MENÜ

HORSCH Terrano FX

Oldalszám: 15
2014.07.02.

Robusztus, univerzális szántóföldi kultivátor már 120 LE-től

A Terrano FX egy univerzális szántóföldi kultivátor. A MulchMix kaparendszerrel a sekély tarlóhántástól az intenzív mélyművelésig lehet használni. A repce- vagy gabonatarlók esetében a tarlóhántás után azt látjuk, hogy nemcsak a sekély teljes keresztmetszetű átművelés történt meg, hanem a szalma még jobb terítése és a talajfelszín egyengetése is. A következő munkamenet a tarlóápolás. Ezt ajánlott akkor elvégezni, amikor az árvakelés nem nagyobb, mint 10 cm. Abban az esetben, ha zöldtrágyázunk is, akkor a zöldtrágya vetőmagot is a tarlóápolással egy időben juttassuk ki, mert ekkor lesz a legjobb a kelés.

1101_17C7236.psd

A zöldtrágyázást Magyarországon ajánlott a tavaszi vetésű növények elé végezni, mert igen kiszívják a talaj nedvességét, és egy őszi vetés csak sínylődne az ilyen földben.

A Terrano FX-el igen jó magágyat lehet előállítani akár a repce számára is. A kapákkal 25 cm mélyen lazítjuk a földet, intenzíven bekeverjük a szármaradványokat, az egyengető tárcsák rendezik, és elegyengetik a talajfelszínt. Az FX-et különböző hengerekkel szerelhetjük, azért hogy mindenféle talajtípusra megfelelő megoldást találjunk. A futóhomokra lehet gumikerekes henger, az igen kötöttre az SD-henger, a lazább földekre vagy tavasszal a RollFlex vagy a csőpálcás henger.

Sokan félnek a kukoricatarló szántóföldi kultivátorral való megművelésétől. Ebben van is némi igazság. Hogyan lehet mégis a kukoricatarlót Terranóval jó minőségben elművelni, és a nagy mennyiségű szármaradványt bekeverni? A kultivátor nem szereti a hosszú szárú szalmát – nem a mennyiséggel, hanem a minőséggel van a gond.

Mit kell csinálni, hol a hiba? Sokan ott hibáznak, hogy a kombájnhoz nem a megfelelő asztalt választják. Hallani lehet, hogy a kombájn olyan jó, akkora, hogy akár 12–14 km/h sebességgel is tud a 10 tonnás kukoricában menni! – itt van a hiba! Ez azt jelenti, hogy a kombájn mérete és az asztal mérete nincs szinkronban.

Mi történik a kukoricaszárral, ha túl gyorsan megy a kombájn? A csövek, termés bekerülnek a tartályba, viszont még a legjobb, legprofibb kukoricaasztal sem képes nagy sebességnél tökéletes munkát végezni. Vagy igen hosszú lesz a szecskázott anyag, vagy rosszabb esetben még el sem bírja vágni a kés a kukoricaszárat (40–70 cm hosszú szárakkal találkozunk), és nagy sebességnél a tarlót sem tudjuk alacsonyra vágni. Ezek mind olyan dolgok, amelyek nemcsak a kultivátoros talajművelés ellenfelei, hanem az ekéé is. Ellenben, ha elég nagy kukoricaasztalt választottunk a kombájnunkhoz, akkor lassan kell menni, 3–4 km/h sebességgel, és így is meg lesz a beszállítandó mennyiség, viszont alacsony, max. 10 cm magas tarlót tudunk vágni, és a szecskázás hossza sem haladja meg az 5 cm-t. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor a Terrano FX jó munkát tud végezni még kukoricában is.

A Terrano FX egy univerzális, megbízható partnere a termelőnek.