MENÜ

Mikor gyanakodjunk mikotoxin-problémára szarvasmarhánál?

Oldalszám: 100
2014.07.03.

A korábbi évek súlyos mikotoxin-problémái miatt (korábban a DON és a Zearalenon, mostanában az aflatoxin) nagyon sok szarvasmarhatartó elkezdte használni a különböző mikotoxin-ellenes készítményeket. Vannak, akik folyamatosan használják azóta is, azonban sokan abbahagyták, mert vagy nem lehetett kimutatni a takarmányból a mikotoxinokat, vagy alacsony kimutathatósági szint mellett nem jelentkeztek tünetek, vagy esetleg eltűnt az aflatoxin M1 a tejből.

 

Ugyanakkor fel kell hívnom az állattartók figyelmét, hogy a BIOMIN kiterjedt takarmányvizsgálatainak köszönhetően feltárta, hogy az idei évben is jelentős a gabonák toxinszennyezettsége. A korábbi években kimutatott A-trichotecének (T-2, HT-2 és DAS) és B-trichotecének (DON, Niv, AcDON) közepes szinten vannak jelen a gabonákban, ugyanakkor a zearalenon és az aflatoxin is alacsony szinten kimutatható. Nem beszélve arról, hogy a korábban elvétve megállapított fumonizinek és ochratoxin is megjelentek a gabonákon és esetenként magas szennyezettséget mutatnak a takarmányok!

Az említett mikotoxinok esetében sokféle problémával találkozhatunk, mivel az alacsony koncentrációban jelen lévő mikotoxinok jellemző tünetek nélkül, a „leggyengébb láncszemnél” okozhatnak problémát, amely telepenként különböző lehet. Lehet, hogy csak csökken a teljesítmény, romlanak a gazdaságossági mutatók, mivel fő jellemzője az immunrendszer működésének csökkenése. Ezt tovább fokozza a több mikotoxin egyidejű jelenléte, amelyek hatása összeadódhat vagy egymást fel is erősíthetik. Ilyen esetekben, vagy magasabb szennyezettség esetén már találkozhatunk klinikai tünetekkel is. Szaporodásbiológiai problémák esetén a zearalenon jelenlétére kell gyanakodnunk.

Éppen ezért a szarvasmarha állományokban előforduló mikotoxin-problémák feltérképezésére töltse ki ezt a kérdőívet és meglátja, hogy mekkora Önnél a mikotoxinok kockázata!

 

biomin1.

biomin2.

biomin3

 

Adja össze a válaszokat a piros és a zöld oszlopban. Ha sok a pozitív válasz a piros oszlopban, a mikotoxin-problémák valószínűsége az Ön állományában magas.

Sajnos a hagyományos toxinkötők nem jelentenek megoldást, mert a trichotecének és a zearalenon a nem, vagy kevésbé köthető mikotoxinok közé tartoznak. Ha hatékonyan akarunk védekezni, akkor a hagyományos toxinkötőket felejtsük el!

A BIOMIN cég kiterjedt kutatás eredményeként megtalálta azokat az enzimeket, amelyek ezeket a mikotoxinokat úgy tudják elbontani, hogy ártalmatlan vegyületek keletkezzenek belőlük. A termékfejlesztés pedig kialakított két egyedülálló terméket a célzott védekezés érdekében:

Mycofix® Plus 3.E

– tejelő tehenek és borjak részére

Mycofix® Select 3.E

– hízóállományok részére.

További kérdések esetén hívja a BIOMIN Magyarország Kft.-t! Kollégánk felkeresi Önt a mikotoxin-problémák megoldása érdekében.

 

117-biomin