MENÜ

A korábban vártnál hamarabb szigoríthat a Fed

Oldalszám: 59-60
2014.08.06.

Az amerikai gazdaság korábban vártnál jobb teljesítménye következtében a tengerentúlon már arról beszélnek, hogy az eszközvásárlási program októberi kivezetését követően már jövő június előtt megkezdődhet a kamatemelési ciklus. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy az eurózóna motorjaként funkcionáló Németország nem tud tovább gyorsulni, ami tovább nehezíti az Európai Központi Bank dolgát.

Bár az első negyedévben évesítve közel 3%-kal zsugorodott az amerikai gazdaság (amit jórészt magyaráz a szokatlanul hideg időjárás, azonban az egészségügyi kiadások meglepő visszaesése is jelentősen lefelé húzta a GDP-t), a legutóbbi adatok alapján a második negyedévben visszapattanás történhetett. A foglalkoztatottak száma erőteljesen bővül (a negyedévben átlagosan havi 272 ezer fővel nőtt a nem mezőgazdasági munkaerő állomány, ez a második legmagasabb érték 2006 első negyedéve óta), csökken a külkereskedelmi mérleg hiánya (a palagáznak köszönhetően egyre kisebb olajimport mellett a második negyedévben a megugró export is segítette a folyamatot). Emellett az ingatlanpiaci mutatók is erősödő aktivitást jeleznek (legalábbis a használt lakóingatlanok esetében), a járműértékesítések pedig közel kerültek a 2000 körüli történelmi csúcsukhoz.

Reálgazdasági teljesítmény az USA-ban (1995. január = 100, igazított) 

59.1.reálgazd.

Forrás: Datastream

   

Munkanélküliségi ráta és a Fed júniusi előrejelzései (%)

59.2.munkanélküliség

Forrás: Datastream

 

A Fed által vártnál gyorsabban javuló gazdasági mutatók következtében Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke úgy nyilatkozott szenátusi meghallgatásán, hogy már októberben elzárják a pénzcsapot, vagyis az eszközvásárlási program tavaly év vége óta folyamatosan csökkenő keretösszegét az októberi ülésen nullázni fogják.

 

A mennyiségi lazítási program várható befejezése az USA-ban (havi keretösszeg az egyes ülések után, milliárd dollár)

59.3.mennyiségi prog.

Forrás: Federal Reserve

 

Az amerikai alapkamat várt alakulása (Fed Fund Futures-ökből, %)

60.4.alapkamat

Forrás: Datastream

 

Ez még nem okozott különösebb meglepetést – eddig is októberre vagy decemberre tették a program várható kivezetésének időpontját –, arra azonban felkapták a fejüket a befektetők, amikor arról beszélt, hogy a vártnál gyorsabban javuló gazdasági teljesítmény és emelkedő infláció következtében akár már jövő június előtt is kamatot emelhetnek, illetve a várható kamatpálya meredekebb lehet az eddig kommunikáltnál. A hírre erősödésbe kezdett a dollár az euróval szemben.

GDP-dinamikák az eurózónában (%, igazított)

60.5.GDP

Forrás: Datastream

 

Bizalmi indexek alakulása az eurózónában (pont, igazított)

60.6.bizalmi

Forrás: Datastream

 

Eközben Németországban a főbb bizalmi indexek (IFO, ZEW) értékei csökkennek, a kiskereskedelmi forgalom és az ipari megrendelések a gazdaság enyhe zsugorodását jelzik, valamint a májusi ipari termelés és export is kedvezőtlenül alakult. Így valószínűsíthető, hogy a GDP növekedése egyelőre nem tud tovább gyorsulni az eurózóna motorjában. Ha így alakulna, az 2–2,5% közötti éves GDP-dinamikát jelenthetne a következő negyedévekben, amely mellett az Európai Központi Bank küzdelme az alacsony inflációval nehezebb lehet, mint ahogy arra a jegybank a legutóbbi nyilatkozatok tükrében számít. Az eurózóna inflációját az utóbbi hónapokban ugyanis döntően a német áremelkedési ütem segítette a 0,5% feletti tartományba.

 

Infláció Nyugat-Európában (év/év, %)

60.7.Infláció

Forrás: Datastream

 

Munkanélküliségi ráták az eurózónában (%)

60.8.munkanélküliség

Forrás: Datastream

 

Ennek következtében többen is újabb lépéseket várnak az Európai Központi Banktól az év második felében, azonban könnyen elképzelhető, hogy az eurózóna jegybankjának döntéshozói úgy döntenek, hogy előbb időt adnak a júniusban bejelentett – azonban ténylegesen csak szeptemberben induló – programnak, hátha önmagában az is elégséges lehet az inflációs cél megközelítéséhez és a gazdaság élénkítéséhez.