MENÜ

A KWS visszatér 
a napraforgó piacra

Oldalszám: 45
2014.10.07.

Új gyöngyszem került fel a magyarországi térképre, szeptember 9-én átadásra került az új KWS Napraforgó Nemesítő Állomás a Pécs melletti Kozármislenyben. Nyolc év után 2011-ben szállt ringbe ismét a KWS, és indította újra napraforgó-nemesítési gépezetét Bólyban, egy bérelt telephelyen. A KWS cég elkötelezettségét és jövőképét is jelzi a kozármislenyi beruházás, amely egy újabb mérföldkő a KWS életében. Az új nemesítő állomáson a szakemberek kiemelkedő környezetben és színvonalon tudják folytatni munkájukat. 

 

Stréb Péter és Pallós Mihály szalagátvágással avatták fel az új nemesítési központot
Stréb Péter és Pallós Mihály szalagátvágással avatták fel az új nemesítési központot

   

A közel félmilliárdos beruházással, közel 6000 négyzetméteres területen épült kozármislenyi nemesítő központ újszerűsége révén a legmodernebb állomások egyike – nyilatkozta Stréb Péter, az állomás vezetője –, ahol a legújabb eszközökkel, technológiákkal, egyedi igényekre kialakított gépekkel végezzük a munkát 7 állandó szakember közreműködésével. A nemesítési programjuk a termésmennyiség növelését tűzte ki célul, elsősorban a stabilitásra és a betegség ellenállóságra koncentrálva. A jövőben itt tesztelik majd a kukoricában már általánosan használt DH technológiát, amely jelentősen felgyorsítaná a nemesítés folyamatát és a tenyészkert méretének csökkentését tenné lehetővé. Hagyományos nemesítéssel a tiszta vonalak létrehozása visszakeresztezéssel 9 évet vagy generációt vesz igénybe, DH technológiával ez 2 évre rövidül, és így csökken a Tanker effektus (ha menet közben gyors irányváltoztatás szükséges – más a piaci igény – a nemesítés gyorsabban reagál).

Jelenleg 4 új KWS napraforgóhibrid van bejelentés alatt, bíznak abban, hogy 2 éven belül ezek köztermesztésbe kerülnek.

A KWS a teljes árbevételének 15%-át fordítja kutatás-fejlesztésre, s mivel az árbevétel évről évre nő, így a kutatásra fordított összeg is évről 
évre magasabb – hangsúlyozta Pallós Mihály, a KWS Magyarország Kft. ügyvezetője.

A napraforgó stratégiai növény nemcsak Európában, hanem hazánkban is, a 600 000 hektárnyi vetésterülettel Európa jelentős beszállítójának számítunk. Ezt felismerve, 2011-ben a KWS is visszatért a napraforgó piacára, amikor is újra elkezdték a nemesítési tevékenységeket Európa-szerte.

A napraforgó vetésterületének mintegy 70%-a Európában található, ennek nagy része pedig a kelet-közép-európai régióban. Ezért is választotta a KWS a napraforgó-nemesítési program központjának Magyarországot, ahol megfelelően tudják modellezni mind a magyarországi, mind a kelet-közép-európai talajtani és éghajlati viszonyokat, ezáltal a legversenyképesebb hibrideket előállítani.

Ha visszaemlékezünk, igen komoly múltja van a KWS-nek napraforgóban, hiszen a vállalat magyarországi aktivitásának kezdetekor, a 2000-es évek elején meghatározó volt a napraforgópiacon a maga 10%-os piaci részesedésével. Most egy új piaci környezetben, új szakmai kihívásokkal szembenézve szeretne a KWS újra e piac meghatározó tagja lenni, s ezt a korábbi 10%-os piaci részesedést újra elérni.

A napraforgó szegmens rendkívül szembeötlő változásokon ment keresztül az utóbbi 10 esztendőben, gondolok a Clearfield technológiára, ami 80%-ot képvisel, vagy a magas olajsavas hibridekre, mely 10%-ot jelent, illetve a 10%-ot birtokló klasszikus fajtákra.

A KWS a Clearfield és a klasszikus szegmensben kíván teret hódítani, középtávú terveink alapján az össz. vetőmag értékesítésünk 10–15%-át, hosszú távon az értékesítési volumenünk 20%-át célozzuk meg a napraforgó értékesítés által – nyilatkozta Pallós Mihály.