MENÜ

DEKALB seed your success

Oldalszám: 1
2015.02.15.

Partnerség – Innováció – Teljesítmény

A magyarországi kukorica-átlagtermés még a kiváló 2014-es évben (a hivatalos statisztikák szerint) sem érte el a 8 t/ha-os szintet. Ez a termésszint sok esetben a termesztés önköltségénél

kisebb bevételt jelent a termelőknek.

Ez az alacsony termésátlag komolyan veszélyezteti a magyar kukoricatermesztés versenyképességét. A kukorica-termésátlagok növelése és a negatív évjárathatások mérséklése alapvető érdek. A kukoricatermesztés jövedelmezőségének javítása nehezen képzelhető el a termésátlagok okszerű növelése nélkül.

 

A termelők nagy része egyszerűen több kukoricát szeretne termeszteni, természetesen jövedelmezőbben.

A DEKALB ennek megvalósításához ajánl partnerséget.

 

 

Innovatív DEKALB-nemesítés és -termesztéstechnológiaNem kérdés, hogy az új DEKALB hibridek mindig nagyobb terméspotenciállal rendelkeznek, mint az előző generáció tagjai.

Erre a nagyon szigorú nemesítési és termékfejlesztési folyamat a garancia.

A HD minősítési rendszer bevezetésével a nagy terméspotenciál mellett a stressztűrés is kiemelt figyelmet kapott a nemesítésben és a termékfejlesztésben.

A terméseredmények mellett nagyon fontos, hogy a hibrid a gombabetegségekkel, elsősorban a fuzáriumos betegségekkel szemben megfelelő toleranciával rendelkezzen.

http://dekalbteszt.hu/katalogus/kukorica/

Az, hogy a nagyobb terméspotenciál a gyakorlatban hogyan érvényesül, már nemcsak a hibriden, hanem az alkalmazott technológián is múlik.

Ezért fontos, hogy a hibridek potenciáljának legjobb kihasználásához a termesztéstechnológiát is fejlesszük. A DEKALB ajánlata a
+1 tonna program, amely a gyakorlatban hibrid- és táblaszintű termesztési ajánlást jelent, a talajműveléstől, a tápanyag-utánpótláson és vetéstechnológián keresztül egészen a növényvédelmi technológiáig.

http://www.dekalbteszt.hu/elemzesek

 

 

Igazolt DEKALB-teljesítmény

Az új hibridek fejlesztésének és az új technológiák alkalmazásának csak akkor van értelme, ha ezek bizonyíthatóan magukban hordozzák a többlettermés lehetőségét. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a DEKALB hibridek megmérettessenek a különféle kísérletekben, versenyekben:

 

A DEKALB hibridek kimagasló teljesítményét a teljesítmény-kísérletek és versenyek eredményei egyaránt igazolják.

Posztregisztrációs kísérletek (GOSZ-VSZT)

www.vszt.hu

 

Az OMMI posztregisztrációs kísérletek hagyományát folytató kisparcellás kísérleti rendszer.

Dekalb1

Top20 kísérletek  (Magyar Kukorica Klub)

http://www.magyarkukoricaklub.hu/

 

A legnépszerűbb és az új termékek teljesítményét bemutató kisparcellás kísérleti rendszer.

 dekalb2

 

Termésverseny (Magyar Kukorica Klub)

Különösen értékes kezdeményezés, hiszen az elért terméseredményekben mind a hibrid potenciálja, mind pedig az alkalmazott technológia megjelenik. Az eredmények a minimum 5 ha területű parcellák eredményét tükrözik.

 dekalb3.

 

Év kukoricája választás  (Magyar Kukorica Klub)

dekalb4

 

 

Magyar Kukorica Klub csőpenész vizsgálatok

http://www.magyarkukoricaklub.hu/data/file/2014/12/16/mkk-jelentes-2014_2melleklet.pdf?show

A 2014-es vizsgálatokban a DKC4717, DKC4631 hibridek az igen komoly problémát jelentő giberella (fusarium graminerum) ellen átlag feletti toleranciát mutattak, és a többi helyett a legtöbb DEKALB hibrid eredménye is azt mutatja, hogy a DEKALB hibridekkel, megfelelő agrotechnika alkalmazásával a csőfuzárium és ezzel összefüggésben a mikotoxinok határértéket meghaladó jelenlétének kockázata megfelelően kezelhető.