MENÜ

Befektetési ajánlatunk kukoricatermesztőknek: CORN STARTER Minimum 100% garantált hozammal!

Oldalszám: 92-93
Péntek Csaba 2015.02.15.

A 2014. évben rekord szintű termést takarítottak be a világban kukoricából. Ez a termésmennyiség váratlanul a mélybe lökte a kukorica elmúlt években stabilan magas árát, mely az előző évhez képest 1/3-val csökkent. A jelenlegi kilátások alapján az árak jelentős visszaerősödése nem is várható a közeljövőben, mivel nem csak a hazai, de a világszintű kukorica készletek is magasak. A termesztési költségek hasonló szintű mérséklődésére viszont nem számíthatunk. Ilyen körülmények között ismét aktuális kérdés, hogyan tudjuk megtartani vagy javítani kukoricatermesztésünknek az elmúlt években viszonylag könnyen elérhető jó jövedelmezőségét? Például úgy, hogy megalapozott döntést hozunk a felhasznált input anyagok vonatkozásában!

Nézzünk egy-két példát a növénytáplálásból!

Biztosan jól gondolkodik az, aki nem használ starter műtrágyát, mert úgy gondolja, hogy csak a vetési munkákat lassítja és valós haszna nincs is?

Ha megkaphatom azonos hektárköltség mellett a mikrogranulált starter műtrágyák hatóanyag tartalmának akár nyolcszorosát, talán érdemes újra átgondolni a termesztéstechnológiát, illetve a lehetőségeinket?

Ezekre a kérdésekre is választ kap, ha tovább olvas!

A Corn Starter piaci bevezetésének évében azonnal a legnagyobb mennyiségben eladott starter műtrágya összetétel lett Magyarországon, nem véletlenül. A „versenytárs” termékek hatóanyag tartalmával összehasonlítva akár 8-szoros különbségek mutatkoznak a pénzünkért kapott hatóanyag mennyiségek vonatkozásában, mi több a konkurenseket jellemzően hatóanyag minőségben is felülmúlja!

  

Termékleírás, hatásmechanizmus

A Corn Starter 15% nitrogén, 20% foszfor és 10% kálium, valamint jelentős kén, kalcium és magnézium hatóanyag-tartalom mellett, 1,5% cink mikroelem kiegészítéssel készül. A műtrágya valamennyi makro tápelemet vízben nagyon jól oldódó, a növények számára gyorsan felvehető formában hordozza. Összetétele és a granulátum kiváló minősége alapján elsősorban vetéssel egy menetben történő – starter célú – kijuttatásra javasolt felhasználni, ám magas cink tartalma révén alkalmas feltöltő jellegű cinktrágyázásra is alaptrágyaként kijuttatva.

A kiszórást követően a környezet és a talaj nedvességtartalmának függvényben – kiváló vízoldhatóságának következtében – a granulátum már akár néhány nap alatt szétmállik, mikroszemcsékre esik szét, majd megindul a hatóanyagok kioldódása, a tápelemek a talajoldatba kerülnek.

A cink hatóanyag felszabadulása a szemcsék szétesését követően hónapokon át folyamatos, köszönhetően a speciális kettős formulációnak. A kis mennyiségben jelenlévő cinkszulfát forma azonnal felvehető a növényi gyökérzet számára, míg a döntő részt adó cink-ammónium-foszfátból kis dózisokban folyamatosan szabadul fel a cink hatóanyag a talajélet kémiai, mikrobiológiai folyamatai során. Ez megakadályozza a cink lekötődését a talajban, amely foszforral jól ellátott területeken különösen fontos!

  

Corn Starter – előnyök92.corn starter

  • NPK 15-20-10 összetétele kedvező a fiatal kukoricanövény kezdeti fejlődéséhez, a startert megfelelő dózisban alkalmazva biztosítja a növény első néhány hetes tápanyag igényét
  • a hatóanyagok minősége kifogástalan, a legmagasabb szintű elvárásoknak is megfelel, vízoldhatóságuk > 95%, a termék olyan, szántóföldi termesztésben nem megszokott, drága hatóanyagot is tartalmaz, mint a kálium nitrát (KNO3)
  • a nitrogént ammónium és nitrát formában is tartalmazza a termék, így az azonnali és a rövid távú nitrogén ellátás is biztosított a növények kezdeti fejlődéséhez, a foszfor teljes mennyisége a legjobb minőségű foszfor forrás, azaz ammónium foszfát alakban van a műtrágyában
  • 1,5% cink tartalma egyedülállóan magas a jelenleg a magyar piacon hozzáférhető granulált műtrágyák között, melynek minősége, formulázása is kiemelkedik a versenytársak közül
  • a melegen granulált gyártási technológia garantálja a műtrágya fizikai minőségét, a kemény, homogén, nem porosodó granulátumot, mely akár vetőgéppel, akár repítő tárcsás műtrágyaszóró géppel problémamentes kijuttatást tesz lehetővé
  • csomagolása is a felhasználók igényeit támogatja 25 kg PE zsákban vagy 500 kg big bag zsákban is megvásárolható, így a kis és nagyüzemek egyaránt hatékonyan tudják kezelni a műtrágyát

Az N-P-K tápelemek felvétele a gyökéren különböző hőmérsékleti viszonyok között eltérő, a K felvétel például még 5 oC körüli talajhőmérsékleten is meglehetősen jó hatékonyságú, ellentétben a nitrogénnel és főleg a foszforral. Ezért fontos a jó minőségű foszfort és gyorsan felvehető nitrogént tartalmazó műtrágyák alkalmazása starterként!

