, Csondor Gyula gazdálkodó vizsgálta hibrid búzában. A mellékelt ábra szerint 9 tonnás termésszinten már nem a nitrogén a korlátozó tényező, hanem a mikroelem-ellátás.

A fentiekből azt a tanulságot vonhatjuk le, hogy a műtrágyázás hatékonyságának és/vagy a termés növelésére a legjobb megoldás nem az adagok folyamatos növelése, hanem a hidegen kevert mikroelemes Sileno® műtrágyák használata. Önállóan is, de a precíziós gazdálkodás eszközrendszerével párosítva még inkább ez az a műtrágyázási technológia, amely a növények tudományosan megalapozott tápanyagigényét a legjobban ki tudja elégíteni.

Dr. Szabó Balázs

ügyvezető

59. Dr szabó

Sileno-logo-kivalasztott copy@