MENÜ

Tarlóhántás+Alapművelés

Oldalszám: 102
Páska Norbert 2014.08.07.

= Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátor és SuperMaxx univerzális kultivátor

A következőkben a tarlóhántásra és alapművelésre is alkalmas eszközökről, a Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátorról és a SuperMaxx univerzális kultivátorról lesz szó.

Elterjedt technológia a Güttler hengerekkel kapcsolatban, hogy tarlóhántás után a talajt Güttler hengerrel zárják le a nedvesség megőrzése érdekében. A Güttler most ezekkel a kultivátorokkal nyújtja azt, amit eddig két gép összekapcsolásával vagy külön menetben lehetett elvégezni. Ejtsünk néhány szót először a PrimusPlus szántóföldi kultivátorról! A Güttler PrimusPlus egy berendezésben ötvözi a tarlóhántó szántóföldi kultivátort és a lezáró hengert.

Ezzel a nehéz kultivátorral 15 cm-től 33 cm mélységig dolgozhatunk attól függően, hogy épp tarlóhántást vagy alapművelést végzünk. A kultivátor széles kapákkal rendelkezik, így a talajt teljes munkaszélességben átvágja, míg a kapák szögállása akkora, hogy éppen megfelelő mértékben emeli a talajszelvényt az optimális átlazítás érdekében. Ennek megfelelően a kapák nem mozgatnak feleslegesen földet, így energetikai szempontból előnyös a gép vontatása. A kultivátor kapák mögött takaró tárcsák gondoskodnak a tarlómaradvány bekeveréséről, illetve az egyenletes talajfelszínről. A gép legutolsó művelőeleme természetesen egy Güttler Simplex hengersor, ami felel az egyenletes, nagyobb rögöktől mentes, megfelelően tömör, zárt talajfelszínért. Ezzel a technológiával egy vékony rétegű, de a felszínen található talaj-szármaradvány keveréket kapunk. Ez az ún. mulcs réteg felel a talajnedvesség megőrzéséért, segít a nyomosodás megelőzésében és visszajuttatja a szerves anyagot a talajba, így növeli a talaj humusztartalmát is.

A másik Güttler kultivátor a SuperMaxx. Mint azt bemutatóinkon már láthatták, ez a hagyományos kombinátorokhoz hasonló gép nem csak magágykészítésre alkalmas, hanem könnyebb művelésű talajokon tarlóhántásra is. Megerősített, lándzsás kapáinak köszönhetően az olyan kemény, durva szántásokon is alkalmas szántáselmunkálásra, ahol a hagyományos, könnyű kultivátorok már nem képesek megfelelő munkát végezni. Ez a kultivátor már 12 méteres munkaszélességben is a gazdálkodók rendelkezésére áll a még hatékonyabb talajmunka érdekében.

 

Páska Norbert agrármérnök-tanár

 

Ha Ön is szeretné kipróbálni a Güttler technológiát, vagy csak többet szeretne megtudni aktuális akcióinkról, akkor hívja kollégánkat Szögi Gyulát 06-30/555-4948 telefonszámon, vagy látogasson el honlapunkra!

www.guttler.hu