MENÜ

A Vakond középmélyművelő gépcsalád

Oldalszám: 87
2014.09.04.

A Sasform Kft. a Vakond középmélyművelő gépcsalád kifejlesztését, illetve gyártását 10 évvel ezelőtt kezdte. Célunk volt – a piacon elsőként –, hogy a hagyományos lazítók helyett egy univerzálisabb, hatékonyabb eszközt hozzunk létre. A munkamélységet a 60–70 cm helyett 45–50 cm-ben határoztuk meg, a fő feladat ugyanis az eke által letömörített talajréteg felszaggatása, és ehhez elegendő a szántás alá 8–10 cm-re menni.

A Sasform Kft. a Vakond középmélyművelő gépcsalád kifejlesztését, illetve gyártását 10 évvel ezelőtt kezdte. Célunk volt – a piacon elsőként –, hogy a hagyományos lazítók helyett egy univerzálisabb, hatékonyabb eszközt hozzunk létre. A munkamélységet a 60–70 cm helyett 45–50 cm-ben határoztuk meg, a fő feladat ugyanis az eke által letömörített talajréteg felszaggatása, és ehhez elegendő a szántás alá 8–10 cm-re menni. Kezdetben a 3+2 késes, illetve 4+1 késes gépeket kezdtük gyártani, később a 2, majd 3 késes változattal teljesedett ki a paletta, így jelenleg 80–300 LE-s traktorokig tudunk gépet ajánlani. Az ikerszárnyaknak köszönhetően a munkaszélesség teljes keresztmetszetében átszakításra kerül a letömörödött talajréteg, a 20 centiméternyire megemelt, átszellőztetett talajt a tüskés hengerek zárják vissza, ezáltal megspórolva egy plusz munkamenetet. A nagy átmérőjű palást és fordítható állású, nagy tüskék garantálják a megfelelő zárást, illetve rögaprítást, a kaparólemezek meggátolják a betömörödést. A lazítókések íveltségén az évek során változtattunk, mely jótékonyan hatott a teljesítményigényre, valamint az üzemanyag-fogyasztásra is. A szárnyak nagy kopásállóságú, hardox anyagból készülnek. A tömörítőhengerek és a támkerekek segítségével állítható be a munkamélység, ezáltal kímélve a traktor hidraulikáját.

Száraz időjárási viszonyok között a megművelt altalaj 100–120 mm többlet vízszolgáltatással hálálja meg a művelést, kiküszöbölve ezzel az aszálykárt. Nedves időjárási viszonyok között a többletcsapadékot az altalajba vezeti, biztosítva a talaj megfelelő levegőzöttségét és így megelőzve a levegőtlenségből eredő sárgulást, a növény károsodását, rosszabb esetben kipusztulását.

Az év bármely időszakában alkalmazható (kivéve fagyott talaj esetén), mivel kialakításából eredően nem annyira csapadékfüggő, mint a hagyományos lazítók.

Működése részben azonos a széles körben elterjedt IH típusú lazítókkal, melyet a gerinclemez íveltsége biztosít. Különbözősége a két ikerpár szárnyból következik, mely alapvetően megváltoztatja működését a hagyományos lazítókhoz viszonyítva. A gerinclemezt lezáró lazítóék hatékonyságát ugyanis igen pozitívan befolyásolja az első pár ikerszárny, amely mintegy folytatásaként a lazítóéknek a talaj felső rétegét tovább emeli, és közben hatékony aprítást végez. A második pár ikerszárny az előző kettőnél nagyobb munkaszélességéből adódóan újabb és mélyebb talajrészeket művel meg, hoz mozgásba, és a már egyszer meglazított talajtömeg ismételt megmozgatásából, valamint a sebességkülönbségből létrejött talajáramlás hatékony talajaprítást végez. Az aprító hatásból eredően nemcsak a talaj ún. függőleges vízvezetése, hanem a művelés mélységéig a vízmegőrző és vízszolgáltató képessége is nagyságrendekkel javul. Ezért több ez, mint a hagyományos altalajlazítás, mert az altalajt nemcsak hasítja, hanem aprítja is, és ezáltal műveli. A lazítás hatékonysága 45–50%-kal jobb az IH típusú lazítóéknél.     

Nagyításhoz katt a képre!
Nagyításhoz katt a képre!

sasform logo_1000px