MENÜ

Antonius őszi búza A minőség „védjegye” – II.

Oldalszám: 10
2014.10.06.

Előző lapunkban az ANTONIUS őszi búza minőségét és értékesíthetőségét vizsgáltuk. Jelen cikkünkben termesztési igényeire és tápanyagellátására térünk ki.

Az Antonius a hűvösebb, csapadékosabb és kiegyenlítettebb időjárást kedveli. Éves csapadékigénye a tenyészidőszakban 400–500 mm. A legjobb talajok számára a mezőségi-, öntés-, és barna erdőtalajok.  Az elővetemény jelentősen befolyásolhatja az Antonius termésének mennyiségét, minőségét.

  • Jó elővetemények: repce, lucerna, vöröshere, mustár, takarmánykeverékek.
  • Közepes elővetemények: őszi és tavaszi gabonák, napraforgó, silókukorica
  • Rossz elővetemények: kukorica

Lehet korán, szeptember 20.–október 10. között vetni, de ilyenkor feltétlenül védekezni kell a levéltetvek ellen. Az ideális vetésidő október 10–30. között van. Vethető ezután is, de ilyenkor hetente növelni kell 20 kg/ha-ral a vetőmag mennyiségét.

  • Vetőmagmennyiség: 180 kg/ha (október 10–30. között)
  • Tőszám: 350–400 mag/m2
  • Vetés mélysége: 3–5 cm

Az ANTONIUS tápanyagigényes búzafajta. 
A magágy-előkészítés során ajánlott kiadagolni 10 l/ha Natur Micro-t. Ez elősegíti az elővetemény tápanyag-feltáródását, valamint a gombakomponense gátolja a Fusarium fajok felszaporodását a talajban. Mivel a búza foszforigényes, ezért külön foszfor kiadagolásra van szüksége, 50–60 kg/ha hatóanyagokban. Ősszel még kicsi a növény, így a N-műtrágyát csak maximum 30–50 kg/ha mennyiségben érdemes kijuttatni. Annál fontosabb tavasszal, először a bokrosodáskor 60–70 kg/ha, azután szárbaszökéskor 60–70 kg/ha nitrogén hatóanyag kijuttatása.

Bokrosodás után lombtrágya formájában adagoljunk 3–5 l/ha ként (Fitohorm Turbo Kén, Jello, Natur Plasma Réz és Kén, Plantal Kén). 
A szárba szökkenéskor eső után néhány nap kivárással 200 l/ha Nitrosolra van szüksége a levélen keresztül.

Ezután adhatunk ki réztartalmú levéltrágyát (Natur Active Réz, Plantal Réz, Sergomil, Wuxal Réz Top) vagy Natur Active Magnéziumot. A zászlós levél kiterülésének időszakában is alkalmazhatók ezek a lombtrágyák. 20 liter/ha Azospeed folyékony nitrogén fejtrágya, magnéziummal és kénnel dúsítva kalászhányásig kijuttatva 110–140 kg szilárd nitrogén fejtrágya mennyiségét tudja kiváltani.

A minőség biztosítása érdekében kalászhányáskor lehet még N-t adni a növénynek. Nitrátérzékeny területen a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat kötelező előírásai szellemében a kijuttatott nitrogén hatóanyag mennyisége nem haladhatja meg a 170 kg/ha értéket!

Az Antoniust a tejes érés kezdetén kell aratni. Ha beérett, akkor viszont azonnal aratni kell, mert azután 3 nap múlva beindulnak a csíraenzimek és leronthatják az esésszámot.

A Saatbau Linz Hungária Kft. és a Lajtamag Kft. közös kínálatában az Antonius mellett több hasonló paraméterekkel bíró fajtával találkozhatnak a termelők. A már szélesebb körben ismert VULCANUS és a STEFANUS mellett egyre többen keresik a „tar” AMICUS-t is.

Lajtamag-szoja-A5.indd