MENÜ

LD-Agro GPS-es sorvezetők a mezőgazdasági repülésben

Oldalszám: 13
Kocsis Árpád 2014.09.04.

A Landasin-Agrogazda Kft folyamatosan igyekszik kielégíteni a hazai gazdák igényeit, fejlesztéseinket mindig a gazdák visszajelzései alapján hajtjuk végre. A tavalyi év során egymástól függetlenül többen is megkerestek bennünket a MERÉSZ (Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége) tagjai közül a GPS-es sorvezetőink mezőgazdasági repülésben történő felhasználásával kapcsolatban.

13.1.Landasin

 

Az első próbarepülések az LD-Agro mezőgazdasági sorvezetőkkel már 2013 őszén lezajlottak, így körvonalazódott a szükséges fejlesztések iránya is. Az egyik problémát a földi gépektől eltérő sebesség miatt a megfelelő GPS-vevő kiválasztása jelentette. A mezőgazdasági repülésben ugyanis a földi gépekéhez képest többszörös sebességgel történik a munkavégzés. Ehhez megfelelő jelsűrűség szükséges, ehhez 5–10 Hz-es Leica SmartGPS vevőt alkalmazunk. Mivel a helikopterek és repülőgépek mozgása jóval dinamikusabb és gyorsabb, mint a földi gépek esetén, ezért a Leica SmartGPS vevőben az orosz, GLONASS műholdak vétele is aktiválva van. Légi járművek esetében a forduló nemcsak síkban történik, hanem a gép előre is dől, így maga a gép teste akadályozza a műholdjelek vételét, azonban az orosz GLONASS műholdak segítségével a jelvétel még a fordulókban is folyamatos. A GPS+GLONASS műholdak vételére alkalmas GPS-vevővel ellátott sorvezető egyedülálló ebben az árkategóriában!

 

13.2.Landasin

 

További problémát jelentett a sorvezető GPS-ek légi alkalmazásánál az automatizálás kérdése. Míg földi sorvezetők esetében a relatív alacsony sebesség miatt a gépkezelő a sorok végén manuálisan tudja kapcsolni ki/be a megművelt terület lefedettségét (hektárszámláló funkció), addig ez a mezőgazdasági repülésben nem megoldható. A pilótának folyamatosan a repüléssel, illetve a vegyszer/műtrágya kijuttatásával kell foglalkoznia, így nincs lehetőség a sorvezető GPS kijelzőjén a fordulónkénti kapcsolgatására. Erre a megoldást egy mikrokontroller jelenti, mely ezt a feladatot automatikusan végzi.

 13.3.Landasin

 

A mikrokontroller tehát tehermentesíti a pilótát a kijuttatás megkezdésénél, illetve végénél szükséges manuális művelettől. A kollektív karon elhelyezett kapcsolókkal indítható a kijuttatás, amit a sorvezető a mikrokontrolleren keresztül érzékel és bekapcsolja a lefedést és a hektárszámlálást. A mikrokontroller a kijuttatást végző szivattyúról vagy pedig nyomásszenzorról kapja az elektromos jelet, amit így a sorvezető GPS már értelmezni tud.

 13.4.Landasin

 

A munka kezdeténél néhány paraméter megadása után tehát ugyanúgy folyhat a munka a mezőgazdasági repülés során, mint korábban, viszont pontosan dokumentálható az elvégzett munka minősége, a repülés útvonala. Ezenfelül természetesen a mezőgazdasági GPS elsődleges funkciója, sorvezetés is javíthatja a kijuttatás minőségét (kevesebb kihagyás és átfedés). Az LD-Agro sorvezetők kijelzőjén folyamatosan nyomon követhető a már kezelt terület nagysága hektárban, a pillanatnyi sebesség és a GPS-műholdak száma is. A munka végeztével a pilóta áttekintést kaphat a táblákról, melyet bérmunka esetén az LD-Agro sorvezetőkhöz mellékelt PC-szoftver segítségével akár ki is nyomtathat, így megkönnyítve az elszámolást. A sorvezetőbe integrált területmérő és hektárszámláló funkciók segítségével így elkerülhetőek az elszámolási viták.

 13.5.Landasin

 

A fejlesztésben és a repüléses tesztekben Dányádi Miklós pilóta (Albatrosz ’97 Kft.) működött közre, akinek segítségét ezúton is köszönjük. Dányádi Miklós javaslatai alapján végeztünk néhány módosítást az LD-Agro sorvezető szoftverekben, illetve jelentős segítséget nyújtott a mikrokontroller fejlesztéséhez is.

13.6.Landasin
A Landasin-Agrogazda Kft a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége tagjai számára 10% kedvezménnyel biztosítja az LD-Agro sorvezetőket, melyek kétféle kiépítésben rendelhetők. LD-Agro LineGuide 300 sorvezető GPS 7 colos kijelzővel, Leica Smart GLONASS GPS-vevővel, a mikrokontroller adatainak fogadására felkészített szoftverrel már 515 250 Ft + áfa kedvezményes áron elérhető. Az LD-Agro LineGuide 300 sorvezető GPS 8 colos kijelzővel, gyorsabb processzorral, Leica Smart GLONASS GPS-vevővel és a szoftverrel már 587 250 Ft + áfa kedvezményes áron megvásárolható. Mindkét kiépítéshez szükséges a mikrokontroller is, melynek ára nettó 35 000 Ft.

A mezőgazdasági repülésben alkalmazható sorvezetőkről érdeklődhet a Landasin-Agrogazda Kft. elérhetőségein vagy a 70/342-3887-es telefonszámon.

 

Kocsis Árpád, Landasin-Agrogazda Kft.