MENÜ

Gabonapiac Szeptemberben

Oldalszám: 19
2014.09.08.

► Befejeződött az aratás és több, mint 5 millió tonna búza került a raktárakba, ami az átlagnál jobb termésnek számít. Az országos átlaghozam 4,665 t/ha volt. Ebben a szezonban akár rekordmennyiségű búzát is betakaríthattunk volna, ha időben védekezünk a sárgarozsda és a pocokinvázió ellen, mely bizonyos régiókban elvitte a termés akár 20%-át is. Ilyen volt például Békés megye, ahol az ország leggyengébb hozamát (3,8 t/ha) érték el, szemben a Tolna megyei 5,8 tonnás hozammal.

► Az elhúzódó aratás, a folyamatos esőzések nem tettek jót a minőségnek. Az átlagosnál gyengébb lett a búza minősége, messze elmarad a megszokott 80% étkezési és 20% takarmányminőség-aránytól. Az étkezési búza arányát az idén csupán 35–40%-ra becsülik. Ez hozzávetőlegesen 2 millió tonna búza, ami bőségesen elég a hazai szükséglet kielégítésére. A malomipar számára a nagyobb fejfájást az okozza, hogy a gazdák még viszonylag magas áron sem szívesen válnak meg jó minőségű búzájuktól. A takarmány és étkezési búza közti árrés folyamatosan nő és ma már több mint 10 ezer forint árkülönbségről beszélhetünk tonnánként.

► Árpából is átlagon felüli volt a termés, azaz 1,28 millió tonna.

► Nemcsak itthon, de Európaszerte és globálisan is jó búzatermésről számolhatunk be. A világ búzatermését az USDA augusztusi jelentésében 716 millió tonnára becsüli, ami 4 millió tonnával több, mint az előző évben. Az Európai Unió 147,8 millió tonnás búzatermése is kiváló, csupán a minőség marad el a korábbi átlagtól. Franciaországban, a legnagyobb búzatermő európai országban a termés csupán 65%-ka lett étkezési minőségű (Strategie Grains), szemben a tavalyi 88%-kal.

► A kiváló termés hatására csökkenek a búzaárak, de a világpiacon is nő a takarmány és étkezési minőség közti árkülönbség.

► A bőséges kalászos takarmánygabona kínálatot tovább növelheti a kiválónak ígérkező kukoricatermés, ami az árak további csökkenését okozhatja.         

19.MAGOSZ