MENÜ

2015-re magasabb 
árakat vár a piac!

Oldalszám: 19
2014.12.11.

Az idei évet a legszívesebben elfelejtené a legtöbb gazda, legalábbis, ami az éves áralakulást illeti. 
Sokan megbánták, hogy nem fedezték le a termésüket tavasszal, a jóval magasabb árak mellett. 
A jó hír, hogy a jövő évben a mainál lényegesen magasabb árakat várnak a határidős gabonapiacok!

19.kukorica
 

Az idei termés határidős árai (2015. augusztus és az előtte kifutó kontraktusok) 2-3 euró körül emelkedtek, ami viszonylag csekély mozgásnak minősíthető. Az árak már nem nagyon változnak ezekre a határidőkre, a betakarítás a végéhez közeledik, a termés szinte összes paramétere ismert, a legfőbb piacmozgató – az időjárás – már nem befolyásolja az árakat.

Annál érdekesebb a jövő évi termés legfontosabb instrumentumának, a novemberi lejáratának áralakulása: az elmúlt egy hónapban 6,75 eurót emelkedett az árfolyam a Matif-on! Úgy tűnik, a piac nem számít az ideihez hasonló rekordokat döntő termésmennyiségekre!

De hol van még a jövő évi termés? Hónapok telnek még el a vetésig. A határidős kukoricapiac is téli álomba szenderedik, a következő hónapokban kis mozgások és alacsony forgalom várható. A tengeri piacán egészen március-áprilisig tarthat ez az állapot, akkor kezdenek megjelenni az első középtávú időjárási modellek, majd az első munkák a földeken és amint jönnek a piacbefolyásoló információk, a piac is felpörög.

 

Hogy áll a búza Párizsban?

A búza piaca kevésbé ül le a téli hónapokra, mivel a már elvetett gabona kint van a földből és a téli hónapok szélsőséges időjárása okozhat riadalmakat a gazdák körében. A hó hiánya vagy a hőmérsékleti anomáliák gyorsan turbulenciákat kelthetnek a következő hetekben is. A búzából már a 2015. januári a leglikvidebb kontraktus, erre a lejáratra van a legnagyobb érdeklődés. Nézzük mit jelent ez egy csendes novemberi napon! November 20-án 15 885 kontraktus forgalom volt, ami 794 250 tonnás termésmennyiségnek felel meg. A nyitott kötésállomány 96 220 kontraktus, ami 4 811 000 tonnás mennyiség! Itt azért nem kell attól félnünk, hogy nem tudunk be- vagy kilépni a piacon, vagy hogy eltoljuk az árat a megbízásunkkal.

 19.kuko2

 

A búza esetében nincs olyan nagy különbség az idei és jövő évi termés árazása között, az árak viszonylag egyenletesen emelkednek a távolabbi lejáratok felé. És emelkedik az árfolyam minden határidőn szeptember közepe óta. Magukra találtak az árfolyamok a négyéves mélypontot követő korrekcióban, már közel 20 eurót sikerült visszahozni a januári határidőben.

LAL búza

 

Szűcs Örkény

 19.otptreasury