MENÜ

Az Euralis repcehibridjeinek termesztési előnyei

Oldalszám: 36
Csigó György Tamás 2014.07.02.

A magyarországi repcetermesztést minden túlzás nélkül hívhatjuk „kihívásokban gazdagnak”. Eleve igényes technológiai növényként tartjuk számon. A hosszú tenyészideje alatt sok kártevő és kórokozó célpontja. Vetés előtt sokszor dilemmát okoz a termelőknek, vajon el tudják-e vetni a növényt a nyári aszály miatt. A neonikotinoid tartalmú csávázószerek 2 éves(?) EU moratóriuma pedig nagymértékben leszűkítette a kezdeti rovarkártevők elleni védekezés lehetőségeit.

Mégis milyen tényezők szólnak a termesztése mellett?

Az olajos magvú növények iránt megvan az állandó kereslet, ezen belül a repcére továbbra is igény van a világpiacon. A felvásárlási ár a cikk írásakor 103 ezer Ft/t körül alakul (Forrás: BÉT). A magasabb árbevétel elérését segítik a nagy potenciálú hibridek, melyek további előnyökkel is rendelkeznek, úgy, mint rugalmasság a vetésidőben és tőszámban, gyorsabb kezdeti fejlődés, jó stressztűrő képesség és télállóság, valamint nagyobb elágazóképesség. A szélsőségesebbé váló időjárási körülmények között mindenképpen érdemes inkább a hibrideket előtérbe helyezni.

Cégünk, az Euralis Kft. csak hibrid repcéket forgalmaz, melyekkel mindenféle termőhelyen biztosítjuk az ideális választást a magas termés eléréséhez! A 2014/15-ös szezonban jelentősen kibővült a választékunk a korábbiakhoz képest.

A korai csoportban 3 hibrid szerepel a választékunkban: az ES DARKO, ES NATALIE és ES NEPTUNE. Ebből az ES DARKO az ÚJDONSÁG. 2014-ben kapott elismerést, 2 év után (109,3%-os magterméssel). Igen magas az olajtartalma (50% körül). Az ES NATALIE (2011-es elismerés) továbbra is a vezető termékünk a korai éréscsoportban.

A középérésű csoportban 6 hibridünk van: az ES ODICE, ES SILENE, ES ANISSE (mindhárom ÚJDONSÁG), valamint az ES MERCURE, ES DANUBE és ES ARTIST.

Kiemelkedő ÚJDONSÁG az ES ODICE, mely 2013-ban kapott hazai elismerést. Saját üzemi kísérleteinkben 4 hely átlagában 4,39 t/ha terméssel 1. helyezett lett, emellett betegség ellenállósága is kiváló.

Az ES MERCURE a középérésű csoportban a legnagyobb területen eladott hibridünk. Stabilan magas a termőképessége, igen jó a Sclerotinia és Phoma toleranciája. Elágazási hajlama átlag feletti, az alacsony tőszámot kiválóan kompenzálja.

Az ES ARTIST hibridet azért érdemes kiemelni, mert szerényebb termőhelyekre is ajánlható. Ár-érték aránya rendkívül kedvező, alternatíva a fajták helyett.

Kereskedelmi szempontból egy igen fontos újdonságot vezetünk be: az eddigi 1,5 millió mag/zsák helyett innentől 1,62 millió mag kerül az Euralis repce zsákokba, ami egyértelmű előnyt jelent vásárlóinknak. Például, ha 92%-os csíraképességű a hibrid, akkor 8%-kal több mag van a zsákban, 8%-os árelőny az eddigiekhez képest, 8%-kal nagyobb a bevethető terület.

Ezenkívül számos előnyös ajánlattal készülünk az új repceszezonra. Keresse weboldalunkat valamint forgalmazóinkat!

 

Csigó György Tamás

termék- és marketing menedzser

Euralis logo