  

Milyen mennyiségű hatóanyagot érdemes kijuttatnunk starterként?

A kukorica fejlődésének kritikus, 4-6 leveles időszakát nagyjából 4-5 héttel a vetés után éri el, épp ebben az időszakban indul meg az intenzív tápanyagfelvétel. Az ezt követő két hétben a kukoricának hozzávetőleg 20 kg nitrogén, 10 kg foszfor és 40 kg kálium hatóanyagra van szüksége, majd a következő két hétben ismét hasonló mennyiségeket vesz fel az egyes tápelemekből. Ha ebben az időszakban egy jó minőségű starter műtrágyával biztosítjuk a növények folyamatos fejlődéséhez szükséges könnyen felvehető tápanyagokat, azzal olyan előnyre tesznek szert a növekedésben, mely az utóbbi években rendre bekövetkező nyári hőségnapok előtti virágzás, terméskötés kapcsán kézzel fogható, a kijuttatott starter műtrágya hektárköltségének többszörös megtérülését jelenti.

 

93.starter

 

Mennyire elegendő a növények szükségletére a jelenleg beszerezhető starter termékekben található hatóanyag mennyiség, ha azt az ajánlott dózisban kijuttatjuk? Nézzünk meg egy összehasonlítást a jelenleg a termelési gyakorlatban legelterjedtebben alkalmazott két különböző technológiához – a mikrogranulált starteres és a normál granulált műtrágyát alkalmazó – felhasznált egy-egy termék vonatkozásában!

 

93.corn.
 

 

Azonos hektárköltségen megvásárolható hatóanyag mennyiségek

A táblázat 100 kg Corn Starter és egy ezzel azonos hektárköltségen megvásárolható, széles körben alkalmazott mikrogranulált starterben található hatóanyag mennyiségeket veti össze a fiatal kukoricanövények igényeivel. A mikrogranulált starter piacon számos termék elérhető ma, de bármelyikkel végezzük el az összehasonlítást az eredmény lényegesen nem változik. Azt gondolom a számok önmagukért beszélnek.

Corn Starterből vetéssel egy menetben a sor mellé történő alkalmazással 100-150 kg/ha dózist javasolunk kijuttatni, de a 150 kg/ha-nál nagyobb mennyiséget egyáltalán nem javasoljuk! Ha a vetőgépen nem áll rendelkezésre műtrágya szóró adapter, akkor pedig teljes felületre 150-300 kg/ha mennyiség kijuttatását javasoljuk.

 

Így szól az elmélet és most nézzük mindezt a gyakorlatban!

A 2014. évben egy több ismétléses, nagyparcellás kísérletet állítottunk be az IKR Agrár Kft. bábolnai kísérleti területén annak megállapítására, hogy egy a cink ellátottságtól eltekintve kiváló talajadottságú területen milyen hatása van a Corn Starter alkalmazásának. A kísérleti terület talaj adottságai rendkívül jónak mondhatóak. A kísérlet előtt elvégzett talajminta-vételezés és vizsgálat alapján a közepesen meszes vályog típusba sorolható talaj humusz tartalma átlagosan 3,2%, amely jó - igen jó kategóriát jelent. Kémhatása semleges, nitrogén tartalma közepes, foszfor (562 mg/kg) és kálium (900 mg/kg) ellátottsága az igen jó minősítés feletti, túlzottnak is mondható, cinktartalma viszont csupán 2,2 mg/kg, tehát gyenge minősítésű.

A vetés május 5-én történt, DKC 4590 fajtával, 70 000 db/ha tőszámmal. Ilyen körülmények között 100 kg Corn Startert adtunk ki a vetéssel egy menetben sor mellé. A terület nitrogén műtrágyát egyáltalán nem kapott. A kísérleti helyszínen a tenyészidőszak során 535 mm csapadék hullott – ami az 50 éves átlagot mintegy 200 mm-rel haladja meg - míg az év elejétől halmozott csapadékösszeg 666 mm volt. Tehát a talajnedvesség nem volt termést limitáló tényező. A kezelt és kezeletlen területek között szemmel érzékelhető fejlődésbeli különbség nem volt tapasztalható a vegetáció során. A termést november 10-én takarítottuk be, 21% átlagos nedvességtartalom mellett.

A starter műtrágya nélküli kontroll parcellák termésátlaga 14,5% nedvességtartalomra számítva 11,27 t/ha. A 100 kg/ha Corn Starterrel kezelt parcellák termésátlaga 14,5% nedvességtartalomra számítva 12,12 t/ha, amely 850 kg, azaz 7,5% terméstöbbletet jelent ezen a 10 t/ha feletti termésszinten! A termés beltartalmi vizsgálatát is elvégeztük, kiderült, hogy a Corn Starter kezelés 2%-kal megemelte az ezermagtömeget, valamint kén és cinktartalom vonatkozásában is magasabb értékeket eredményezett.

A többlet ráfordítás 14 500 Ft/ha, a többlet termés értéke 40.000 Ft/t kukorica értékesítési áron számítva 34 000 Ft/ha, így a befektetett többletköltség megtérülése 2,35-szoros!

Ha egy tápanyagokkal ilyen jól feltöltött területen 7,5% terméstöbbletet jelent a Corn Starter alkalmazása, akkor kijelenthetjük, hogy a rosszabb adottságú területeken – ami hazánkban a jellemző – ennél még markánsabb hatása lesz a termés mennyiségére és minőségére!

Péntek Csaba

termékmenedzser

www.ikragrar.hu

IKR Agrar logo@