MENÜ

Az MVH január 30-án megkezdte a területalapú támogatások végkifizetését

Oldalszám: 16
2015.02.15.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) január 30-án elindította a 2014-es területalapú támogatás (SAPS) második részletének utalását.

Ennek során az elkövetkező hetekben Tolna megyében mintegy 5550 termelő jut hozzá 218 ezer ha terület után a támogatáshoz. Összességében tehát 7,6 milliárd Ft támogatás jut el a Tolna megyei gazdálkodókhoz.

A fennmaradó támogatási összegeket folyamatosan, legkésőbb június 30-ig utalja át az MVH. Jelenleg, a kifizetés második ütemében hektáronként nagyságrendileg 35 ezer forintra számíthatnak a gazdák, amely az éves SAPS-támogatás második felét jelenti.

A most érkező támogatást a gazdák várhatóan a tavaszi munkák finanszírozására fogják fordítani: a megyében tavasszal mintegy 100 ezer ha kukorica és 30 ezer ha napraforgó vetése várható, a már ősszel a talajba került 45 ezer ha őszi búza mellé. Jelenleg a belvíz miatt átnedvesedett talajok jelentik a legnagyobb problémát a tavaszi munkák szervezésében a gazdálkodók számára, leginkább a Kapos folyó, valamint a Sió és a Sárvíz csatorna mentén.

Országosan a teljes 2014-es kérelmezési évre több mint 170 ezer ügyfélnek hektáronként 70 ezer forintot megközelítő összeg fizethető ki területalapú támogatásra az összesen 341 milliárd forintos keretből. Ebből a tavaly október közepén indult első ütemben mintegy 161 milliárd forintot juttatott az MVH a gazdáknak. 
Az előleg biztosításával a termelőknek kevesebb hitelt kellett felvenniük, ami jelentősen segítette az őszi mezőgazdasági munkák elvégzését.

Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás fajlagos hektáronkénti összege az elmúlt hét évben a duplájára nőtt.

mvh