MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2014/07 > Pr Takarmány teljesítmény takarmánykeverő

A teljesítmény javítása a nagyobb jövedelmezőség érdekében 
a folyékony formájú Econase® XT 
takarmánykeverőben történő alkalmazásával

A takarmány alapanyagok árának ingadozásával és a jelenlegi takarmánypiaci viszonyok jelentette nyomással szembesülő takarmánygyártók és állattartók olyan megoldásokat keresnek, melyekkel tovább csökkenthetik a takarmányköltségeket és javíthatják a termelés jövedelmezőségét.  

Szakfolyóirat > 2014/07 > Pr termés Arysta biostimulátor

Arysta, a biostimulátor készítmények piacának meghatározó szereplője

Világszerte tapasztalható tendencia a biostimulátor készítmények robbanásszerűen növekvő felhasználása. Ennek számos oka van, a termés minőségének és mennyiségének javításától kezdve, a környezet vegyszerterhelésének mérséklésén át, a mind egészségesebb élelmiszerek iránt világszerte növekvő igény kielégítéséig. 

Szakfolyóirat > 2014/07 > Pr Dow AgroSciences lárva szőlőkabóca

Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni védekezés

Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) egynemzedékes és kizá­rólag szőlőn táplálkozó (monofág) rovar. Tojás alakban, a szőlővesszők háncsszö­vete alatt telel át. A tojásokban az embrionális fejlődés +4 °C átlaghőmérséklet elérése után indul meg. A lárvák a fejlettségüktől függően 1,8–3,5 mm nagyságúak, szárnyatlanok (lásd 1. kép). Színük krémsárga. Jellegzetességük, hogy a potroh végét két jól látható fekete folt díszíti. A lárvák kelésének kezdete időjárástól függően május közepétől várható. Fejlődésük során a lárvák 5 fejlődési fokozaton mennek keresztül. A tőkéhez és a kordonkarokhoz közeli leveleken táplálkoznak. 

Szakfolyóirat > 2014/07 > Pr repce hibrid Euralis

Az Euralis repcehibridjeinek termesztési előnyei

A magyarországi repcetermesztést minden túlzás nélkül hívhatjuk „kihívásokban gazdagnak”. Eleve igényes technológiai növényként tartjuk számon. A hosszú tenyészideje alatt sok kártevő és kórokozó célpontja. Vetés előtt sokszor dilemmát okoz a termelőknek, vajon el tudják-e vetni a növényt a nyári aszály miatt. A neonikotinoid tartalmú csávázószerek 2 éves(?) EU moratóriuma pedig nagymértékben leszűkítette a kezdeti rovarkártevők elleni védekezés lehetőségeit.

Szakfolyóirat > 2014/07 > Pr Biomin mikotoxin Mycofix

Mikor gyanakodjunk mikotoxin-problémára szarvasmarhánál?

A korábbi évek súlyos mikotoxin-problémái miatt (korábban a DON és a Zearalenon, mostanában az aflatoxin) nagyon sok szarvasmarhatartó elkezdte használni a különböző mikotoxin-ellenes készítményeket. Vannak, akik folyamatosan használják azóta is, azonban sokan abbahagyták, mert vagy nem lehetett kimutatni a takarmányból a mikotoxinokat, vagy alacsony kimutathatósági szint mellett nem jelentkeztek tünetek, vagy esetleg eltűnt az aflatoxin M1 a tejből.  

Szakfolyóirat > 2014/07 > Pr Petkus Optoselector RÖBER

Precíziós osztályozás – újraértelmezve RÖBER OS Selector 900 optikai válogató

Napjaink modern mezőgazdasága mérnöki precizitással tervezett, szakosodott és globalizált. A korszerű és jövőbe mutató út a mezőgazdaságban, erős és termelékeny lehetőségek biztosítása a partnereknek a gazdálkodás minden szegmensében. A tudománynak és a technológiai fejlődésnek köszönhetően a mezőgazdaság sokkal termelékenyebb és erősebb mint valaha. Ehhez a fejlődéshez szükséges a tartalékok, és új lehetőségek teremtése a mezőgazdasági művelésben, a termelésben és a feldolgozásban.