MENÜ

Komplex megoldás a Syngenta kukorica hibridekkel

Oldalszám: 27
2015.01.14.

Folyamatosan lépnek színre az új generációs Syngenta kukorica hibridek, bizonyítva a hazai nemesítői munka eredményességét.  Az új hibridekkel szembeni elvárások újfent magasabbak, mint amelyekkel elődeik megmérettettek. A termőképesség, vízleadó képesség illetve vízleadási dinamika mellé szinte azonos súllyal társul most már a termőhelyi- és évjáratstabilitás, sőt továbbmegyek a szélsőséges körülményekhez való alkalmazkodás. Ezek harmónikus összessége ötvöződik az új generációs hibridjeinkben, legyen szó bármely éréscsoportról.

Az időjárás „kilengései” következtében mindehhez természetesen elengedhetetlen a megfelelő termékpaletta, valamint az a komplex védelem, amely a vetőmag földbe kerülésétől a betakarításig kell, hogy segítse - a hibrid genetikáján keresztül – terveink megvalósítását, végső soron az adott körülmények között elérhető legnagyobb nyereséget. Ennek főbb Syngenta elemei a talajlakó kártevők ellen hatékony  Force 20 CS vetőmagcsávázás és Force 1,5 G-vel történő talajfertőtlenítés, a háromkomponensű Lumax-szal történő gyomirtás, a rovarkártevők elleni védelem az Ampligo-val és a kedvezőtlen  időjárási körülmények  okozta stresszeket kivédő Quilt Xcel-lel történő kezelés. Azt, hogy ezen új hibridek jól megfeleltek a velük szemben támasztott elvárásoknak,  a 2014-es évben országszerte kihelyezett több száz hibridtesztelés, az 5 hektáros mezoparcellás kísérletek, valamint a teljes kukorica technológiát (Syngenta Kukorica Program) felvonultató  vizsgálatok  eredményei is igazolják. Egy átgondoltan összeállított komplex technológia közelebb visz minket a kukorica potenciális genetikai termőképességének kiaknázásához, ami jelentős bevételt vagy árbevétel többletet jelent, természetesen ésszerű ráfordítási szint mellett.

2015 szezonra az alábbi,  már bizonyított hibridjeinket ajánlom figyelmükbe.

 

SY Arioso FAO 300

Több van benne, mint gondolnánk. Ezt a megállapítást támasztják alá a 2014 év őszén született üzemi átlagok is, melyekben nem ritkán 12 tonna feletti tábla eredményekről beszélhetünk, legyen szó akár Fejér, Békés vagy Borsod megyei gazdaságokról. Már második éve bizonyít az ország több helyén is. Korai virágzásával, gyors érési dinamikájával a búza, ill. a hibridbúza nélkülözhetetlen előveteménye. Jó tápanyagreakciója miatt a hengeres-kompakt csőtípus akár 18 sort is képes hozni, amely ebben  a korai szegmensben az átlagosnál nagyobb terméspotenciállal párosul. Quilt Xcel reakciója kiemelkedő. Külön előny a termelő számára az a tény is, hogy nem csak intenzív adottságok mellett termeszthető az Arioso, de közepes termőhelyi körülmények között is számíthatunk rá. Gyorsasága, jó Quilt reakciója és állóképessége koraibb és egészségesebb betakarítást tett az idén is lehetővé.

 

SY Iridium FAO 360

Magas terméspotenciál kompromisszumok nélkül. A FAO 300 közepi érésidőben, kimagaslóan jó Quilt Xcel reakciójával és fajsúlyos, csöveivel az ország minden pontján számíthat a termelők elismerésére.

Gyors kezdeti fejlődés, vastag kompakt csövek, 18-20 szemsor és kiváló szem-csutka arány jellemzi. Kiváló szemminősége és mélyen ülő, fajsúlyos szemei (átlag feletti hektolitersúly!) biztos alapot teremtenek a magas termésnek. Jó termőhelyi adottságok mellett vagy intenzív termesztéstechnológia alkalmazásával az idei évben több termelőnk számolt be 12 t/ha, de sokan 13 t/ha feletti üzemi eredményről is.

 

SY Ulises FAO 380

Ki korán kel, aranyat lel. A mezőgazdaság nyelvére lefordítva szólásunkat, egyértelműen kijelenthetjük, hogy az Ulises tavasszal a legkorábban vethető olyan hibrid, amely kiemelkedő, sőt csúcstermésekre képes.  További pozitívum a hibridben gyors kezdeti fejlődése és jó tápanyag- és Quilt Xcel reakciója.  Ezek miatt a közepes és jó termőterületek stabil anyaga a SY Ulises. Kompakt csövét végig takaró, de korán felnyíló csuhélevelének köszönhetően jó vízleadási dinamikája van. Csőbeépülése és végig kitelt csövei szemet gyönyörködtetőek, üzemi átlagban több helyen 12-13 tonnáról számoltak be az idei kedvező évben.

 

SY Octavius FAO 400

Száraz tények: még magasabb termés. A FAO 400 éréscsoport legelején érő, új magas teljesítményű hibrid egyértelműen 300-as vízleadási dinamikával. Nem igényli a korai vetést, generatív típusú, relatív kisebb szártömeget hagy maga után, de vastag, hosszú, a gazdaszemét gyönyörködtető csöveket fejleszt. Kiváló szemminőségű klasszikus lófogú kukorica hibrid, amely intenzív körülmények között kimagasló termésre képes. Stabil, robosztus, hosszú ideig termésnövelő zöld levélzettel és zöldszáron éréssel hívja fel magára a figyelmet.

 

SY Afinity  FAO 470

Mint egy angol telivér ... NK Columbia hibridünk mellé a FAO 400 feletti éréscsoport második felében egy új, nagy terméspotenciállal rendelkező hibridünket ajánljuk. Jó termőhelyet, intenzív technológiát igényel. Ezeken a helyeken attraktív megjelenés, kiemelkedő termésstabilitás jellemzi meglepően jó vízleadó képességgel karöltve.  Tenyészidejéből eredő potenciálja 2014-ben is a fajtakísérletek elejére segítette.  

 

Az új generációs kukorica hibridekre alapozott Syngenta Kukorica Program vetéstől a betakarításig teljes portfóliót kínál a termelőknek, hozzájárulva ezzel a jobb minőségű, magasabb szintű, biztonságos termés eléréséhez.