MENÜ

Júliusi Gépmustra

Oldalszám: 93
2014.07.03.

Összkerék-kormányzású rakodó
Új rendsodró

 

Összkerék-kormányzású rakodó

A hazánkban még kevésbé ismert német Kramer cég önjáró homlokrakodó gépei általában összkerék-kormányzásúak. Ilyen megoldással készült zöld színben, kifejezetten a mezőgazdaság számára a KL 43 típus, amely az eddig gyártott modellek közül a második legnagyobb konstrukciójuk.

Erőforrása egy D2011 L04 típusú, négyhengeres, 3,6 l összlökettérfogatú, 55 kW (75 LE) teljesítményű Deutz dízelmotor, amely teljesíti az EUR III/A követelményeit. Hidrosztatikus hajtóműjével az elérhető legnagyobb sebesség 20 km/h. Fordulási körének külső sugara 5,9 méter. Hidraulika rendszerében 
84 l/min szállítási teljesítményű fogaskerékszivattyú 240 bar nyomást biztosít a különböző munkahengerek működtetéséhez.

Az emelő és billentő munkahengereket az úgynevezett „P-Kinematik” rendszerű sajátos megoldással vezetik párhuzamban. A rakodó kritikus terhelése 4,3 tonna, maximális terhelhetősége 4630 daN, szakítóereje pedig 4190 daN. A gép hossza 5,8, szélessége 1,9, magassága 2,7 méter. Saját tömege 6100 kg. 
A különböző munkaeszközök a vezetőfülkéből irányítva hidraulikusan kapcsolhatók.

  

Új rendsodró

Az osztrák Pöttinger cég nemrég mutatta be új rendsodró családját, a Top 612 C, 702 C és 762 C típusokat. A kisebbiknél a rotorátmérő 350, a nagyobbiknál 420 milliméter. Utóbbiaknál a rotorok csapágyazásának távolsága egymástól 6 méter. A rendsodró járószerkezete három vagy öt kerekes kivitelben készül. Mindegyik változat igényelhető a Multitast kerékrendszerrel is, amely alkalmazásával jobb talajkövetés érhető el. A gép munkaszélességének változtatására két mechanikus és egy hidraulikus működtetésű állítóegység közül lehet választani. A rotorok kiemelésére, illetve a közúti szállításnál függőleges helyzetbe állítására egyedi kiemelőszerkezet szolgál. Szállítási szélessége 2,55 méter, szállítási magassága 4 méter alatti. A lejtős területekre a nagyobb stabilitás érdekében 2,9 méter széles vázszerkezettel is kínálják. A hátsó világítás, a mellső- és hátsó figyelmeztető táblák, valamint a hátsó támasztókerekek sárvédője szériatartozék. 

 

      93Pöttinger