MENÜ

Forradalom a növényvédelemben - Dinamikus Dózis Szabályozás

Oldalszám: 117
2015.01.16.

Változó igények a növényvédelmi technológiában

A szántóföldi növénytermesztésben a növekvő művelési sebesség mellett a gyorsabb, pontosabb fokozatmentes váltórendszereknek köszönhetően nagyobb kigyorsítási sebesség jellemzi a munkavégzést. Így van ez a növényvédelemben is, ahol nem ritka, hogy a permetezési sebesség néhány másodperc alatt 7 km/h-ról 14 km/h-ra változik, vagyis a fúvókáknak 100% folyadékmennyiség-növekedéssel kell megbirkózniuk a megfelelő dózis megtartása érdekében. Az új GPS alapú automata szakaszelzáró rendszerek alkalmazásakor pedig a permetezőkeret szakaszai egymás után kapcsolódnak ki vagy be egy táblavégi forduló manőver vagy egy akadály megkerülése közben. A modern permetezőgépeken többnyire folyadékmennyiség alapú rendszert találunk, azaz egy átfolyásmérő és egy sebesség jeladó adatainak segítségével változtatja a szabályozó rendszer a folyadék mennyiségét, így állítva be a kívánt dózist. Ezek a rendszerek a táblavégi fordulót követő kigyorsító szakaszokban vannak legnagyobb kitettségben, ahol a sebesség folyamatos változása után próbálják korrigálni a kijuttatott mennyiséget.

 

Nagyításhoz katt a képre!
Nagyításhoz katt a képre!

 

Nagyításhoz katt a képre!
Nagyításhoz katt a képre!

.

A forradalmi 4 érzékelős megoldás

A HARDI DynamicFluid4 rendszere egy gyors azonnali beavatkozással dolgozó, nyomás alapú folyadékmennyiség szabályozó rendszer, amely alkalmazkodik a fokozatmentes sebességváltóval felszerelt traktorok sebességváltozásához, és egyidejűleg az aktív automata szakaszvezérlő rendszer változtatásait is képes kezelni.

A proaktív rendszer 4 érzékelő jele alapján dolgozik. A DynamicFluid4 az átfolyás és a sebesség jel mellett figyeli a kardán fordulatváltozást, valamint a fúvókáknál mért rendszer nyomásmértékét. Továbbá a szabályozószelep szögállás jelét is továbbítja a vezérlő felé, amely fejlett számítógépes algoritmus segítségével állítja be a szabályozószelep pillanatnyi pozícióját a tökéletes permetezési dózis megtartása érdekében.

A rendszer lényege, hogy a begyűjtött jelek alapján „előre gondolkodva” olyan folyadékmennyiséggel és nyomással aktiválja a permetezést, amely azonnal szinte teljes pontossággal megközelíti a kívánt kijuttatási mennyiséget, ez különösen a táblavégi fordulóknál jelent egyenletes és pontos azonnali kijuttatást, hiszen nem kell hosszú métereket megtenni mielőtt elérjük a kívánt permetezési dózist.

.

Hogyan működik a DynamicFluid4?

A Hardi új folyadékszabályozó szelepe két egymáson forduló, nagy kopásállóságú kerámiatárcsa segítségével szabályozza a folyadék mennyiséget. A vezérlőegység, az aktív keretszélesség és a szenzorok jelének feldolgozása után a megfelelő szögbe állítja a tárcsákat. 
A sebesség, a nyomás, az áramlás, a fordulatszám és a szögállás impulzusa másodpercenként 20 alkalommal kerül a vezérlőegységben feldolgozásra, ami alapján a fokozatmentesen állítható kerámiatárcsák vezérelt szögállása biztosítja a precíz kijuttatási mennyiséget. 
Ezáltal a DynamicFluid4 rendszer a fúvókák bekapcsolásának pillanatától a megfelelő dózist adja ki és folyamatosan szabályoz, akár 7-szer gyorsabban, mint az ISO/EN szabvány által megkövetelt szabályozási határérték. A táblaszéleken a rendszer kiszámolja, és előre megtervezi a következő fordulót követő szükséges kijuttatási mennyiséget és elinduláskor azonnal és késedelem nélkül, a kívánt mennyiséggel folytatja a permetezést.

Amíg egy hagyományos rendszerű gépnél minden szenzorra szükség volt a sebességarányos kijuttatáshoz, addig a DynamicFluid4 érzékelői saját funkcióik mellett a menet közben meghibásodó érzékelők szerepét is át tudják venni a folyamatos szabályozás érdekében. Abban az esetben, ha a nyomásmérő meghibásodik, a rendszer átfolyás alapú szabályozásra is képes. Amennyiben pedig mind a nyomás-, átfolyás- és kardánfordulat-érzékelő jel eltűnik, akkor a permetezést még mindig be lehet fejezni hagyományosan a manuálisan beállított szabályozószelep segítségével.

Ez az új, nyomás alapú szabályozó rendszer egy újabb mérföldkő a dán világvezető gyártótól, amely a HARDI vontatott NAVIGATOR és COMMANDER családjánál már alapfelszereltségként elérhető.

Hardi Logo 3D 2011_small_The Sprayer