MENÜ

Az EURALIS vezető napraforgó- 
hibridjei 2015-ben

Oldalszám: 88
Csigó György Tamás 2015.02.10.

Az Euralis napraforgóinak nemesítési hátterét a cég résztulajdonában álló Soltis biztosítja, mely a világpiacon ma napjaink egyik vezető napraforgó-nemesítő vállalkozása. Magyarországon, Szeged mellett is folyik ilyen tevékenység. A célok között szerepel a termőképesség, az olajtartalom, a betegség ellenállóság, a szárazságtűrés valamint a koraiság elérése a termésstabilitás megőrzése mellett.

Ma Magyarországon a napraforgó-termesztésben a Clearfield szegmens aránya 65% körül van. Az Euralis hazánkban eladott napraforgó vetőmagjainak döntő hányada is ide tartozik.

A korai Clearfield csoport gerincét a ES AMIS, az ES NOVAMIS és az ES EUROMIS trió adják. Mindhárom hibrid igen jól bírta a csapadékos jelleg miatt megnövekedett betegségnyomást 2014-ben.

Az ES AMIS pl. Csávolyon 3,5 t/ha eredményt produkált üzemi körülmények között, de Csikérián is hozta a 3,1 t/ha-t minimális technológiai ráfordítással, gombaölő szeres kezelés nélkül! A Sclerotiniát (főleg a száron) jól tolerálja. Kezdeti fejlődése gyors, az állomány zömök és homogén. A napraforgó szádor hazai rasszaival (A-E) szemben ellenálló.

Az ES NOVAMIS, mely az ES AMIS ikertestvére, a szádor A-F rasszaival szemben is ellenálló. A 2014-es saját demo kísérleteinkben 17 hibrid közül a 3. helyen végzett 7 hely átlagában 3,67 t/ha termésszinttel.

A szintén korai és szádor rezisztens ES EUROMIS stresszellenállósága és stabilitása az eltérő viszonyok között is kiemelkedő, nagy termőképességű, intenzív hibrid. Dalmandon egy 47 hibrides demo kísérletben az előkelő 6. helyet szerezte meg, 4,18 t/ha terméssel.

A magas olajsavas (HO) szegmensben is több Clearfield hibridet forgalmazunk:

  • ES ANGELIC (korai): magas terméspotenciál, A-F szádor rezisztencia,
  • ES BALISTIC (középérésű): jó terméspotenciál, nagyon jó betegség ellenállóság,
  • ES GRAFIC (középérésű): kiemelkedő termésszint, A-G szádor rezisztencia.

Cégünk az elsők között vezeti be a 2015-ös év újdonságait, a Clearfield Plus hibrideket, melyekhez a jövő évtől megjelenő új gyomirtószer kiválóan használható lesz, de addig természetesen a jelenlegi technológia is jól alkalmazható:

  • ES CANDIMIS (középérésű): magas termésszint, mely magas olajtartalommal is párosul. A-E rasszokig szádorrezisztens,
  • ES POETIC (középérésű HO): Sclerotiniát, Phomát nagyon jól tolerálja.

 

2015-ben több meglepetés akcióval készülünk.
Keresse fel rendszeresen honlapunkat és vetőmagjainkat pedig forgalmazóinknál!

 

Csigó György Tamás

termék- és marketingmenedzser

Euralis logo