MENÜ

A Lajtamag Kft. szójafajtáinak fajtakísérleti eredményei 2014-ben

Oldalszám: 44
Aranyi Nikolett 2015.02.10.

A szójatermesztés sikerességét alapvetően meghatározza a fajtaválasztás. A jó termés-eredmény eléréséhez ismerni kell a ter-meszteni kívánt fajta ökológiai és technológiai igényeit, reakcióit, ugyanakkor tisztában kell lennünk az adott termőterület ökológiájával és saját technikai lehetőségeinkkel is. Egy-egy fajta a legbiztonságosabb és legnagyobb termést ott adja, ahol a klimatikus és talajviszonyok, a technológiával összhangban, a fajta igényeinek leginkább megfelelnek. Adott területen termeszthető fajtát leginkább annak tenyészideje határozza meg. Emellett figyelembe kell venni a termesztési célt is, amely meghatározza a maghéj és a köldök színét.

A szója esetében 64 minősített fajta áll rendelkezésre, amelyek sokféle ter-
mesztői és felhasználói igény kielégítésére adnak lehetőséget. A fajták száma nagy, ezért a fajtaválasztáshoz kezdő szakembereknek, gazdáknak különösen ajánljuk a szaktanácsadás igénybevételét.

Az adott termőhelyi sajátosságokhoz leginkább megfelelő fajta kiválasztásához segítséget nyújthatnak a fajtakísérletek is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kisparcellás kísérletei mellett immár második évben kerültek kivitelezésre a Magyar Szója Nonprofit Kft. által az ország több ter-
mesztési körzetében félüzemi fajtakísérletek.

A vizsgált igen korai fajták közül az ES Mentor (3,5 t/ha) és az SY Eliot (3,6 t/ha), a korai éréscsoport fajtái között pedig az NS Mercury (3,3 t/ha) kiemelkedően jó terméseredményt adott a kísérleti helyek átlagában. A vizsgált 24 db középérésű fajta közül a kísérleti átlagot meghaladó 3,5–4 t/ha termést adott a Steara és az SG Eider is. Ezek a fajták magas termésátlagot adtak mind az északi, mind a déli termőterületeken. Az északi termesztési területeken végzett kísérleteink eredményei is jól mutatják, hogy egy jól megválasztott igen korai, ill. korai fajtával magas termés érhető el.

Aranyi Nikolett

Lajtamag Kft.

Lajtamag-szoja-A5.indd