MENÜ

Újdonságok a Gabonakutató kínálatában Kukoricától a cirokig

Oldalszám: 28
Virágné Pintér Gabriella 2015.01.12.

A mezőgazdaságban szinte semmi nem kiszámítható, erre tökéletes példaként szolgál a 2013. és a 2014-es év. A tavalyi aszályos időjárást egy enyhe tél, és egy hűvösebb, csapadékos tavasz követte. Sok termelő számára ez több problémát is okozott, először jelentkezett egy szinte kezelhetetlen pocokkártétel, majd a sárgarozsda okozott jelentős veszteségeket a búzatermelőknek. És mintha ez nem lett volna elég, beindult az esőzés a kalászos betakarítás második felére, és az addig is gyenge minőséget tovább rontotta. A kukoricatermelők sem jártak jobban, hiszen jelentős késéssel, magas víztartalommal, és sok helyen fuzáriummal terhelten tudták aratni a termést. 
A felvásárlási árról már nem is beszélve.

Természetesen egy nemesítő minden időjárási anomáliára nem adhat megoldást, de egy jól megválasztott hibrid, megfelelő agrotechnikával sokat enyhíthet a károkon. A kukoricáink közül nagyszerűen vizsgáztak az extra korai hibridek (GKT 211, TK 175), melyek fővetésben, korán, alacsony nedvességtartalommal betakarítva 8-9 tonnás terméssel jelentős jövedelmet termeltek. Sokan még ókukorica áron értékesítették azokat. Másodvetésben akár szemesként is sikerült betakarítani, de silóként is 40–45 t/ha termést adtak. Vetésidejük rugalmas, a korai vetést is jól tűrik. Az igen korai csoport új elismerése a GKT 270, mely termésével megközelíti a korai csoport hibridjeit, nagyon korán vethető, igen kedvező vízzel szeptember elején betakarítható. A FAO 300 éréscsoportban is jelentkezünk egy újdonsággal. A GKT 376-os hibrid erős szárával, magas terméspotenciállal és gyakran a kétcsövűségével tűnik ki. Intenzív technológiát alkalmazó termelőknek bátran ajánljuk. A FAO 400-as csoportban is elismerésre került két új anyag. A GKT 413 egy kiváló alkalmazkodóképességű szemes hibrid, mely meghálálja az intenzív termelést. A GKT 414 egy kettős hasznosítású hibrid, silóként termesztve nagyon jó szilázsminőséggel.

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb növénye a Gabonakutató növényfajai közül a szója, azon belül is a Pannónia Kincse fajta. Az aszályos években is sikeresen vizsgázó Pannónia Kincse a hűvösebb, csapadékosabb évjáratban is kiválóan termett, és hozott jelentős jövedelmet a termelőknek. Jelenleg a hazai vetésterület közel 30%-án termesztik, Magyarország legnagyobb mennyiségben fémzárolt fajtája, kereslete folyamatosan növekszik, mivel kiszámítható jövedelmet ad és garantáltan GMO-mentes. Felhasználása széles körű, hiszen az állati takarmányozás mellett a humán táplálkozásnak is kiváló alapanyaga. Vetőmagminősége az ellenőrzött feldolgozásnak és a jelentős terméstöbbletet eredményező Hi Coat oltásnak is köszönhetően kiemelkedő. Határainkon túl is töretlenül növekszik az igény iránta. Mellette a Bahia, Hilario és a korai Aires jelentős választékot biztosít bármelyik termelőnek.

A cirokkínálatunk is új hibriddel bővült, a Farmsugro 180 egy különleges cirok, mely átmenet a szemescirok és a silócirok között. Szemesként 8–10 t/ha termést produkál, erős szárú, biogáz céljára is kiváló, hiszen metángáz-kihozatala nagyon kedvező. Emellett fehér szemű, akár madáreleségnek is értékesíthető.

Reményeink szerint kínálatunkban 2015-ben is megtalálja az elképzeléseihez illeszkedő, gazdálkodási körülményeinek leginkább megfelelő fajtákat és hibrideket.

Virágné Pintér Gabriella